Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 18-25.4

30/04/2010 av ifisk

"Regeringens invandrarlinje är farlig"
Socialdemokraternas Eero Heinäluoma anser att det är förnuftigt att motsätta sig invandring. Heinäluoma säger att det är farligt att locka utlänningar till Finland nu eftersom det leder till att de tar finländarnas jobb, vilket i sin tur leder till rasism.
- Regeringens linje är helt åt skogen. Med 300.000 arbetslösa och 100.000 till som inte syns i statistiken ser jag inga förutsättningar att öka arbetskraftsinvandringen under nästa valperiod, säger Heinäluoma i intervjun för Hbl.
Han ifrågasätter också behovet av en migrationsminister eftersom det inte finns tillräckligt med jobb för en sådan inom den närmaste framtiden.
24/4 Vasabladet / FNB

Urpilainen stöder Heinäluoma
Socialdemokraternas partiordförande Jutta Urpilainen stöder riksdagsgruppens ledare Eero Heinäluomas syn på arbetskraftsinvandring.
Titta: Ytterligare fart på debatten om invandrarna
24/4 Svenska Yle / Inrikes

Många asylsökande väntar på kommunplats
Behovet av kommunplatser för flyktingar ökar. Tack vare att migrationsverket fick ökade resurser har asylärendena kunnat skötas i snabbare takt. Det i sin tur leder till att de som beviljats uppehållstillstånd blir kvar onödigt länge på asylcentralen i väntan på ny hemort.
Svenska Yle träffade Abdul på asylmottagningen i Kristinestad. Han blev fråntagen sitt marockanska medborgarskap på livstid på grund politiska åsikter.
Lyssna: Abdul från Marocko vill helst bo i Åbo
23/4 Svenska Yle / Österbotten

Hungerstejken i Oravais tog slut
Hungerstrejken i Betelkyrkan i Oravais avbröts på torsdagskvällen då den tredje hungerstejkande kurden togs in på sjukhus.
Redan tidigare på torsdagmorgon hade gruppen decimerats då två kurder tagits in på sjukhus. I samband med att ambulansen hämtade den sista av männen bestämde de sig för att avbryta strejken. De som då var kvar i kyrkan har nu flyttat tillbaka till sina lägenheter.
– Till beslutet att avbryta bidrog Helsingfors förvaltningsdomstols besked om att det kommer att ta sju månader innan deras ansökan behandlas, säger Margareta Smith-Edström, ordförande för församlingen.
Kurderna som beviljades kyrkoasyl i baptistförsamlingens kyrka har hungerstrejkat sedan söndagen. Med hungerstrejken försökte de få myndigheterna att påskynda beslutet om de för stanna i Finland eller inte.
23/04 Kyrkpressen

Invandrarfrågor ska diskuteras med invandrare
Under Samlingspartiets partistyrelsemöte diskuterades bland annat invandring. Samlingspartiet kommer nu att öppna ett eget forum för invandrardebatten i och med partiturnén som inleds i Helsingfors på lördagen.
Katainen anser att politiker och en del av medierna misslyckats genom att inte ta tag i de svåra frågorna. Samtidigt har man tystat ner dem som skulle ha motiverade bättringsförslag eller välgrundad kritik mot invandrarpolitiken.
Partiets ordförande Jyrki Katainen anser att diskussionen ska ske direkt med invandrare och det är precis det som är tanken bakom partiturnén som pågår till slutet av maj. Samlingspartiets ministrar kommer att delta vid varje tillställning.
22/4 HBL

"Alla borde fira Eid al-fitr också"
Att bannlysa jultablån är kanske inte den bästa strategin. Fira i stället också judiska och muslimska högtider i skolan och låt barnen ta del av varandras religiösa högtider.
I början av veckan träffades lärare från hela landet på Hanaholmen i Esbo för att diskutera om dagens religionsundervisning och livsåskådningsundervisning fungerar, eller om skolan borde ta efter Sverige och införa gemensam religionskunskap för alla.
Parland berättar hur hon med eleverna i Blomängens skola i östra Helsingfors firat fem olika fester. Hennes erfarenhet är att det bra går att fira tillsammans.
-Men det är klart att vi hade kulturen och traditionerna i fokus. Vi utövade inte religion.
En annan frågeställning under seminariet på Hanaholmen handlade om religion och mat. Vilka matregler gäller under den ortodoxa fastan? Och vad gör läraren om en muslimsk elev ber om befrielse från gymnastiken på grund av att det är Ramadan och han inte äter under dygnets ljusa timmar?
Maria Gestrin-Hagner
21/4 Vasabladet / FNB-SPT

7 Mediaklipp (RSS)