Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 26-30.04

06/05/2010 av ifisk

Integration med hjälp av tradition
Det var idel glada miner på Folkhälsan i Stans och Bridges gemensamma föreläsnings- och matlagningstillfälle kring vappen och första maj igår. Cirka 15 personer hade mött upp för att tillsammans tillreda brunch i äkta första maj stil samt lära sig lite om historien bakom firandet.
En hednisk högtid och ett katolskt helgon, Valborg, ligger som grund till dagens firande. I tiderna var första maj den dag då boskapen skulle ut, och bålar brändes som skydd mot onda andar och häxor.
Firandet idag har väldigt lite med detta att göra, istället blev det under 1800-talet en fest för studenter och senare också en arbetarnas dag; en tradition som kom från USA till Norden och Finland. Detta och mycket mer berättade historiestuderande Henrik Litonius för den blandade skaran av finlandssvenska och utländska deltagare.
30/04 Folkhälsan

"Begreppsförvirring i invandrardebatten"
Man blandar ihop begrepp, känslorna går heta och istället för att hålla sig till sak biter man sig ogillande fast i vissa inlägg i debatten, skriver riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta om den pågående debatten om invandrarpolitiken. men hon säger att hon är nöjd över att debatten nu förs.
- Jag grundade SDP:s mångkulturella forum år 2005. Uppdraget var att dryfta de nu rykande aktuella ärendena och då fnittrade och skrattade man åt mig. Många undrade helt öppet vad jag "sysslade med" och ansåg att partiet hade viktigare saker att koncentrera sig på än dylika marginella saker. Nu har invandringen blivit en stor politisk fråga, som partierna äntligen börjar ta ställning till och alla politiker bör ha en synpunkt i frågan.
30/04 Arbetarbladet

Till blivande invandrare!
Eftersom min blogg har läsare i fyrtio länder har jag en längre tid funderat på att skriva ett inlägg för folk i de olika länderna som möjligen funderar på att emigrera till Finland. Ni gör väl i att lägga de goda råd jag ger bakom örat. Oberoende på nyansen på öronskinnet är vitt, svart, gult eller något däremellan. Således.
Jag utgår ifrån att Ni, värderade okända vänner, packar de prylar som tas med på flyget till Vanda i minst två stora kappsäckar. Mycket viktigt är att göra ett gott intryck när Ni anländer till det karga landet i norr där åkern ger vika för skogen. Ytorna på kappsäckssidorna bör ni klistra fulla med dekaler. Dekaltexterna bör givetvis vara på två språk. Finska och engelska. Finlands ambassad i Edert hemland hjälper säkert med översättning. Bor du i Kina så vänd dig till Lars Backström i Peking och om du finns i Iran går det bra att kontakta Harri Salmi. Eminenta ambassadörer både två. Backström kommer från Replot och Salmi från Vasa.
Här ger jag några ypperliga förslag till dekaltexter som med stor säkerhet ger de finländska myndighetspersonerna ”bra vibrationer.” Jag ger förslagen på svenska:
1. Arbeta sex dagar i veckan, spela boboll på den sjunde dagen!
2. Jag älskar Sotkamon Jymy och Seinäjoen Mailajussit!
3. Havregrynsgröt-världens bästa gröt!
4. Inget går upp mot Järvinens skidor och Atrias länkkorv!
5. Eino Grön-nära mitt hjärta!
6. Janne Ahonen-luftens konung!
7. Hakka päällä Suomen poika!
8. Där björkarna susa i stilla sommarvind!
Ovanstående enbart ett litet urval av lämpliga dekaltexter. Jag kan inte garantera att Ni tack vare dekalerna på kappsäckarna klarar Er genom nålsögat in i Finland. Men med säkerhet försämrar de inte möjligheterna. Lycka till!
30/04 Herberts blogg

Dispens för Biaudet kan bli rättsfall
För att bli minoritetsombud krävs högre högskoleexamen, det vill säga en magistersgrad. Eva Biaudet (SFP) har studerat juridik men har ingen examen. Regeringen, med Astrid Thors (SFP) som föredragande minister, anser att det inte kan ligga Biaudet i fatet utan har beviljat henne dispens. Det betyder att hon inte bara tävlar om tjänsten som minoritetsombud, hon anses också vara den starkaste kandidaten för tjänsten.
Men alla ser det inte så. När beskedet om dispensen kom förra veckan tolkades det i flera medier som att "regeringen banar väg för Biaudet". Också juristen Husein Muhammed, med ett förflutet som överinspektör på minoritetsombudsmannens byrå, ifrågasätter processen. Han har själv sökt tjänsten, men det är inte poängen, menar han.
– Jag är kritisk för att processen är diskriminerande. Först kräver regeringen högre högskoleexamen bara för att sedan godkänna undantag. Det är diskriminerande mot alla som har goda meriter men inte sökt tjänsten för att de saknar högre högskoleexamen.
Forskaren Silvo Kaasalainen, docent vid Tammerfors universitet och känd för skarp kritik mot politiska utnämningar, säger att fallet luktar politisk korruption på ett etiskt plan men kanske är juridiskt hållbart. För att få det prövat krävs att någon av de sökande för ärendet till domstol.
30/04 HBL / Lena Skogberg

