Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Varifrån allt hat kommer

08/04/2010 av Anna

Varifrån allt hat kommer
"Invandrarkritikern" Jussi Halla-aho har alldeles rätt, när han påstår att debatten på nätet fungerar på samma sätt som en toalettvägg på en bensinstation. Vem som helst kan skriva vad som helst och förbli anonym. Den enda skillnaden är att på webben får både män och kvinnor använda sig av samma toalett. På bensinstationens sociala toalettvägg har den rasande debatten om Finlands nationalsjukdom, xenofobin, utan tvivel nått sin bottennotering.

Ännu för drygt ett år sedan skrev alla partiordförande utom Timo Soini på en appell mot rasism. Den 26 februari 2010 polisanmälde migrationsminister Astrid Thors att hon utsatts för mordhot på Facebook. Trots detta säger Timo Soini (sannfinländare) att han inte vill ta ansvar för allt som sägs inom hans parti. Och samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen säger sig förstå att många finländare kan uppleva att deras rättskänsla har sårats på grund av förmåner som beviljas invandrare.

Nu är mordhot ingenting nytt för oss ifiskare. Själv har jag blivit dödshotad flera gånger via e-post och telefon. Så välkommen i blatteverkligheten, minister Thors! Varifrån kommer allt hat som drabbar presidenten, ministrar, toppolitiker, journalister och vanliga medborgare för att de på ett sakligt sätt tagit ställning till invandringen?

Hittills har Finlands nationalsjukdom starkt präglats av den instinktiva xenofobin som finns hos alla primater. Människan är av naturen misstänksam mot sådant hon inte känner till. För det hon inte känner kunde vara farligt. Men den misstänksamheten har hittills alltid haft dina gränser.
Den nu rådande sociala xenofobin baserar sig däremot på andra grunder. Denna typ av misstänksamhet beror inte på att människor inte skulle känna till det som de är fientliga mot. Rådande ekonomiska strukturer, där kriser kan slå hårt mot människor som är långt nere i den socioekonomiska hierarkin, kan vara en grogrund för en ny typ av social xenofobi. Denna sociala xenofobin beror således i hög grad på sociala och ekonomiska faktorer, främst sådana som drabbar stora utsatta grupper i samhället.

Som arbetsgruppen IFISKs ordförare anser jag att mordhoten och de öppna angreppen på migrationsminister Astrid Thors och andra politiker definitivt överskrider gränsen för vad som är acceptabelt. Hotet är inte endast ett påhopp på Thors som person utan på hela vårt politiska system och vårt öppna samhälle.

Därför bör alla synliga aktörer i vårt samhälle klart och tydligt ta avstånd från hotet och i stället eftersträva en intensiv samhällsdebatt som baseras på en medvetenhet om att Finland faktiskt redan är ett mångkulturellt samhälle.

Gerd-Peter Löcke
Ordförande

2 Ordförandes hörn (RSS)