Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mångfald enda vägen

30/07/2010 av Arshe Said


Arshe Said
I samband med HBL:s gästredaktörer skrev Arshe Said den 5 juli i dagens ”impuls” om förändringarna i åldersstrukturen att Finland.

Alla är överens om att förändringarna i åldersstrukturen gör att Finland inom en nära framtid kommer att behöva utländsk arbetskraft. Det innebär att antalet personer med utländsk bakgrund på arbetsplatserna ökar och att "mångfald" kommer att bli ett aktuellt begrepp i arbetslivet.

Mångfald brukar ofta förknippas med integration av personer med utländskt ursprung; ett sätt att motverka etnisk diskriminering, men det handlar kanske främst om att kunna utnyttja allas resurser på arbetsmarknaden. Det handlar om att lägga fokus på kompetensen. Det långsiktiga målet är att ingen ska fästa någon avgörande vikt vid kön eller etnicitet utan i stället se till vilken kompetens som behövs för ett visst arbete.

För mig är det självklart att mångfalden i arbetslivet kommer att spela en avgörande roll för den finländska ekonomins framtida tillväxt. Mångfalden bidrar till kreativitet och nytänkande: två nödvändiga ingredienser för att skapa ett dynamiskt samhälle. Med ett dynamiskt samhälle menar jag ett som utvecklas, ett där folk tar initiativ till nya idéer och ambitioner och där kulturlivet blomstrar. Motsatsen till ett dynamiskt samhälle är ett stagnerande samhälle, ett samhälle som inte utvecklas. Ett samhälle där inga nya idéer förverkligas.

Kulturen har en betydelse långt utöver att enbart omfatta konstnärlig verksamhet. I dagens globaliserade värld krävs kännedom om främmande kulturer. Att etablera sig på nya marknader kräver kunskap om andra kulturer. Förmågan att kunna kombinera olika verksamheter, som kultur och näringsliv, kan bli avgörande.

Företag som gjort mångfalden till sitt signum kan lättare anpassa produkter och tjänster till en brokig marknad. Många företag ser därför mångfaldstänkandet som en långsiktig investering.

Att framgångsrikt arbeta för mångfald är en process som måste kommuniceras utåt och stödjas under en längre tid. Därför behövs ett nationellt projekt där målet är att uppmärksamma nyttan av mångfald i arbetslivet, acceptans av olikheter samt att profilera Finlands näringsliv som en viktig aktör i dessa frågor. Det är det enda sättet att få Finland att bli ett lyckat exempel på mångfald inom arbetslivet - på samma sätt som Finland nu är ett exempel på ett jämställt samhälle.

Arshe är forskare vid Aalto-universitetet.

4 Brännpunkt (RSS)