Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 12.–18.7

18/07/2010 av ifisk

En livligare migration har ökat folkmängden i Helsingfors
Det fanns 6 718 fler helsingforsare än ett år tidigare. Ökningen beror främst på inflyttning både från orter utanför Helsingforsregionen och från utlandet.
Det fanns 583 350 helsingforsare vid årsskiftet, läser vi i en färsk publikation från Helsingfors stads faktacentral. Antalet personer som flyttade till Helsingfors i fjol var större än året förut. Sammanlagt flyttade 37 280 personer hit, och av dem kom 6 578 från utlandet. Antalet utflyttare minskade något. 3 117 personer flyttade utomlands. Migrationen ökade följaktligen folkmängden i Helsingfors med 5 164.
Vid årsskiftet bodde sammanlagt 41 735 utländska medborgare stadigvarande i Helsingfors. Detta motsvarar 7,2 % av befolkningen. Antalet ökade med 3 081, och det är främst esterna, ryssarna och kineserna som blev fler. Utöver de utländska medborgarna bor det i Helsingfors 20 522 finska medborgare födda utomlands. Dessa var nästan 800 fler än året förut. År 2009 var det mest ryssar, somalier, ester, irakier, afghaner och iranier som fick finskt medborgarskap.
Publicerad: 17.07 Helsinki University Bulletin

5000 somalier söker familjeåterförening
Utlänningar som beviljats uppehållstillstånd i Finland kan med stöd av bestämmelserna om familjeåterförening ansöka om att släktingar ska få flytta hem till dem.
Enligt tidningen Turun Sanomat står cirka 5000 somalier i kö för att beviljas familjeåterförening. Det kommer in cirka 300 nya ansökningar per månad. Migrationsverket har för närvarande under behandling cirka 4000 motsvarande ansökningar från personer som inte är somaliska medborgare. Enligt lagen ska ansökningarna handläggas på högst nio månader.
Migrationsverkets överdirektör Jorma Vuorio säger i tidningen att det nästa år behövs 20 nya visstidsanställda handläggare för att få bukt på anhopningen. FNB
Publicerad: 16/07 HBL

Ska invandrare göra det arbete som inte finländarna vill göra?
Enligt en färsk undersökning tycker finlandssvenskarna att vi gärna kan ta emot invandrare som jobbar väl, betalar skatt och sköter sig.
Filosofie magister Ulla Lukander menar också att finländarna ofta har den uppfattningen att invandrare ska göra det arbete som inte finländarna vill göra. Det här är oroväckande menar Lukander som påpekar att vi måste sträva efter en vilja och ett system som garanterar lika möjligheter mellan alla så att alla har en chans i samhället oavsett ras, klass eller hur länge man bott i Finland.
Under nästan 30 år har Ulla Lukander kommit i kontakt med invandrare bland annat när hon arbetade som utbildningschef i västra London, England, i ett distrikt med 44 000 barn, varav en stor del inte hade engelska föräldrar.
Under sin tid i England märkte Lukander vikten av att invandrarungdomar har förebilder som har klarat av av att integrera sig i det nya samhället. SFPs fullmäktigeledamot Midiya Zahir Hatam är en sådan förebild. Hon kom från Irak för 16 år sedan. Idag är hon engagerad i flyktingfrågor och en bra förebild för andra flyktingkvinnor. Midiya tycker inte att Finland borde ta emot en större kvot med flyktingar och hon säger att en flykting som kommer till Finland ska ha en bra orsak. Men hon anser att staden Raseborg kunde må bra av att ta emot flera flyktingar.
En av de största utmaningarna för Finlands flyktingpolitik är den långa väntetiden tills flyktingar som sökt om asyl får ett beslut. Detta är både dyrt för Finland och fel mot flyktingarna. Midiya känner många som bor på flyktingcentralen och som väntat i snart två år på ett beslut om asyl.
Lyssna: Filosofiemagister Ulla Lukander uttalar sig om finländarnas attityder mot invandrare
Publicerad: 16.07 Svenska Yle / Västnyland

