Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Invandringsfrågan bör preciseras

16/05/2010 av Magnus Kjaernested

Magnus Kjaernested
Magnus Kjaernested

Magnus' hemsida
(på engelska)

När man påstår att arbetskraftsinvandring inte behövs i Finland är det en sanning med stor modifikation. Finland liksom många länder gynnas av en arbetskraft som tillför kompetens och leder till produktivitetsökning. Länder har ofta i historien haft nytta av sådan invandring. Men vi måste kunna skilja på olika typer av invandring. Invandring som leder till ökad segregering och arbetslöshet är inte önskvärd. Den typ av invandring som vi sett i Europa från tredje världen har på många sett varit skadlig och bidragit till segregering och främlingsfientlighet.

Om man motiverar ökad invandring med att Finland behöver arbetskraft bör man precisera vilken typ av arbetskraft man behöver. Så länge arbetslösheten ökar i vårt land är det svårt att förstå dylika argument. Naturligtvis måste flyktingfrågan beaktas, liksom även naturliga folkflyttningar genom förhållanden och släktskap, men man måste ha en sund och hållbar invandringspolitik. Hbl:s intervjuartikel med tidigare Medborgarnas flyktingombudsman Merit Wager 11.4.2010 (s.22-23) rekommenderas varmt och bör läsas noga och med eftertanke.

Finland kan mycket enkelt lösa eventuell brist på framtida arbetskraft genom att anställa relativt lätt integrerad befolkning från exempelvis Baltikum, Polen eller andra öststater där hög arbetslöshet och misär råder. Och om verkligt akut brist på arbetskraft uppstår kan man dessutom helt enkelt öppna gränsen mot Ryssland i någon timme per år, och då får vi all den invandring vi behöver. Det är nog ändå få som skulle ställa sig bakom en sådant beslut.

Det Finland behöver göra är att satsa på kompetens och attrahera sådan arbetskraft som behövs för och bidrar till vår välfärdsökning, inte raserar den såsom fallet är i ett flertal europeiska länder. I många länder är arbetslösheten hos ungdomar bland första, andra och tredje generationens invandrare långt över 30 procent, och segregeringen i vissa områden nästan total. Det är inte en sådan samhällsutveckling vi ska eftersträva. Den leder lätt till ett samhälle med andra klassens medborgare som inte kan eller vill integrera sig, eller bara får jobb som den inhemska befolkningen själv inte vill ha.

Magnus

Magnus Magnus är språktränare och företagare, intresserad av språk och kommunikation. Han är född som isländare i Finland och växte upp i en svensk by nära Helsingfors. Magnus har även länge varit aktiv för FÖRENINGEN FÖR SVENSKTALANDE I ESTLAND. (anm. redaktion)

4 Brännpunkt (RSS)