Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 21-30.06

07/07/2010 av ifisk

Rasistisk grupp använde Lasse Erikssons skivomslag
Lasse Erikssons omslag till skivan "Niesby city" har olovligen använts som profilbild av facebookgruppen "Inte mera asylsökande". Enligt Svenska Yle anser Lasse Eriksson själv att gruppens användande av hans skivomslag är horribelt. Anders Teir, som även han har medverkat vid skivutgivningen, har polisanmält händelsen. Han anser det vara en skandal att omslaget förekommer på en sida som sprider hets mot invandrare.
Enligt polisens bedömningar handlar det aktuella fallet om en upphovsrättsförseelse.
Publicerad 24/06 Vasabladet

Nyckelordet är nu stabilitet
För att klara eftervården av den ekonomiska krisen, förbättra sysselsättningen och börja återställa balansen i den offentliga ekonomin krävs inte bara ekonomisk utan också politisk stabilitet. Finans- och valutamarknaden befinner sig alltjämt i gungning och tål inte osäkerhet eller tvära kast i den förda politiken. Men nyckelordet i regeringen framför andra är nu stabilitet.
En markering, som inte är ny men som tål att upprepas, är ambitionen att höja sysselsättningsgraden till den lika ambitiösa som nödvändiga nivån 75 procent och att förlänga tiden i arbetslivet. Regeringen signalerar än en gång sin beredskap att vidta de åtgärder som krävs i samråd med arbetsmarknadsparterna. Det gäller inte bara att tidigarelägga inträdet i arbetslivet och senarelägga pensioneringen från arbetslivet, utan också att öka trivseln i arbetet så att allas arbetsmotivation höjs.
I det uppdaterade programmet har regeringen också mod att tala för arbetsrelaterad invandring. Det modet tycks på sina håll ha svikit, trots att alla borde vara fullt medvetna om att vi inte kan upprätthålla vår välfärd utan fler händer och hjärnor. Mängder av arbete blir ogjort i vårt land utan invandrare. Det kan inte vara svårt att inse – speciellt om man ser på Helsingfors-regionen. SFP gruppanförande i riksdagen
Publicerad 23/06 Svenska riksdagsgruppen

Finland tionde rikast i EU

Finland är det tionde rikaste landet i EU. Det överlägset rikaste landet i EU är Luxemburg. Fattigast är Bulgarien, Rumänien och Lettland.
Statistiken från EU:s statistikcentral Eurostat baserar sig på BNP-värde (Brutto National Produkt). Finlands BNP per capita i förhållande till köpkraften överskred medeltalet i EU med tio procent förra året. Finland förlorar i jämförelsen mot både Sverige och Danmark. Sveriges bruttonationalprodukt överskred medeltalet med 20 procent förra året, Danmarks med 17 procent.
Luxemburg är det rikaste landet i EU, dess BNP överskrider medeltalet med 168 procent. De nästrikaste länderna är Irland och Holland. Norge, som inte tillhör EU, hade en bruttonationalprodukt som överskred unionens medeltal med 77 procent.
Publicerad 22/06 Peppar

7 Mediaklipp (RSS)