Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 19. – 25.7

25/07/2010 av ifisk

Invandrare kritiserar barnskyddsmyndigheterna
Barnskyddsmyndigheterna behandlar invandrare dåligt, och förstår inte deras kultur, konstaterar en stödgrupp för invandrare i Finland.
- Att fostra barn på ett annorlunda sätt innebär inte automatiskt att det är fel, säger familjekoordinator Mia Pöllä.
Enligt Pöllä blir den ryska befolkningen ofta missförstådd, eftersom ryska barn traditionellt har strängare gränser.
- Man upplever att ryska mödrar uppfostrar sina barn fel. En sträng uppfostran innebär emellertid inte automatiskt att man brukar våld, säger Pöllä.
- De problem som invandrarna möter är verkliga, säger pol.dr Merja Anis. Hon har i sin doktorsavhandling undersökt invandrarnas situation som klienter hos barnskyddet. Enligt Anis behandlar man å ena sidan de problem som invandrarfamiljerna har enbart som kulturella problem, och dem vågar man inte tala om. Å andra sidan tolkas det faktum att människor är annorlunda och har andra seder som ett problem, trots att det inte är det.
De problem som invandrarbarnen har upptäcks oftast i skolan. Anmälningar till barnskyddet görs exempelvis om barnet uppträder störande eller har inlärningssvårigheter.
Enligt Anis är det språksvårigheterna som är grunden till många problem. Om barnet inte kan följa med undervisningen, kan han/hon börja uppträda störande. Ett annat problem är den rasistiska mobbning som förekommer och där offren ofta ger tillbaka med samma mått.
- Vi har på många håll inte ännu vaknat till insikten om att vi måste ingripa då mobbning sker. Dessutom händer det att lärarna inte tar problemen på tillräckligt allvar.
Anis anser att en medicin mot detta är en utbildning som fokuserar på ett mångkulturellt samhälle. UP/Petra Sneck
Publicerad 22 juli 2010 Arbetarbladet

Invandring och ekonomi
Diskussionsforumet Suomiareena i Björneborg (”Finlandsarenan,”) gav möjlighet att ta pulsen på partiledarna. Ekonomin och skatterna kommer att bli tunga valfrågor, men invandringen och hela utlänningspolitiken blir sannolikt också ett viktigt tema i valet.
Partiledarna var eniga om att skatterna sannolikt stiger, men invandringen och hela utlänningspolitiken blir sannolikt också ett viktigt tema i valet.
Socialdemokraternas partiordförande Jutta Urpilainen var synligt irriterad över att statsminister Mari Kiviniemi kallade Eero Heinäluomas utspel om att begränsa arbetskraftsinvandringen för en flört med rasismen. Mari Kiviniemi ansåg att Centern är det parti som tydligast tar avstånd från populistisk invandrarkritik, och gjorde en klar markering mot SDP. Sannfinländarnas Timo Soini sade att arbetskraftsinvandringen är onödig eftersom det finns 300 000 arbetslösa finländare.
Det är litet paradoxalt, de internationalistiska socialdemokraterna kritiseras för att vara invandringsfientliga av ordföranden för det gamla jordbrukarpartiet Centern, i vars ideologi det finns en stark nationell tradition. Det blir intressant att se om Kiviniemi fortsätter på samma linje, trots risken att i så fall förlora väljare till Sannfinländarna. SDP:s invandringskritiska uppvaknande är ju mer eller mindre inspirerat av Sannfinländarnas framgångar.
Det återstår att se om fronten mot främlingsfientligheten håller ända till valet. John-Erik Jansén
Publicerad 22 juli 2010 Västra Nyland

Obehag inte grund för förbud av burka och niqab
Det finns en rad helt legitima anledningar att tycka illa om de heltäckande slöjor som en rad muslimska kulturer påbjuder kvinnan att använda.
Vissa delar av kroppen, awrah enligt islamisk terminologi - är olämpliga att visa i offentliga sammanhang, speciellt för personer av motsatt kön. Definitionerna för vad som är awrah är betydligt strängare för kvinnor än för män, men varierar mellan islamska inriktningar och nationella kulturer. För en stor del av den islamska världen räcker det med att skyla sitt hår, medan de strängaste tolkningarna påbjuder att hela ansiktet ska döljas. Niqab är en ogenomskinlig slöja som skyler allt utom ögonen, medan burkan täcker hela ansiktet och öppnar världen för bäraren bara genom ett tunt tyggaller.
Det är lätt att se förtrycket i kravet på att bära slöja, slöjan och den heltäckande dräkten understryker kvinnans roll som en tillhörighet till mannen, en tillhörighet som minsann inte ska väcka lustar hos andra. Kvinnans egen vilja är av underordnad betydelse.
Men det finns rent praktiskt också lägen där den heltäckande slöjan förhindrar identifikation av den som bär den - också en muslimsk kvinna måste kunna styrka sin identitet.
Det finns ingen motsättning mellan att vara tolerant och krävande. En sådan attityd väcker också respekt och visar att vi tror på våra egna värderingar. Ett förbud mot burka - eller vilken religiös symbol som helst - är en omvänd bild av det förtryck islamska diktaturer utsätter sina religiösa minoriteter för. Henrik Othman
Publicerad 22 juli 2010 Österbottens tidning