Kontrasteringen mellan finländare och invandrare blir dyr
Enligt migrations- och Europaminister Astrid Thors har man i migrationsdiskussionen börjat ställa finländarna och invandrarna mot varandra.
Ministern tog upp saken i dag vid en tillställning där Delegationen för etniska relationer (ETNO) utsåg sina nya goodwillambassadörer. Enligt minister Thors ger man nu en bild av att invandrarna tar jobben av andra. Hon anser att migrationsdiskussionen behöver modiga förespråkare för likabehandling och mångfald.
¬- ETNO:s goodwillambassadörer har modigt gått in för att försvara mångfalden och likabehandlingen i Finland. Deras omfattande sakkunskap och deras arbete och exempel är ännu viktigare i dag. En av goodwillambassadörernas uppgift är att lyfta fram sina egna argument och åsikter i den diskussion som förs, sade minister Thors.
De nya goodwillambassadörerna är Jukka Alho, Itella Abp:s koncernchef, Kenneth Greve, konstnärlig ledare för Finlands Nationalbalett, och Antti Pentikäinen, direktor för Kyrkans Utlandshjälp.
Ministern påminde också om att var och en kan vara en goodwillambassadör i sitt eget liv. - Samtidigt uppmanar jag alla att vara goodwillambassadörer i sitt eget liv och ta ETNO:s goodwillambassadörer som förebilder, och framför allt: Var och en av oss kan vara invandrarens nya vän, sade ministern.
29/04 STT Info

Ingen invasion utifrån
Det doftar populism. Arbetsinvandringen torde inte vara ett stort problem för Finland. Inte nu och inte heller inom en snar framtid. Ändå väljer en politiker från ett ledande parti att göra det till ett problem.
Enligt statistik från FPA kommer antalet döda att överskrida antalet födda senast 2025. En liten babyboom har uppkommit, som väntat, i lågkonjunkturens fotspår. Men den boomen kommer inte att förändra befolkningspyramiden nämnvärt. Pyramiden är inte längre en pyramid med bred bas och spetsig topp. Basen har krympt i takt med att barnfödandet minskar.
Det här landet är antagligen det mest xenofobiska landet i Europa samtidigt som vi har minst invandrare i hela EU. På tio år har antalet utlänningar ökat med drygt 50?000, enligt siffror från Statistikcentralen. Det ligger en paradox i det här.
Finländarnas förhållande till invandring och utlänningar verkar vara svår. Synen präglas främst av att utlänningar är ett potentiellt hot, sällan en möjlighet eller en resurs.
I Finland vill man gärna tro att det går att plocka russinen ur kakan. Det vill säga unga, välutbildade utlänningar ska lockas hit. Så säger man i varje fall. Hur mycket har man då ansträngt sig för att ens hålla kvar utländska studeranden som kommit hit? Det har skrivits mycket negativt om Sverige och invandringen.
Frågan är sedan om det på kort tid går att plocka godbitarna och likt en portier på en innekrog handplocka klientelet som släpps in. Välutbildade och klara för produktion. Det är tveksamt. Men Finland och finländska politiker förnekar sig aldrig.
27/04 Österbottens tidning / Marcus Jansson

Attityder till invandrare delar SDP
SDP-gruppordföranden Eero Heinäluomas kommenterar om invandring har väckt en livlig debatt inom SDP. Partiet är tudelat.
En del tycker att det är bra att Heinäluoma tog upp problemet med de hundratusentals arbetslösa finländarna samtidigt som regeringen vill locka arbetstagare från andra länder. Andra socialdemokrater upplever det som mycket obehagligt att partiet som tidigare betonat solidaritet och internationalitet nu överger sina värderingar och låter Sannfinländarna leda invandringsdebatten.
Heinäluomas uttalanden i Hufvudstadsbladet i lördags och partiledaren Jutta Urpilainens kommentarer om att "ta seden dit man kommer" ses som tecken på att SDP intagit en hårdare linje i invandringsfrågor.
Tidigare ministern, riksdagsledamot Arja Alho, uppmanar i sin blogg Urpilainen att erkänna att "ta seden dit du kommer"-linjen var ett misstag.
26/04 FNB / HBL

7 Mediaklipp (RSS)