Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Blattar tog över HBL:s kulturredaktion

13/07/2010 av Anna


Emina Arnautovic
Varje måndag i juli bjuder HBL in en gästredaktör som samla skribenter kring ett tema. Den 5 juli var dagens gästredaktör Emina Aurtonovic, född och uppvuxen i Bosnien och Herzegovina. 1992 kom hon till Finland som kvotflykting. Idag bor hon med sin man och två dötter i Närpes, där hon sitter i stadsstyrelse och fullmäktige. Med i redaktionen hade hon unga Sandra Eneh, Arshe Said och Arvid van der Rijt.

Sandra Eneh, 21, studerar och bor i Helsingfors. Hennes föräldrar flyttade till Finland 1985. Nigeria besökte hon endast tre gånger. Sandras mor, kulturproducenten Oge Eneh, är aktiv i politiken, där hon vill göra integration till ett demokratiskt värde både in EU och i Finland. Sandra berättar i sin artikel hur finska barn lär sig i ett mycket tidigt skede att forma egna åsikter om livet omkring dem.
- Det här är en syn som står i konflikt med det afrikanska sättet att tänka.

Holländaren Arvid van der Rijt däremot tycker att Finland likna på många sätt Nederländerna:
- Om man cyklar har man motvind och man vill grilla så regnar det.

Arshe Said hade äran att skriva dagens ”impuls”. Enligt honom gör förändringarna i åldersstrukturen att Finland inom kort kommer att behöva utländsk arbetskraft i större utsträckning.
- Förmågan att kunna kombinera olika verksamheter, som kultur och näringsliv, kan bli avgörande i ett samhälle som måste utvecklas.

Emina själv skrev hur det känns att komma till ett nytt land och nödvändigheten av kulturell friktion. Enligt henne kan ha ordet kulturkrockar en ganska negativ klang.
- För mig är kulturkrocken faktiskt nödvändig. Annars skulle vi bara gå förbi varandra.

Vi kommer att publicera gästredaktionens tankar mer ingående i ett senare skede.

3 Nyheter (RSS)