Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 01-09 maj

09/05/2010 av ifisk

Thors kräver klar linje mot hatbrott
Migrations- och Europaminister Astrid Thors (SFP) kräver att samma regler ska gälla på webben som i verkliga livet. Thors talade på Svensk Ungdoms kongress i Pargas på lördagen. SU har lyft upp temat hatbrottslighet högt på sin agenda.
Ministern vill att hatbrottslighet, även på internet, får en självständigare roll i lagstiftningen så att samhället kan ingripa innan det sker brott mot liv, hälsa eller egendom.
-Samhället måste signalera kraftigt att uppförande som inte tillåts i verkliga livet inte heller tillåts på internet, säger Thors.
8/5 Östrabottens tidning / FNB

Sjundeås beslut att inte ordna undervisning för asylsökande utreds

De asylsökande ungdomarna i Harjulinna i Svidja får fortfarande inte undervisning i Sjundeåskolorna. Riksdagens biträdande jutiteombudsman Maija Sakslin har nu på eget initiativ inlett en utredning om Sjundeå kommun går mot lagen då de vägrar ordna undervisning.
5/5 Yle Radio Vega Västnyland

Invandrare är inte syndabockar
Rasismen håller på allvar på att ta plats i nordisk politik. I Danmark har frågan om invandring och invandrares assimilering redan länge varit en fråga som dominerar den politiska dagordningen. Få är de danska politiker som ställer upp på invandrarnas sida.
I Finland, det nordiska land som tar emot det minsta antalet invandrare, börjar allt fler politiker bekänna färg i frågan. Sannfinländarna är öppet främlingsfientliga och bygger sin profil på det. Men nu har socialdemokraten Eero Heinäluoma också sällat sig till skaran som tycker att invandrarekommer och tar våra jobb. Nyaste medlemmen i klubben är centerveternanen Paavo Väyrynen, utrikeshandelsminister, som instämmer i Heinäluomas åsikter.
Ganska egendomligt är det att gruppen invandrare i Finland just nu blir angripna från två håll. En grupp tycker de ska kastas ut för att de bara lever på bidrag. Så kommer nästa grupp och säger att de ska kastas ut - för att de arbetar!
På Åland har än så länge ingen politiker gått ut och beklagat sig över att landskapet tar emot för många invandrare - och det är bra. Åland är dessutom ett samhälle som alltid varit rörligt. Många har flyttat härifrån och blivit framgångsrika invandrare i andra länder och många har genom århundradena flyttat till Åland, antingen på grund av arbete eller giftermål. Det finns en acceptens för inflyttade här och det är en tradition att vårda även i tider av ekonomisk kris och snåla attityder i omvärlden. Benita Mattsson-Eklund
4/5 Ålands tidning

Allt fler asylsökande utvisas i Egentliga Finland
Polisen i Egentliga Finland har utvisat över 50 personer från landet i år, vilket är nästan hälften fler än i fjol. De flesta av de utvisade har varit asylsökande som inte beviljats asyl. Några personer blev utvisade eftersom de gjort sig skyldiga till brott i Finland.
I fjol sökte 30 procent färre personer asyl i Finland jämfört med 2008. Trenden var liknande i hela landet. 13 procent av asylsökandena kom från ett EU-land, de flesta från Bulgarien.
3/5 Yle Åboland

Spjällen tycks öppnas först nu
Inför valborg fick vi kanske något överraskande: en eldfängd debatt om utländsk kontra inhemsk arbetskraft. Såtillvida överraskar debatten inte, då vi vet att i många europeiska länder, exempelvis närliggande Norge och Danmark, har invandrarfrågan spelat en central roll redan i flera valrörelser. I Finland med vår hittills relativt blygsamma invandring tycks spjällen öppnas först nu.
Garry Parker har helt rätt i sitt konstaterande att ekonomisk nedgång givetvis skapar oro på gräsrotsnivå, men politikerna bör tackla detta utan att ge sig på immigranterna.
Så här på det finländska arbetets dag kan vi se en ny skiljelinje i politiken. I invandrarpolitiken har åtminstone det SDP-läger som backar upp Heinäluoma, samt Väyrynen, placerat sig nära Sannfinländarna. De övriga partierna har oväntat samfällt tagit avstånd från denna linje, vilket förhoppningsvis håller även i valrörelsen.
Trots lågkonjunkturen just nu är det mycket som tyder på att det i framtiden finns en efterfrågan på arbetskraft exempelvis inom vård- och servicesektorn. Rörligheten bör snarare uppmuntras än begränsas. Henrik Stenbäck
01/05 Vasabladet

Gängslagsmål i Sunnanvik
Skinheads och invandrare drabbade samman i Sunnanvik på lördag kväll. En del av slagsbultarna fick uppsöka sjukhuset.
Strax efter klockan halv tio på lördagskvällen fick polisen en anmälan om ett gängslagsmål i Sunnanvik. De två gängen som slogs bestod av finländare respektive invandrare. Polisen grep en del av slagsbultarna och några fick uppsöka sjukhuset för att se över sina skador. Polisen undersöker slagsmålet som flera fall av misshandel.
Sammandrabbningar mellan finländare och invandrare har inte inträffat på flera år i Vasa.
02/05 Vasabladet

7 Mediaklipp (RSS)