Inga applåder på Åland för Kiviniemi
Landet har sedan en månad tillbaka en ny statsminister, Mari Kiviniemi. För finlandssvenskarna är hon mest känd för att ha flyttat statlig förvaltning från Vasa till Seinäjoki och för sina försök att koppla Karleby till Uleåborg i stället för Vasa.
Vår nya statsminister är trots sin relativa ungdom, 41 år, politiskt mycket erfaren. Delegaterna på centerns partistämma valde henne främst för att de bedömde att hon kan föra partiet till en seger i riksdagsvalet i april 2011. Vad kan vi då förvänta oss för politiska utspel och linjedragningar av Kiviniemi under tiden fram till valet?
Partierna konkurrerar idag mycket långt om samma, allt mer rörliga väljare. Under det gångna året har det blivit allt tydligare att de flesta partier är rädda att tappa väljare åt Timo Soinis Sannfinländare och att de därför på olika sätt bland annat signalerat en mer återhållsam inställning till invandring.
Propositioner om en liberal flyktingpolitik, mer obligatorisk eller ens bibehållen nivå av svenska i skolorna, en större klumpsumma till Åland eller en egen åländsk skattebehörighet lär vara bland de sista som en centerpartistisk statsminister skulle underteckna.
Allt det ovan sagda betyder emellertid inte att Mari Kiviniemi skulle ha något emot svenskan, Åland eller invandrare. Snarare tror jag att att hon personligen i dessa frågor har en mer välvillig inställning än de flesta av hennes kollegor.
Hon är dock låst i en roll och en situation - centern måste vinna valet - där hon, givet opinionsklimat och partikonkurrens, åtminstone fram till valet, högst troligt agerar på ett sätt som varken ålänningar eller finlandssvenskar har orsak att applådera. Göran Djupsund, professor vid Åbo Akademi
Publicerad 23 juli 2010 Ålandstidningen

Systemet bör vara enhetligt
Gemensamma asylregler är ett viktigt redskap för att Europeiska unionen ska leva upp till den värdegemenskap den vill vara.
I artikel 78 i Fördraget om Europeiska unionen står det skrivet att unionen ska utforma en gemensam politik avseende asyl. Det har visat sig vara svårt att komma till skott med vad man på ett principiellt plan kommit överens om. Den gemensamma asyl- och migrationspolitiken ingår i det så kallade Stockholmsprogrammet, som nedprioriterats då den ekonomiska krisen lagt sig över Europa.
Över huvud taget har EU lyckats bra med att få bort människor som inte har rätt att stanna. Däremot är det svårt att få till stånd en regel om att erkänna varandras beslut om asyl eller uppehållstillstånd.
Knäckfrågan är om det kan göras undantag från grundregeln att asylsökande får sin ansökan behandlad i det land de först anländer till. Den regeln har gått hand i hand med att det land som behandlar ansökan har skyldighet att ta tillbaka sökande som temporärt uppehåller sig i ett annat land.
Det måste göras en klar åtskillnad mellan flyktingar och invandrare som kommer för att arbeta: de förra åtnjuter rätt till skydd medan de senare är föremål för värdländernas övervägande av vilket behov av arbetskraft de har.
Det måste finnas enhetliga bedömningsgrunder för rätten till skydd och hur de som söker det bemöts. Både asylsökande och arbetsinvandrare gagnas av gemensamma regler för temporära arbetsinsatser med vidhängande sociala rättigheter.
Det är bristen på ett gemensamt, förpliktande regelverk som gör att flyktingar och invandrare kan användas som slagträ eller utses till syndabockar i den recessionstida politiken i flera europeiska länder. Mikael Kosk
Publicerad 19 juli 2010 HBL

7 Mediaklipp (RSS)