Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Spontan intellektuell ifisk-träff

15/07/2010 av Gerd-Peter Löcke


IFISK på Jangva
foto: gpl
[zoom]

Galleri Jangva Galleri Jangva är en av de platser vi gärna återkommer till. Galleriet är helt trespråkig (finska, svenska, engelska) och är en samlingsplats för Helsingfors intellektuella.

Denna gång hade galleriet en ovanlig tidpunkt för vernissagen, som tog plats redan klockan 13 istället för 17 som vanligt. Jag fick brottom att kontakta huvudstadsregionens medlemmar för att kuna skicka ut inbjudan som sms. Och jag var alldeles säkert på att jag kanske skulle sitta ensam vid kaffebordet. Till och med jag hade ju bråttom att hinna dit.

Överraskningen var dock stort när den ena efter den andra droppade in. Till slut var sex entusiastiska intellektuella som delvis inte har setts på länge eller inte ens kände varandra från förut. Men alla var vi överens om att spontana träffar är de bästa. Kring konstnärens (Eeva Riikonens, som personligen fanns på plats) målningar och dikter blev det intressanta diskussioner om konst, kultur, historia och politik. Tankarna som flög iväg …

Det är en sak // stämningen, hågkomsten, // som jag nästan glömt bort // ansågs som betydelsefull eller // förglömd som obetydlig sak eller tomheten.

Försöker komma upp på ytan. // Färgen, många färger och formen föds // börjar minnas // smakar gott.

Det finns mycket // något försvinner // något blir kvar. // Jag tillägger, tar bort, // leker, // är allvarlig, // blir förtrollad, leker.
Så här målar jag, // nu…

Eeva Riikonen
(översättning)
13 juni 2010

3 Nyheter (RSS)