Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 1-5 september 2010

09/09/2010 av ifisk

Lägg större vikt vid integration
Finland ville redan för ett par år sedan skicka i Finland bosatta invandrare tillbaka till sitt ursprungsland. Det gällde somaliska unga män som kommit till Finland som barn och senare dömts för grova brott.
Det handlar inte bara om vem som ska få komma till Finland och på vilka grunder. Vi ska ha ett system som gör det möjligt för dem som kommer hit att komma in i samhället. Det handlar om arbete och utbildning.
Att i Finland bosatta somalier vill ta sig an allt fler fosterbarn som är flickor kan bero på minst två saker. Kvinnornas situation i Somalia är bevisligen bedrövlig och har varit det länge (Hbl 29.8), så det kan handla om att erbjuda dem möjligheten till ett drägligt liv. Avigsidan är att de på grund av sin sårbarhet är ett lätt byte för vem som helst som vill utnyttja dem. Misstanken att så sker har väckts hos Migrationsverket som vill att ärendet ska utredas.
I ett invandrarfientligt klimat blir frågan om somaliska fosterbarn lätt en het potatis politiker helst inte tar i utan gärna passar vidare. Migrationsminister Astrid Thors och minoritetsombudsman Eva Biaudet hänvisar till Migrationsverket.
Samhället måste axla ansvaret för både fosterbarn och far- och mormödrar om deras anhöriga inte kan göra det. Det är värt att komma ihåg.
Publicerad 04/09/2010 HBL Yrsa Grüne

Presidenten imponerad av mångkultur
– Det här är första gången jag bekantar mig med det mångkulturella Åland och det arbete de gör verkar mycket bra. Jag har föresten dansat afrikansk och orientalisk dans i flera år och jag tror att det är rätt sätt att lära känna andra kulturer. Var inte blyga för att bjuda upp!
I övrigt tror hon att det är viktigt att invandrare lär sig språket i det land de flyttar till, och att man bör satsa på kurser som till exempel ”svenska som andra språk”.
– Arbetet med språkbarriärerna är viktigt, konstaterade hon.
Annars tyckte hon att det frivilligarbete folk gör är värt mycket och det är värt att satsa pengar på.
Publicerad 3/9/2010 Nya Åland

Trots dödshot kastades de ut
Valbone och Nimon är på flykt undan sina familjer. Han är katolik och hon är muslim och eftersom de har gift sig med varann mot sina familjers vilja, har de vanärat familjernas heder och måste därför dö. Valbone och Nimon beslöt sig för att ta risken och fly till Finland för de hade hört att Finland är ett säkert land och ett land som tar emot flyktingar av humanitära skäl.
Men efter två år i Oravais gav de finländska myndigheterna kalla handen. Detta trots att det i utlänningslagen står att en utlänning skall beviljas asyl om han eller hon känner en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sin religion. I april i år skickades paret tillbaks till Kosovo.
Det finns inga regler för hur myndigheterna ska beakta hot om hedersrelaterat våld. Här gäller samma regler som för alla andra asylsökanden: Det är förhöret med asylsökanden som är avgörande och då mäts trovärdigheten i den sökandes berättelse. Men förhören är inte alldeles oproblematiska. Det menar Marjo van Dijken med lång erfarenhet av asylförhör.
Titta på Spotlight från 1 september i FST5 på ARENA.

Värnplikten bra för integration
I dag verkar det osannolikt att Finland skulle dras in i ett regelrätt krig. Det är ingen nyhet. Formuleringen finns i varenda säkerhetspolitiska redogörelse, senast 2009.
Av EU:s 27 medlemsländer är det bara sex som har kvar den allmänna värnplikten. Men antalet finländare som avbryter sin värnplikt har enligt de färskaste uppgifterna minskat. Och värnplikten hos oss fungerar bra också när det gäller att integrera nyfinländare i samhället.
Varför ett system som också har denna dimension skulle vara förlegat, som De gröna påstår, är svårt att förstå.
Publicerad 02/09/2010 HBL Yrsa Grüne

7 Mediaklipp (RSS)