Förändrat klimat
”Under Pridefestivalen i Helsingfors härom veckan kom nya bevis på intolerans, hat och fobier mot grupper som skiljer sig från majoriteten”
Motståndet mot invandrare växer bevisligen, trots att vi internationellt sett har väldigt få invandrare. Enligt en undersökning som gjordes i våras anser 60 procent av finländarna att vi inte ska ta emot flere invandrare.
Denna syn underbyggs dessutom av att framstående politiker kommer med uttalanden som lätt kan tolkas som främlingsavvisande. Sannfinländarnas inställning är allmänt känd och även den socialdemokratiska ledarduon, Jutta Urpilainen och Eero Heinäluoma, har presenterat åsikter där man tydligt tar avstånd från arbetskraftsinvandring och kräver att de invandrare som finns här ”tar seden dit de kommer”. Även inom Centern och Samlingspartiet finns grupper som ställer sig negativt till invandring.Förre statsminister Matti Vanhanens (C) absurda vädjan om att finländarna inte ska ge någonting till tiggarna finns också i färskt minne.
Under Pridefestivalen i Helsingfors härom veckan kom nya bevis på intolerans, hat och fobier mot grupper som skiljer sig från majoriteten. Även trycket mot svensk service och bristen på förståelse för att bägge språkgrupper bör behandlas lika i vårt land bör ses som ett uttryck för ett hårdare klimat i vårt samhälle. Exemplen på denna utveckling är många under de senaste åren.
I veckan kunde vi foga ytterligare ett bevis på klimatförändringen till den tidigare raden. Nu gällde det finländarnas attityd till utvecklingsbiståndet. En klar majoritet anser fortfarande att biståndet är viktigt, men andelen som vill minska anslagen har fördubblats på bara ett år.
Under den förra krisen, i början av 1990-talet drabbades gemene man hårdare. Nedskärningarna var kraftiga och arbetslösheten högre, men då växte inte hatet mot invandrare och minoritetsgrupper på samma sätt som nu.
Kan orsaken vara att de politiker vi hade då inte gick med i den intoleranta kören?
Kan orsaken vara att vi då inte hade ett parti som rider på den främlingsfientliga vågen?
Det är idag viktigt att ledande politiker tar avstånd från främlingsfientlighet, från våld och hot mot minoriteter och i stället modigt försvarar det som är annorlunda och poängterar solidaritet. TOMMY WESTERLUND
Publicerad 16.07 Västra Nyland / Ledare

Mari Kiviniemi fördömer attacker
Statsminister Mari Kiviniemi (C) fördömer den senaste tidens attacker mot sexuella minoriteter och invandrare.
- Det här är inte bara politikernas, utan alla finländares sak. Jag vill inte att någon minoritet i Finland ska behöva känna sig rädda, säger statsministern till Kainuun Sanomat.
Kiviniemi tar också avstånd från kristdemokraternas ordförandes Päivi Räsänens uttalanden om attacken mot Pride-paraden.
- Jag hittar inte ord, så svårt har jag att förstå Räsänens tankesätt och att hon försöker hitta godtagbara skäl för attacken. Jag uppmanar alla att fokusera på hur våldbrott kan förebyggas, säger hon.
Publicerad 16/07 Radio X3M

Över två ton khat smugglades in
Ett omfattande fall av smuggling av drogen khat ska prövas för åtal. Sex personer misstänks för brott i ett fall där cirka 2100 kilo khat smugglades in till Finland.
Tullen informerade om utredningen på torsdagen. Khat-växter ska ha importerats från Holland i lagliga fraktföretags laster, bland annat kyltransporter.
Som täckmantel hade man grundat ett företag vars formella verksamhetsområde var detaljhandel av blommor. Knarket distribuerades i huvudstadsregionen och Egentliga Finland. Värdet på drygt två ton khat hade varit 280.000 euro i gatuhandeln.
Fallet går till åtalsprövning i slutet av juli. Fyra av de misstänkta har varit häktade under utredningen, och en är det fortfarande. FNB
Publicerad 15/07 2010 Österbottens tidning

Invandringsfrågor splittrar finlandssvenskarna
Tankarna kring invandring och invandrare är splittrade bland finlandssvenskarna. Yngre personer är i allmänhet mer toleranta än äldre.
Enligt en opinionsmätning som svenska Yle låtit göra är en majoritet av finlandssvenskarna av den åsikten att det finländska samhället bör utvecklas så att fler utlänningar vill flytta hit.
- Generellt kan man säga att folk tycker att de invandrare som jobbar väl, betalar skatt och sköter sig är välkomna, säger forskare Kjell Herberts som gjort undersökningen.
Finlandssvenskarna är engagerade men mycket delade i de här frågorna. Väldigt få har valt alternativet "vet ej" i enkäten. I undersökningen framkommer också det att drygt 60 procent av finlandssvenskarna vill förbjuda tiggeri.
Åsikterna i frågan om Finland bör skärpa sin flyktingpolitik fördelar sig så gott som 50/50. De som ställer sig positiva till mer invandring hänvisar till exempel till att finländarna också en gång i tiden varit i behov av hjälp när man själva utvandrat. De mer negativt inställda vill bejaka vår egen tradition, religion och historia.
Ungefär 500 finlandssvenskar svarade på enkäten. Felmarginalen är tre procentenheter i vardera riktning.
Lyssna: "Bra med andra kulturer"
Publicerad 12.07 Svenska Yle / Nyheter

Den tryggaste platsen i världen
Jag tycker faktiskt det börjar räcka nu, säger Patricia i Näsby i Närpes. Hon vill inte ha mer invandrare till sin hemort. Susanne i Finby är däremot entusiastisk över allt nytt folk. Närpes är den framgångsrika tomatstaden med rekordmånga invandrare. Mer än tio procent av befolkningen är av utländsk härkomst idag. Hur förändrar nykomlingarna från andra länder och kulturer det lilla samhället och dess invånare? Och vad hände egentligen med de inflyttare som strömmade in i Närpes för sjuttio år sedan och som kom att utgöra nästan 15 procent av befolkningen? Är de verkligen spårlöst försvunna?
Lyssna. Redaktör är Milena Parland och ljuddesigner Jyrki Häyrinen.
Publicerad 12.07 k3 / Veckans dokumentär

7 Mediaklipp (RSS)