Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Twitter och annat på Hangöseminariet

28/08/2010 av Elena Hellberg-Hirn

 Under ett par ännu solvarma dagar 20-21 augusti ordnade Hangö sommaruni i samarbete med Publicistförbundet ett Publiceringsetiskt (o hemska ord!) seminarium med kurs och debatt om sociala medier. Det gällde sådant som bloggar, facebook, twitter, youtube och wikipedia – välbekant för många som lärt sig navigera i informationshavet. Och (till skillnad från ”gammalmedier” typ tidningspressen och radio-tv) är dessa nya webbtjänster öppna för vem som helst att uttrycka sig och publicera vad som helst.

Deltagarna i seminariet, mest journalister och Yle-folk, förde engagerade diskussioner på terrassen med havsutsikt i pensionatet Tellinas kråkslott. Det gällde utmaningar och problem med pågående mediarevolution. Erfarenheten visar att kontaktbehovet är enormt, men att det är lätt att drunkna i osorterad införmation. Bara på YouTube laddas varje dag 15 000 speltimmar...

Hotbilder från de nya media gäller integritet och pålitlighet, och trots att dessa tjänster innebär en viss demokratisk utveckling, blir stora grupper ändå utestängda: åldringar, invandrare, arbetslösa och socialt utslagna människor. Nya medier skapar nya klyftor mellan dem som är ”inne” och dem som hamnar utanför.

Uppdaterad: 28/08/2010 19:33

3 Nyheter (RSS)