Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

SFP en motkraft till främlingsfientligheten

16/06/2010 av ifisk


Generalsekreterare Björn Månsson
Emina Arnautovic

[zoom]

"Årets aktivaste"
Tanja Ljungqvist

[zoom]
På partidagen i Tammerfors diskuterade Gerd-Peter Löcke, Emina Arnautovic och Tanja Ljungqvist framtidsmanifest och främlingsfientlighet som florerar i samhället.
Partiordföranden Stefan Wallin talade i sitt inledande tal till partidagen om "politikens seriösa aktörer köra med dubbla budskap om invandring. För man vågar inte överlåta alla napp bland underströmmarna i grummelpolitikens spinnfiskeri till Sannfinländarna". Enligt Wallin är det alltid minoriteterna som kommer i kläm i en lågkonjunktur och lätt blir utpekade då syndabockar ska sökas. I sitt tal tog Wallin också upp frågan om asylsökande och om romerna. Med hänvisning till några regeringskolleger konstaterade han att ”bara vi slipper se dem, kastar ut dem eller kriminaliserar deras existens tror vi oss lösa problemet.
Wallin fick stort stöd av kring 300 SFP-delegater som bland annat godkände den allmänpolitiska resolutionen som handlar om human flyktingpolitik och aktiv invandringspolitik. Tanja Ljungqvist efterlyste i motion 67 att ”kampanjmaterial inför riksdagsvalet 2011 skall göras på svenska, finska och engelska, och att beredskap och finansiering skall finnas för att lokalt producera material också på andra språk”. I Motion 73 fordrar honsaklig information till beslutsfattare i kommunerna och i Motion 74 en kvotplats för nyfinländare i Sfp:s arbetsutskott.

Tankeutbytet fortsatte på kvällssupén där Tanjas kretsorganisation tog emot priset som ”Årets aktivaste”. I partidagen deltog även , Elena Makarova, Silja Borgarsdottír Sandelin, Gunvor Brettschneider och Aden Ahmed Hassan samt migrationsminister Astrid Thors.

Mer om partidagen i andra inlägg på denna sidan och på SFP:s hemsida

3 Nyheter (RSS)