Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 12-18.4

25/04/2010 av ifisk

Vem har rätt till garantipension?
Regeringen föreslår att utkomsten för personer som lever på de allra minsta pensionsinkomsterna skulle säkras genom att ta i bruk en garantipension. Garantipensionen skulle betalas åt personer, vars totalpension nu är mindre än garantipensionen. En full garantipension skulle med 2010 års indexnivå vara 685 euro i månaden. Garantipensionen skulle också förbättra de invandrares ställning, vars utkomst är avhängig av specialstödet för invandrare.
Rätt till garantipension skulle en i Finland boende 62 år fylld person, eller 65 år fylld invandrare, om denna har bott i Finland minst tre år. År 2008 fick 91 400 personer full folkpension, och 588 300 personer minskad folkpension. Specialstöd för invandrare fick cirka 5 200 personer, av vilka största delen (över 4 000) hade fyllt 65 år.
15/4 Social- och hälsovårdsministeriet / Pressmeddelande

Utlänningspolisen avvisar effektivare
Den tid som går från dess att ett utvisnings- eller avvisningsbeslut är fattat till dess att personen avlägsnar sig från landet har blivit mycket kortare. År 2008 dröjde det i medeltal 75 dagar innan utlänningen hade lämnat Finland. År 2009 dröjde det bara 51 dagar. Också i början av det här året har det gått förhållandevis snabbt, enligt utlänningspolisen.
Projektet, som inleddes i augusti i fjol och pågår hela detta år, stöder en behärskad invandring och vill bekämpa olaglig invandring. Polisen har från augusti i fjol och fram till mitten av januari kunnat hänvisa 29 sådana utlänningar till organisationen International Orgainzation for Migration, som på olika sätt hjälper dessa utlänningar inför resan ut ur Finland.
15/4 Svenska Yle / Huvudstadsregionen

Familjens hårda kärna
Hur kommer det sig att mödrar förvandlas till farmödrar och mormödrar när det gäller rätten att få stanna hos sina barn om man råkar var född någon annanstans? När upphör en mor att vara en mor? När förvandlas en mor till en farmor? Måste man vara egyptiska eller ryska för att den trollkonsten ska lyckas? Man förklarar för mig att barn är barn tills de fyller aderton – då går familjen på en mina. Barn upphör att vara barn. Och föräldrarna att vara föräldrar? Kan man rentav bli ”farmor” och ”mormor” utan att ha några barnbarn? Eller är det här något som ingår i integreringen av invandrare? Är det så att vuxna invandrare inte får ha föräldrar? Inte hemma hos sig, inte på ålderdomshem, inte inom landets gränser? Inte på våra bakgårdar.
Jag tror inte på farmorssnacket! Jag tror inte på ett samhälle där kärnfamiljens kärna förvandlats till minsta möjliga nämnare, jag tror inte på en värdenorm där individer kan stötas ut med orden ”nu är du aderton, nu får du klara dig själv”.
Däremot smyger man sig på mig på andra fronter. Folk som i sitt dagliga arbete är involverade i allt detta skriver om vad det skulle innebära om plötsligt all världens farmödrar och mormödrar skulle översvämma vårt land och vårt välfärdssystem.
15/4 Ny Tid / kolumn Vivi-Ann Sjögren

Välfärden helt beroende av arbetet
Enligt en undersökning Statens ekonomiska forskningscentral Vatt gjort är det möjligt att antalet anställda inom hälsovård och social service är uppe i en halv miljon år 2025. Det skulle vara över hundratusen fler än i dag. Produktionen och förädlingen måste bli mer kapitalintensiv och arbetets produktivitet måste öka.
Det finns strukturella problem som gör Finlands ekonomi sårbar. Exportens andel har ökat på investeringarnas bekostnad. Sysselsättningen har blivit mer beroende av konsumtion, särskilt av privata tjänster, där efterfrågan kan fluktuera snabbt.
Vatts framtidsmodell ska ses som ett tankeredskap som den verkliga utvecklingen i någon riktning kommer att avvika från. Den är ett underlag för analysen av hur försörjningskvoten ska lösas.
En av de frågor den väcker är i vilken grad invandring ska täppa en eventuell arbetskraftsbrist, särskilt i vårdbranschen. Där finns inget behov av känsloladdade attityder till invandring; det handlar bara om ett scenario en ansvarsfull politik förbereder sig för.
15/4 HBL Mikael Kosk

Nytt nej till Eveline Fadayel
Egyptiska Eveline Fadayel har fått avslag på sin nya ansökan om uppehållstillstånd. Migrationsverkets beslutet kom per post på måndagen, säger Fadayels advokat. Fadayel ansökte om permanent uppehållstillstånd.
I början av mars förkastade Högsta förvaltningsdomstolen Fadayels överklagande över det tidigare avslaget från Migrationsverket. I slutet av samma månad avbröt polisen avvisningsprocessen med hänvisning till eventuella lindringar som är på kommande i utlänningslagen.
Beslutet av avvisa Fadayel och ryskan Irina Antonova har väckt en omfattande debatt i Finland. Anhöriga säger att den ryska mormodern och den egyptiska farmodern är helt beroende av sina anhöriga som bor i Finland.
12/4 HBL / FNB

7 Mediaklipp (RSS)