Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Vasa bokmässa bär frukt

03/05/2010 av Gunnar Hilén


Gunnar Hilén
Ulf Modin och undertecknad hade den stora glädjen att i IFISK:s namn åka upp till Vasa Bokmässa 24-25 april och där förevisa våra resp. böcker ("Det är rätt att göra uppror" och "I pöbelns tid" - Ulf - och "Barn är inte att leka med" - Gunnar) samt tala oss varma för vår excellenta förening.
Man får säga utan att överdriva att resan som helhet var en framgång, speciellt för IFISK. Samtliga små pamfletter/ broschyrer om oss gick åt som smör och där fanns flera intresserade som stannade vid vår monter och undrade var all fisk fanns någonstans!

Vi svarade att Ifisk är av andlig och kulturell art, av osynligt immateriell natur.

Under de två dagarna uppskattades det sammanlagda besöksantalet till bortåt 16-18 000, kanske t o m 20 000. Av dessa stannade säkert mellan 200 och 250 stycken vid vårt utställningsbord: köpte böcker, åt av godiset och som sagt, framför allt, frågade om och diskuterade litteratur, kultur och språkpolitik.

Kultur- och idrottsminister Stefan Wallin öppningstalade och därefter uppträdde en rad eminenta författare, bl a Hbl-journalisten och nyblivna pristagaren Anna-Lena Laurén.

Vasa bjöd på vackert väder och det var lätt att tala svenska med var och en ... även finskspråkiga taxichaufförer och hotellpersonal.

Vår gemensamma kamp för både vårt ursprung och vår vilja att fortsätta våra liv, på svenska, i Finland, bär frukt.

Esbo
1:a maj anno 2010

Gunnar Hilén

3 Nyheter (RSS), 5 Lingva poetica (RSS)