Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 07-13.06

17/06/2010 av ifisk

Lämna tanterna i fred!
Tyvärr är kurerna kring de två utländska tanterna helt snedvridna. Den enklaste lösningen är naturligtvis att låta dem stanna. Någon lagändring däremot behövs inte. Vi har nog med åldringar själva. Publicerad 16/06 HBL blogg Harry Bogomoloff

Wallin kritiserar invandringskritisk politik Svenska folkpartiets ordförande Stefan Wallin hänvisade i sitt öppningstal på partidagen i Tammerfors till de senaste månadernas hetsiga invandringsdebatt och kritiserade de partier som har gått in för en mer invandringskritisk linje. Han lyfte också upp mordhoten mot migrationsminister Astrid Thors i vintras. - Astrid Thors mordhotades för en politik som bottnar i rimligtvis gemensamma och högst självklara värderingar: medmänsklighet, solidaritet och tolerans. Astrid, vi stöder dig till hundra procent, sade Wallin.
Wallin valde att lyfta fram ett citat av ex-partiordföranden Ole Norrback från år 1995.
- Rasism kan inte motiveras med arbetslöshet, recession eller allmän frustration i samhället. Rasism kan inte motiveras, bara fördömas.
Publicerad 12/06 Svenska Yle Inrikes

Allt fler invandrare fackansluter sig
Vid Fackförbundens centralorganisation FFC har man sett en tydlig förändring under de två senaste åren när antalet fackanslutna invandrare har stigit från 13 000 till 17 000. I dagens läge hör mellan 30 och 40 procent av invandrarna i arbetslivet till ett fackförbund. Fackförbunden har fört en aktiv kampanj för att flera invandrare skall ansluta sig.
Publicerad 12/06 Svenska Yle Inrikes

Basaren ett lyft för Kråkkärret
Många nyfikna kunder strömmade till då företagaren Ahmed Al Chibib öppnade sin basar med orientaliska varor i Kråkkärret i går. Mest invandrare men också infödda Åbobor besökte basaren som finns i bottenvåningen i Kråkkärrets köpcentrum. Basaren är den första i landet och kommer att omfatta 17 affärer på 1 000 kvadratmeter försäljningsyta. Fem affärer öppnade i går. En mattaffär, en livsmedelsaffär, en köttaffär, en syateljé och en affär för hushållsmaskiner och hemelektronik.
Basaren sysselsätter för tillfället sju personer, flera av dem har invandrarbakgrund. Antalet affärer kommer så småningom att öka. En klädaffär, en smyckeaffär och ett bageri är på kommande. Nära alla 17 affärer öppnats sysselsätter basarer ett 20-tal personer.
Publicerad 12/06 Åbo Underrättelser

Tolerans och medmänsklighet
Nu är det dags att se till att vi tar hand om våra nyfinländare. Vi skall integrera dem och stöd och hjälpa dem så att de känns välkomna i det finska samhället. Luckan i Helsingfors och dess projekt ”Bridge” är ett ypperligt sätt att ta med nyfinländerna. De behöver personligt stöd för att bla leta studieplatser och arbete. Staten och EU har på ett förtjänstfullt sätt stött detta projket i några år, nu är det städerna i huvudstadsregionen som måste ta sitt ansvar och också ge nyfinländerna en svenskspråkig väg in i det finska samhället. En rätt enligt grundlagen. Publicerad 12/06 HBL blogg / Patrik Karlsson

Soini pressar vänstern allt hårdare Sannfinländarnas frammarsch i finländsk politik forsätter. Enligt en opinionsundersökning i Helsingin Sanomat i går hade Timo Soinis högerpopulister gått framåt med över två procentenheter och ligger nu på 9,1 procent. Soini fortsätter att plocka röster av Centern och vänsterpartierna. Väljarna signalerar nu mycket tydligt att man inte längre känner förtroende för de här partiernas förmåga att lösa glesbygdens och låginkomsttagarnas problem. Många låginkomsttagare uppfattar att Soini talar för deras sak på ett mer äkta sätt än vänstern. Vänsterpartiernans stora utmaning inför valet blir att övertyga dem om motsatsen.
Samlingspartiet sitter still i båten och hoppas att inga förändringar skall ske. Blir det största parti i nästa riksdagsval vore det en historisk seger, men än kan mycket ske.
Finland har så få invandrare att xenofobin inte borde ta sig samma proportioner som i det övriga Västeuropa, men Sannfinländarna utnyttjar också andra strömningar. Anna-Lena Laurén Publicerad 10/06 HBL ledare

Den boendetid som krävs för medborgarskap föreslås förkortas Det förslås att medborgarskapslagen ändras. Förslaget är att den boendetid som förutsätts för beviljande av medborgarskap förkortas från nuvarande sex år till fem år, om man har bott i Finland utan avbrott. Enligt propositionen ska medborgarskap också kunna beviljas efter fyra år, om personen kan bevisa att han eller hon har bra kunskaper i finska eller svenska. Denna bestämmelse sporrar invandrare att studera finska eller svenska och förbättrar därigenom integrationen i Finland. Regeringen fattade beslut om innehållet i propositionen med förslag till lag i dag och avsikten är att republikens president överlämnar lagen till riksdagen i morgon.
Hälften av den tid den sökande vistats i landet med stöd av tillfälligt uppehållstillstånd ska beaktas vid beräknandet av den boendetid som krävs för medborgarskap. Fram till nu har endast vistelse av stadigvarande art haft betydelse vid beräknandet av boendetiden.
Bestämmelserna om språkkunskapsvillkoret och undantagen från det ska bli tydligare.
Läs mer
Publicerad: 10/06 STT Info

Polisen utreder slagsmålet på Borgbacken
I dag börjar polisen utreda gängslagsmålet på Borgbacken på söndagskvällen. Nöjesparken i Helsingfors tvingades stänga en timme tidigare än normalt på grund av ett stort slagsmål mellan ungdomar.
Jourhavande kommissarien uppger att en polisanmälan gjorts. Enligt polisen deltog upp till 150 ungdomar med invandrarbakgrund i slagsmålet. FNB
Publicerad 07/06 Vasabladet
Uppdaterad: 02/08/2010 13:10

7 Mediaklipp (RSS)