Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 24-31.05

30/05/2010 av ifisk

Invandrare borde få extra undervisning
Färre invandrarunga fortsätter till gymnasiet än finsk- och svenskspråkiga unga och det är också vanligare att unga med invandrarbakgrund hoppar av gymnasiet. Det största problemet är brist på språkliga färdigheter och det är därför en förberedande utbildning kunde vara bra, menar undervisningsminister HennaVirkkunen.
Den förberedande utbildningen skulle vara ett år lång och fokusera på språk samt kulturella och språkliga färdigheter. Redan nu erbjuds invandrare förberedande utbildning för grundskola och yrkesskola.
Publicerad: 29/05 Radio X3M / Nyheter

Permitteringar drabbar invandrare i Närpes hårt
Industrins permitteringar drabbar arbetskraftsinvandrarna hårt. I bland annat Närpes har metallföretagen tvingats permittera en stor del av de arbetskraftsinvandrare som rekryterats under de senaste åren, och nu riskerar en del av dem att inte få sina uppehållstillstånd förnyade. En av dem är Denis Balesic som kom med sin familj från Bosnien för snart två år sedan. Lyssna
Publicerad: 29/05 Radio Vega Österbotten

Myndigheterna bör ingripa mot tvångsäktenskap
Finländska myndigheter bör ingripa bättre mot tvångsäktenskap som invandrarflickor- och kvinnor utsätts för, kräver migrations- och Europaminister Astrid Thors (SFP). Thors kommenterar en utredning från Människorättsförbundet som visar att flera barn till invandrare har skickats bort från Finland mot sin vilja.
Thors anser att man bättre bör utnyttja till exempel skolornas registeruppgifter om barn som flyttat eller försvunnit. Thors betonar också samarbete mellan olika myndigheter och förebyggande arbete med riskgrupperna.
– Familjen bör dock stödjas som en helhet – inte så att man ställer föräldrarna och barnen mot varandra.
Publicerad 29/05 FNB

Rasism bland unga inget övergående fenomen
En doktorsavhandling som gjorts bland unga i Joensuu verkar bekräfta att skinheadrelaterad rasism bland unga inte har avtagit. Enligt magistern i samhällsvetenskaper Sini Perho handlar rasismen och gemenskapen som byggs omkring den om ett mer bestående sätt att tänka.
I avhandlingen intervjuades klienter på två ungdomsgårdar i Joensuu. De intervjuade ungdomarna tyckte att deras rasism är normal medan kulturell mångfald däremot är avvikande.
Publicerad 28/05 FNB / Österbottens tidning

Roman Eremenko ryter till mot rasism
Landslagets nyckelspelare, Roman Eremenko, är mycket besviken på det sätt hans storebror Alexei jr behandlats av den inhemska publiken under våren.
Under matchen mellan VPS och Jaro kallade publiken honom bland annat för ryssjävel.
- Jag kan inte förstå hur sådana människor resonerar. Alexei har gjort över 50 landskamper för Finland och gjort mycket gott för finsk fotboll. Och det här är tacket han får, säger Roman till HS.
Roman förstår att känslorna svallar över ibland men har ingen förståelse för rasistiska påhopp.
- Om någon kallar mig för pisshuvud så sväljer jag det. Men gränsen går vid rasism. Det kommer jag aldrig att tolerera.
Rasism är ett stort problem inom europeisk fotboll, särskilt i England, Spanien och Italien brukar.
Publicerad 28/05 HBL

Finländarna kritiska till invandring
Nästan två tredjedelar av finländarna tycker att utlänningar inte ska lockas till Finland. Enligt en undersökning som Taloustutkimus har gjort för Yle motsätter sig 63 procent av finländarna tanken att Finland ska göras mera lockande för invandrare.
Mest kritiska är Sannfinländarnas anhängare. 82 procent anser att Finland inte bör locka till sig fler utlänningar. Bland Centerns och Socialdemokraternas anhängare är motsvarande siffror 70 och 68 procent.
Däremot tycker 45 procent av Samlingspartiets och 65 av De grönas anhängare att det finländska samhället bör utvecklas så att allt fler utlänningar känner sig lockade att flytta till Finland. SFP fanns inte med i undersökningen. En tredjedel av de som besvarade enkäten sade att invandringen påverkar deras röstningsbeslut mycket eller rätt mycket.
Taloustutkimus intervjuade 2 399 personer.
Publicerad 28/05 FNB / Hangötidningen

