Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 10-16 maj

16/05/2010 av ifisk

Besvär mot valet av Biaudet till minoritetsombudsman
Helsingfors. Justitiekanslern har mottagit ett besvär gällande valet av Eva Biaudet till minoritetsombudsman. I besväret kritiseras i synnerhet att Biaudet beviljades dispens för att hon inte har högre högskolexamen.
Husein Muhammed, jurist på föreningen Pakolaisneuvonta ry, anförde besväret på fredagen och sökte även jobbet själv. Han betonar att fler av de sökande hade till exempel erfarenhet av tillämpning och övervakning av de centrala jämställdhets- och utlänningslagarna. Flera hade också den internationella erfarenhet som betonades i valet av Biaudet.
Muhammed säger att han vill starta en diskussion om de politiska tjänsteutnämningarna. Han kritiserar också myndigheterna för att invandrare inte duger för uppgifter inom invandringsförvaltningen.
-Vad skulle hända om det bara fanns finskspråkiga som representerar de svenskspråkiga i Ålands lagting eller i Folktinget?
FNB
Publicerad 14 maj 2010 Österbottens tidning

Integreringen av invandrare effektiveras
Integreringen av invandrare effektiveras i huvudstadsregionen. Helsingfors, Esbo och Vanda vill ta itu med de brister som gjort att immigranter inte kommit till rätta i sin nya hemkommun.
Helsingfors satsar man på att förbättra informationen för invandrarna så de ska veta av vem, hur och var de blir omhändertagna. Esbo satsar på språklektioner för mammor och i Vanda arbetar de med att återförena familjer med sina egna familjemedlemmar.
Trots att städerna fått resurser för att ta hand om invandrarna kvarstår ett problem: det finns för få anställda inom kommunerna i huvudstadsregionen som arbetar med invandringsfrågor. Antalet invandrare har ökat med det dubbla under de senaste åren, men ändå har personalstyrkan inom denna sektor inte blivit större.
Lyssna: Kirsi Vuori-Tuompo:chef för Vanda stads invandrarservice
Lyssna: Hur borde invandrare integreras?
Publicerad 14/05 Svenska Yle / Nyheter

Vänsterpopulism på frammarsch
Mest kännbar på hemmaplan är den kovändning som Socialdemokraterna begått i den ekonomiska politiken. För inte länge sedan hette det från Socialdemokratiskt håll att sittande regering inte gjorde något för att möta den ekonomiska krisen. När saker nu görs heter det tvärtom att allt som görs är fel. Det enda område man tycks vilja spara på är jordbruket. De egna käpphästarna ska däremot helgas.
Vad det brukar kallas? Just det, populism.
På många sätt har vändningen varit ett undantag från vad som kunde kallas den Socialdemokratiska regeln i Norden. Socialdemokratiska partier och regeringar i Norden har i många decennier tagit ansvar för helheten och också fattat obekväma beslut när så behövts. Det var Socialdemokratiskt ledda regeringar i både Finland och Sverige som tog länderna ur nedgången på nittiotalet. Det gör att statsfinanserna i dag står på stabil grund och att uppgiften varit lättare för borgarna, när nästa kris nu är här. Utan en Göran Persson och en Paavo Lipponen hade uppförsbacken kunnat vara tyngre. Läs hela artieln här.
NIKLAS LAMPI
Publicerad 13.5.2010 Ålandstidningen

Invandringen lyfts fram
Inför finskhetens dag har fler än tvåhundra finländare lovat att skänka ett dagsverke för att bygga ett bättre Finland.
I samband med insamlingen riktas även en uppmaning till landets beslutsfattare att vidta konkreta åtgärder för ett mer rättvist arbetsliv och en bättre integrering av invandrare. Ett bättre Finland vill även synliggöra och komma till rätta med rasismen på nätet. Bland de som deltar i initiativet finns årets flyktingkvinnor Nasima Razmyar och Fatbardge Hetemaj, författarna Claes Andersson, Tua Forsström och Märta Tikkanen.
”Det är inte alltid lätt att ta emot invandrare, men vi tror att Finland kan lyckas ännu bättre som ett rättvist samhälle för alla. Det är god finländsk sed att söka praktiska lösningar. Den traditionen vill vi fortsätta med detta initiativ på finskhetens dag”, säger Thomas Wallgren, ordförande för Finlands Flyktinghjälp och medlem i arbetsgruppen Ett bättre Finland.
Den intresserade kan besöka hemsidan parempisuomi.fi (http://www.parempisuomi.fi/) för att anmäla sig. Där kan du även bidra med idéer och tankar om vilken sorts dagsverken till exempel privatpersoner, skolklasser och arbetsplatser kan utföra för att bidra till ett bättre Finland.
Publicerad: 12.05.2010 PEPPAR

7 Mediaklipp (RSS)