Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 1-4 april

08/04/2010 av ifisk

Nyfinländares egendom förstördes i Norra Karelen
Personer med invandrarbakgrund har fått sina bilar vandaliserade i Joensuu och Kontiolahti. Totalt sex bilar som ägs av nyfinländare har utsatts för skadegörelse, uppger polisen i Norra Karelen. Bland annat har bildäcken skurits upp.
Dessutom har vandalerna krossat fönster i två restauranger, den ena i centrala Joensuu, den andra i Lehmo i Kontiolahti. Åtminstone Joensuurestaurangen ägs av ev en person med invandrarbakgrund.
Fallen utreds som skadegörelse. Polisen ber allmänheten om tips.
4/4 Vasabladet / FNB

Befolkningen med främmande modersmål i Helsingforsregionen fördubblas
Enligt befolkningsprognosen för huvudstadsregionen och dess kranskommuner kommer befolkningen med främmande modersmål i området att öka till närmare 245 000 personer fram till år 2030.
För närvarande uppgår befolkningen med främmande modersmål till drygt 100 000 personer, dvs. 8 procent av områdets invånare. Fram till år 2030 förutspås den öka till ca 15 procent. Jämförelsevis kan det konstateras att befolkningen med utländsk bakgrund i Stockholmsregionen för närvarande utgör 27 procent.
Befolkningen på 1,33 miljoner i Helsingforsregionen har under 2000-talet ökat betydligt mer genom invandring från utlandet än genom inflyttningsöverskott i förhållande till det övriga Finland. Också en tredjedel av detta inflyttningsöverskott har hänfört sig till personer med utländsk bakgrund.
I Helsingforsregionen har antalet invånare med något annat modersmål än de inhemska språken fördubblats på 2000-talet och gränsen på 100 000 överskreds i fjol.
2/4 Helsingfors stad / Prognos
Uppdaterad: 08/04/2010 22:01

(RSS)