Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Tuppen herren i hönshuset

09/05/2010 av Anna

Gerd-Peter Löcke

TOD_P (pdf)
Mellan påsken och första maj har det finska samhället börjat angripa flyktinger och utlänningar överlag från två olika håll. Medan den första gruppen tycker att asylsökande ska kastas ut för att de ändå bara vill leva på bidrag. Den andra gruppen tycker att de ska kastas ut för att de arbetar (för mindre lön än finländare).

Fakta är dock att en asylsökande får förvärvsarbeta i Finland utan uppehållstillstånd efter tre månader sedan sökanden lämnade in ansökan om asyl. Men för det mesta först efter asylsökanden med blankett TOD_P har bett Migrationsverket utfärda ett intyg om rätten att arbeta. Avgiften för behandling av anhållan om intyg är 20 euro (Kvitton på betalningen samt kopian av sitt identitetsbevis, pass eller annat resedokument ska bifogas).

Om asylsökanden har fått intyget kan han underhandla med arbetsgivaren, om sådan finns. Arbetsgivaren får dock inte anställa en asylsökande innan han har försäkrat sig om att utlänningar som ska anställas eller redan är anställda faktiskt har ett gällande uppehållstillstånd för arbetstagare eller att inget uppehållstillstånd behövs.

På grund av sekretessbestämmelserna kan Migrationsverket dock lämna uppgifter om en asylsökande endast till sökanden själv. Även ett intyg om rätten att arbeta kan överlämnas även till sökanden själv.

Har asylsökanden lyckats få ett arbete fortsätter hans eller hennes rätt att arbeta ända tills hans eller hennes ansökan har avgjorts på ett lagakraftvunnet sätt.

För att inte göra saken för enkelt vill jag påpeka att asylsökanden har rätt till arbete även då när han eller hon fått ett nekande asylbeslut. Avgörande är om asylsökanden har hittat ett arbete. I så fall har han eller hon rätt att söka uppehållstillstånd för arbetstagare. Ansökan utreds då som en ny ansökan om uppehållstillstånd och beslutet får överklagas.

Jag antar ändå att den gruppen som vill kasta ut flyktingarna för att de ändå bara lever på bidrag vinner. För vi kommer knappast att få ett svar om ägget (arbete) kom före hönan (intyget) eller tvärtom. Tuppen kommer nog att visa vem som är herren i hönshuset.

Gerd-Peter Löcke
Ordförande

2 Ordförandes hörn (RSS)