Kraft modell för integrering
Kraft fotboll ska användas som en av tre modellföreningar i landet i arbetet för integrering av utlänningar. Det innebär att föreningens arbetssätt används som exempel i Finlands bollförbunds utbildning. Materialet ska också finnas tillgängligt i en informationsbank på internet, där tränare och ledare kan gå in och söka information.
På torsdagen hade Kraft fotboll besök av Esa Heinonen och Lari Kangas från bollförbundet. De två jobbar med förbundets treåriga jämlikhetsprojekt, som strävar till att integrera invandrare och flyktingar som kommer till Finland och samtidigt jobba mot rasism.
Projektet har startat i år. Esa Heinonen från bollförbundet har kört runt på matcher och samlat information om rasism inom fotbollen. Han tycker att där problemet är som störst i huvudstadsregionen.
Integreringen gäller inom fotbollen, men också i samhället. Heinonen konstaterar i sin sammanfattning att fotbollen ofta är det första integreringssteget in i samhället.
Publicerad 28/05 Syd-Österbotten

Flopp på hög nivå
Det är svårt att vara politiker på dagens villkor. Verkligheten är komplicerad och medierna – etablerade och sociala – kan på extremt kort tid trumma upp en pressande opinion. Det hände i fallet Fadayel – den egyptiska farmoder som före den 13 juni måste lämna landet, sina barn och barnbarn.
När HFD-avslaget kom i mars handlade det om Fadayel och den ryska mormodern Irina Antonova. Tystnad rådde om cirka 500 liknande fall som väntar på avgörande.
När press och teve ingående presenterar ett öde likt Fadayels är det lätt att känna empati. Det kyliga systemet våldför sig mentalt på en utsatt. Folket tar den drabbades parti.
Det som hände i mars var exceptionellt. Sittande statsminister – ackompanjerad av sittande president – lovade gripa in med snabb lagstiftning, och polisen tog löftet på allvar. Vad kännetecknar sittande statsminister? Han är en veteranerna i riksdagen, har suttit där sedan 1991. Två decennier snart. Han bör veta något om lagstiftningen och som statsminister sedan år 2003 måste han därtill känna till grunderna i vår utlänningspolitik.
Opinionen har friheten att tala ur en total okunskap om fakta. Den fokuserar på Fadayel och Antonova –liksom teve som via intervjuer för in gripande människoöden i våra vardagsrum. Allmänheten känner sympati, och varför skulle den inte? Den är fri att reagera.
Ansvarige ministern Astrid Thors säger i gårdagens Helsingin Sanomat att lagändringen kommer att skjuta in sig på föräldrar som är ”synnerligen beroende av sina barn”. Ett nytt läge ska därtill inte orimligt mycket få belasta finländsk social- och sjukvård.
Ingenting tyder på att finländsk politik höjer sig över dagens nivå. Orsakerna är två: Substansen är extremt svår och känslig. Den intellektuella ribban är redan idag lagd lågt, av Soini och hans lärjungar i andra partier.
Publicerad 28/05 Åbo Underrättelser

