Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 14-20.06

20/06/2010 av ifisk

Internationella flyktingdagen idag
FN vill i år uppmärksamma flyktingars mod, seghet och viljan att vinna svårigheterna de möter. FN hjälper cirka 15 miljoner internationella flyktingar runt om i världen. Dessutom uppskattar man att det finns ungefär 25 miljoner interna flyktingar i världen.
Publicerad: 20/06 Svenska Yle X3M

Metodbok ”Jämställdhet och demokrati”
”Jämställdhet och demokrati, metodbok för tjejgruppsarbete” ges ut på ryska. Utgivare är organisationen International Organization för Migration (IOM) inom ramen för projektet ”Prevention of Migration Risks and Improved Assistance to Victims of Trafficking in Kalinigrad Oblast”. Projektet är delfinansierat av Finlands utrikesministerium. Boken är tidigare översatt till litauiska.
Publicerad: 15/06 Nya Åland

Bothnia Integration
Projektet är verksamt i Österbotten och Mellersta Österbotten. Till målgruppen hör invandrare som är arbetssökande vid arbets- och näringsbyrån, arbetsgivare och myndigheter samt andra samarbetsparter som betjänar invandrare. Projektet utvecklar invandrartjänster och främjar sysselsättning av invandrare genom att förbättra arbetsgivarkontakter, med att ordna olika utbildningar och genom att bevilja arbetsgivare lönestöd vid anställning av arbetslösa invandrare.
Publicerad: 16/6 Vasa arbets- och näringsbyrå

Europa kan inte isolera sig
Holländarna skakade om Europa i parlamentsvalet förra veckan. Det invandrarfientliga och högerextrema Frihetspartiet kilade sig in på tredje plats, efter liberaldemokraterna och socialdemokraterna.
Det står klart att de antimuslimska och invandrarkritiska stämningarna i Europa bara blir starkare. I Norge och Danmark innehar Fremskrittspartiet respektive Danskt Folkeparti en vågmästarroll. Franska Front National och italienska Lega Nord har sedan länge varit politiska krafter att räkna med i sina hemländer. I Finland sätter Sannfinländarna nya galluprekord, trots att Finland tillhör de etniskt sett mest homogena länderna i Europa. Européerna verkar helt enkelt vara rädda för att deras egen kultur är hotad. Varför är européerna rädda? Därför att ingen ger dem något svar på deras frågor.
Varför måste vi ha invandrare? Varför vägrar somliga att integrera sig? Kan inte samhället återgå till det gamla, trygga? Någon måste säga: Invandringen behövs för vår ekonomi. Invandring har alltid funnits och kommer alltid att finnas - historiskt har en stor del av världens invandrare varit européer. Invandringen är ingen lätt sak att reglera och den kan aldrig vara problemfri eftersom invandrarna är människor med egen vilja.
Det sägs att när trollen kommer fram i solen förvandlas de till sten. Det är en princip som gäller alla svåra och viktiga frågor i vårt samhälle, och till dem hör invandring. Den kommer garanterat att bli en av de stora frågorna i riksdagsvalet nästa år, och det vore viktigt att alla seriösa partier på förhand bestämmer sig för vilka principer man tänker följa. Det måste få vara tillåtet att diskutera invandrarpolitiken kritiskt, men det vore mer än önskvärt att partierna hela tiden höll en sak i minnet: Man har ett ansvar inför alla väljare, också inför dem som inte är födda i Finland.
Läs hela ledaren
Publicerad: 14/06 HBL ledare

7 Mediaklipp (RSS)