Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 5-11.4

12/04/2010 av ifisk

Riksdagsvalet sätter press på SDP:s invandrarpolitik
Fältet och det förestående riksdagsvalet sätter press på SDP:s invandrarpolitik. Bland de finlandssvenska socialdemokraterna efterlyser man mera ärlighet och realism i debatten. Också svåra saker ska lyftas på bordet.
Den socialdemokratiska ledningen har tagit en hårdare position i invandrarpolitiken. Men egentligen har den kommit närmare fältet.
Den bedömningen gjorde riksdagsledamoten Jacob Söderman då de finlandssvenska socialdemokraterna (FSD) i går samlades till fullmäktigemöte.
– Det är alldeles klart att vi behöver mera invandrare för att garantera levnadsstandarden i framtiden. Men att vi lite mera går mot vad fältet känner är inte farligt, säger han.
FSD-ordföranden Steven Frostdahl vittnar om missnöjet ute i bygderna. Det handlar bland annat om bulgarer och rumäner som kommer hit och lyfter understöd men också om somaliska barn, som söker asyl för att sedan kunna ta hit sina föräldrar.
– Det är en gängse uppfattning att kapaciteten inte räcker till för att hantera alla. Regeringen borde också se till vår egen arbetskraft bättre, säger Frostdahl.
SDP-ordföranden Jutta Urpilainen underströk nyligen att de som kommer till Finland bör leva enligt landets seder. I veckan undrade hon också om regeringen faktiskt gör rätt i att underlätta arbetskraftsrelaterad invandring i ett läge då Finland har 300 000 arbetslösa. Riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta har redan tidigare varit inne på samma spår.
– Regeringen gör en politisk miss då man öppnar portarna i det här läget. De experter jag har hört tycker lika, säger Feldt-Ranta.
Feldt-Ranta, som fram till slutet av maj ska få ihop ett invandrarpolitiskt programutkast för SDP, ser de splittrade åsikterna i partiet som en utmaning.
Det handlar både om arbetsrelaterad invandring och om regelrätt flyktingpolitik.
– Vi ska ha solidaritet men också se realiteterna. Vi ska vara ärliga, stanna upp och medge att det inte alltid har gått så bra. Inrikesministeriets kanslichef Ritva Viljanen säger att bilar brinner också hos oss om ett par år om ingenting görs nu.
Anne Suominen
11/4 HBL

Allt fler diskrimineringar anmäls i huvudstadsregionen
Diskriminering mot invandrare förekommer dagligen på barer och caféer i huvudstadsregionen, men är ofta svår att bevisa - ord står mot ord, och man kan alltid hänvisa till missförstånd.
Ändå tar allt fler kontakt med minoritetsombudsmannen gällande diskrimineringsfall. Under år 2009 ökade mängden med en tredjedel, största delen kommer från huvudstadsregionen, säger Yrsa Nyman som är överinspektör på minoritetsombudsmannens byrå.
Men det är inte endast invandrare som blir diskriminerade, också finlandssvenskar blir det. Det fick Karin Hautamäki och hennes vänner erfara tidigare i veckan när de skulle beställa öl på en bar i Berghäll. Hon överväger nu att polisanmäla baren.
Lyssna: Yrsa Nyman, minoritetsombudsmannens byrå
Lyssna: Karin Hautamäki
9/4 Svenska Yle / Huvudstadsregionen

SFP marknadsför sig som det enda liberala partiet
Svenska folkpartiet vill fördubbla sitt understöd genom att vara landets enda liberala parti och politisk hemvist för invandringsvänliga. Målen är rätta men innehåller risker både internt och externt.
Svenska folkpartiet har genom åren kontinuerligt återkommit till frågan om hur man kunde bli ett större parti än man egentligen är och med vilka medel.
Det senaste i ordningen var framtidskonferensen i oktober som utmynnade i det s.k. Kasnäsmanifestet, nu reviderat, där tio teser togs fram för hur partiet kunde utvidga sitt understöd. Huvudlinjen blev att SFP är landets enda liberala parti och samtidigt nyfinländarnas parti. SFP vill vara det parti som nyfinländarna med förtroende kan rösta på.
Detta är onekligen något av en politisk innovation och ger åtminstone teoretiskt en viss tillväxtpotential, inte bara bland invandrare utan också bland alla dem som önskar en ny och mer frisinnad attityd i denna fråga.
8/4 Österbottens tidning / Ledaren

Inte svenskt längre
SSvenska folkpartiet är det svenska, liberala folkpartiet. Så inleddes det så kallade Kasnäsmanifestet, där SFP vill berätta för sig själv och andra vad partiet står för.
Riskbedömningen blir en fråga för partidagen. Kan en eventuell förlust av traditionella väljare kompenseras med ett lika stort tillskott av nya sympatisörer?
SFP vill vara ett invandrarparti, ett alternativ både för nyfinländare och för dem som inte accepterar hukandet inför den främlingsfientliga populismen. Men när partiordförande Stefan Wallin säger att SFP ”tog invandrarministerposten” för att visa ansvar gör han sig nog skyldig till en liten förenkling.
SFP har sällan varit i en position där partiet har kunnat välja och vraka bland ministerposterna. Partiets ambition har varit att för det första vara med i regeringen, och för det andra få flera än en ministerpost. När de målen har nåtts har partiet inte haft råd att vara kräset till det som står till buds.
Att Astrid Thors sedan gör en gedigen insats på en post som är mycket blåsigare än det verkade våren 2007 visar politiskt mod och ansvarstagande, hos henne själv och också hos Svenska folkpartiet.
8/4 Västra Nyland / John-Erik Jansén

Brottsligheten hög bland invandrare
Invandrare står för omkring sex procent av brotten i Finland, säger Juhani Iivari vid Institutet för Hälsa och Välfärd. Han är en av de få som forskat i kriminalitet bland invandrare i Finland.
Sex procent är inte direkt en alarmerande hög andel av brottsligheten. Men sett i förhållande till att det finns så få invandrare i Finland är läget ändå allvarligt, enligt Iivari.
Samtidigt måste man komma ihåg att invandrarna är en heterogen grupp, säger Iiivari. Det finns alldeles klara skillnader i brottslighet mellan olika invandrargrupper.
Iivaris material från år 2001 visade att invandrare från Vietnam, Nordafrika och forna Jugoslavien flerfalt oftare dömdes för brott mot egendom än infödda finländare. Invandrare från Mellanöstern, Turkiet, Iran och Irak var kraftigt överrepresenterade bland våldsbrottsdomar. Problem med integreringen förklarar mycket av skillnaden, tror Iivari.
Brottslighet är vanligare bland invandrargrupper som är mera utslagna eller isolerade från det finländska samhället. Det finns också ett tydligt samband mellan kriminaliteten och andelen som är arbetslösa eller lever på mycket låga inkomster.
För Iivari är det helt klart att kriminaliteten är en tydlig mätare på hur väl invandrare integreras. Det finns skäl att vara bekymrad över kriminalitet bland invandrare eftersom brottsligheten är ett tecken på socialt misslyckande, säger han.
Första generationen är nu i en sådan ålder att kriminaliteten avtar. Däremot visar erfarenheter från Europa att kriminaliteten sannolikt blir ett ännu större problem för andra generationens invandrare och dem kan man inte ens utvisa.
För att hjälpa unga invandrare som hotar ge sig in på en brottslig bana förespråkar Iivari direkta kontakter mellan finländska myndigheter och invandrarfamiljer och -organisationer
6/4 Svenska Yle / Inrikes

7 Mediaklipp (RSS)