Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

När berättare berättar sina berättelser

25/04/2010 av ifisk


Gunnar Hilén
Det var andra gången Storyslam arrangeras på svenska. I fjol hölls tävlingen på Kåren i Åbo. Med var bland annat IFISK:s ordförande Gerd-Peter Löcke. Vinnaren var Leo Löthman. I år kom berättarna från Esbo, Dragsfjärd, Hangö, Pedersöre, Vasa och från Åbo (Vänö).

På lördagen den 10 april försökte även Gunnar Hilén att engagera publiken. Fast syftet med evenemanget är att lyfta fram den muntliga berättartraditionen och berättandet som konstform, behövdes någon form av tävling för att gallra fram en vinnare för att skickas vidare till de Nordiska mästerskapen som hålls på hösten i Oslo.

Tävlingen gick till att publikjuryn bedömde alla berättelser varav de tre bästa går vidare till final. Dessa tre ställdes sen mot varandra med en ny berättelse och den bästa berättaren och berättelsen skulle vinna. Trots att Gunnars berättelse var av hög nivå och fick mycket beröm av de övriga berättare så lyckades han inte nå finalen.

Men även för en besviken berättare var det en positiv upplevelse att tillsammans med andra berättare lyssna till olika legender, personligt upplevda historier, skrönor och mycket mera.

Evenemanget ordnades av Sydkustens landskapsförbund inom ramen för projekt Nordiska röster - ett berättarprojekt som ingår i programmet för Åbo 2011.

Inslaget från Storyslammet i Närbild – kan ses fram till 18.5.2010 kl.19.55.

Läs mer om storyslam och berättartävlngar.
Uppdaterad: 03/05/2010 21:35

3 Nyheter (RSS), 5 Lingva poetica (RSS)