Känslokall vädjan
Klimatet har blivit hårdare i Finland. Åsikter som tidigare ansågs otänkbara att föra fram är det inte längre. Det som förr inte var salongsfähigt är det numera. Tröskeln har sänkts avsevärt och det har fått även vår politiska elit att välla in på tidigare förbjudet område – för att tilltala potentiella väljare.
Det är framförallt inställningen till och uttalanden om invandrare, eller tillfälliga besökare utomlands ifrån, som har förändrats och blivit avsevärt kyligare. I och med att ledande politiker inte längre skyr orden utan säger det som tidigare inte har varit politiskt korrekt, flyr de ett ansvar och underbygger i värsta fall utlänningsfientlighet.
Att en statsminister i ett demokratiskt land i Europa, i ett nordiskt välfärdsland, kan gå ut och vädja till allmänheten att inte ge de utländska tiggarna pengar låter fullständigt osannolikt. Men i ett Finland med Matti Vanhanen som statsminister är det en realitet.
Faktum är emellertid att Vanhanens metod inte löser något av de egentliga problemen. Det skulle bara städa upp den stadsbild Vanhanen ser.
Publicerad 27/05 Västra Nyland

Om utvisning
Nu hänger jag åter inte med. Alla de här som skriver insändare i tidningar om att de inte är rasister och inte har något emot invandrare, men. Men de ska inte kräva någon religiös särbehandling, och de ska utvisas om de döms i domstol.
Jag undrar bara om det är tänkt att man efter att man levt hela sitt liv i Finland, betalat skatter och deltagit, kanske skött om sin sjuka hustru och tagit hand om sina barn, ändå blir utvisad om man som gammal gör något dumt? Eller om man som ung inte använder förståndet, blir man smartare av att skickas till ett samhälle man knappt kommer ihåg? Får man inte chansen, precis som finskfödda tonåringar, att växa upp, ta sitt förnuft till fånga och bli en fullvärdig medlem av vårt samhälle?
Nej. Utvisa dem bara. Skicka till Mogadishu. I vårt samhälle är det vissa av oss som har rättigheter och skyldigheter, och andra som har det men inte riktigt lika mycket. Nånsin.
Publicerad 26/05 Bloggen Duva (Eva Pursiainen)

Totalrevideringen av integrationslagen på remiss
Inrikesministeriet har idag sänt förslaget till regeringens proposition om revidering av integrationslagen på remiss. Som nytt namn på lagen föreslås lagen om främjande av integrationen. Enligt förslaget ska integrationslagen i fortsättningen omfatta alla invandrare med giltigt uppehållstillstånd eller vars uppehållsrätt har registrerats. Idag omfattas endast invandrare som anmäler sig som arbetslösa av integrationsåtgärderna.
Avsikten med revideringen är att göra integrationslagstiftningen tydligare och att få allt fler invandrare med i de tjänster som främjar integrationen. Revideringen av integrationslagen utgår från tanken att integration är en dubbelriktad process.
Hur integrationsutbildningen ordnas ska fastställas närmare i lagen. En central del av utbildningen utgörs av undervisning i finska eller svenska. Utbildningen ska ordnas enligt Utbildningsstyrelsens rekommendationer.
För kommunernas integrationsprogram kommer man att fastställa ett minimiinnehåll. Avsikten är också att i integrationslagen föreskriva om försöket Delaktig i Finland. I försöket kan kommunerna prova nya sätt att ordna integrationsutbildning på viss tid.
Inrikesministeriet har begärt utlåtanden av ministerier, myndigheter och organisationer senast den 24juni 2010.
Förslaget som sänts på remiss finns här.
Publicerad 24/05 Inrikesministeriet / Pressmeddelande

Svenskar positivare till invandrare
Storstadsbor, kvinnor och yngre ställer sig allt positivare till invandring, visar en ny svensk rapport. Enligt rapporten är svenskarnas attityder till invandring och flyktingmottagning positivare än tidigare.
Studien har gjorts vid SOM-institutet i Göteborg och redovisas på DN-debatt. Resultatet visar att hösten 2009 ansåg 36 procent att det finns för många utlänningar i Sverige. 1993 var siffran 52 procent. Då svarade 25 procent av de tillfrågade att de inte skulle tycka om att få en invandrare från en annan del av världen ingift i familjen. I höstas var de 12 procent.
Bland riksdagspartiernas sympatisörer är Moderaterna mest skeptiska medan de som sympatiserar med Miljöpartiet är det i minst omfattning.
Publicerad 24/05 FNB-TT / HBL

7 Mediaklipp (RSS)