Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 29-31 mars

05/04/2010 av ifisk

Nästan alla somaliska flyktingar är analfabeter
Migrationsverket uppskattar att 85-90 procent av de somalier som kommer till Finland är analfabeter, skriver Aamulehti. Barnen är inräknade i siffran.

Kriget i Somalia har förstört möjligheterna för dem som är födda på 1970-talet eller senare att kunna gå i skola. Därför håller grundutbildning på att bli en allt viktigare del av intergrationen av invandare.

Migrationsverket och NTM-centralerna uppger att det är svårt att få resurserna för integrering att räcka till. Flyktingar som är analfabeter får en 200 dagar lång grundutbildning men det i kombination med en 40 veckors kurs i finska eller svenska är oftast otillräckligt för att ge jobb.

31/3 Svenska Yle / Inrikes

Att vara invandrare i Korsnäs

SKYL-dagen avslutades som sed är med berättarkväll för allmänheten. Emina Arnautovic berättade om hur det var och är att vara invandrare i vårt land. Hon framhöll att hon haft tur som fått sin hemvist i Österbotten, Närpes. Trots goda förhållande och bra mottagande finns ändå en viss övergivenhetskänsla kvar.

Tankarna går till det man varit tvungen att lämna, dit där rötterna finns, släkt och vänner. Att bli undfallande och hjälplös hjälper inte utan man skall ta tag i problemen hur besvärliga de än är och inte låta sig bli onsynlig. Finna sin plats i det samhälle man bor i och berätta för omgivningen om sina tankar, känslor och förhoppningar. Ungefär så uttryckte hon sig. En mycket intressant person denna Emina. Hon berättade medryckande och skojfriskt om sina upplevelser.

Publiken fick både underhållning och tänkvärda ord på vägen nersköljt med kaffe och dopp.

31/3 Korsnäs Hembygdsförening / årsberättelse

EU-pengar söks för integration

Landskapsregeringen ansöker om 666.316 euro från EUs socialfond för det treåriga integrationsprojektet som kan inledas i höst. Att höja den allmänna beredskapen för integration är det övergripande syftet. Åtgärderna riktas mot både inflyttare och ålänningar. Positiva attityder till mångkulturalism skall främjas.

Myndigheter och serviceproducenter skall bli bättre på att förstå invandrarperspektivet. Personalgrupper som i sitt arbete möter invandrare skall utbildas i mångkulturell kunskap. Allmänheten skall också erbjudas kurser i mångkulturell kunskap, till exempel vid Medis eller Ålands högskola. Och det behövs nya mötesplatser för ålänningar och inflyttade. Ett förslag är att kulturevenemang i Alandica simultantolkas till flera språk. Inom grundskolan och barnomsorgen vill landskapet öka stödundervisningen i svenska, och ge utrymme för undervisning om den egna kulturen och det egna språket.

Landskapets integrationskommitté, som tagit fram planen, gillar tanken på ”en lucka”, att all information som har med inflyttning att göra samlas på ett ställe.
Rollfördelningen mellan myndigheter i integrationsarbetet skall klargöras för att undvika överlappningar och vidta åtgärder snabbare.

29/3 Nya Åland

”Vänskap handlar om att dela erfarenheter”

När José Da Costa i egenskap av asylsökande kom till Finland för 20 år sedan möttes han på flygplatsen av personal från Finlands Röda Kors. Det var hans första kontakt med det nya hemlandet.

Da Costa upplevde att han vid ankomsten till Finland möttes av vänskap i en svår situation. Det vill han förmedla vidare. Sedan förra våren har han ställt upp som vän till en åldring.

Vänskap kan också handla om att dela erfarenheter och upplevelser. Tack vare vänverksamheten kan man få kontakt med olika slags människor, påpekar Da Costa.

Han anser det också vara värdefullt att invandrare som känner sig ensamma kan få en vän via Röda Korset.

30/3 Röda Korset

Finländarna vill ha tuffare invandringsregler
Tre av fem finländare anser att invandrarpolitiken är alltför slapphänt, visar en färsk enkät.

De som flyttar till Finland för att jobba är ändå välkomna: endast 13 procent vill försvåra den arbetsrelaterade invandringen. Det är Helsingin Sanomat som skriver om enkäten som gjorts för invandringskritiska föreningen Homma.

Av de som besvarade enkäten ansåg 91 procent att utlänningar som gjort sig skyldiga till brott bör utvisas lättare än nu. Nästan hälften vill göra det svårare för kvotflyktingar och personer som beviljats asyl att få sina familjemedlemmar till Finland.

Av de olika politiska partiernas anhängare var Sannfinländarna överlägset mest kritiska mot den nuvarande invandringspolitiken.

Enkäten besvarades av 905 myndiga finländare som tillhär Taloustutkimus webbpanel. Felmarginalen är tre procentenheter åt vardera hållet.

31/03 HBL / FNB

Inrikesministeriet startade projektet Delaktig i Finland

Inrikesministeriet har tillsatt projektet Delaktig i Finland. Syftet är att utveckla handledningen i första skedet av invandringen och integrationsutbildningen. Inom projektet utvecklas en tydlig och konsekvent modell med tre vägar för invandrarnas integrationsutbildning. De tre vägarna är: 1. En väg för invandrare som snabbt vill in på arbetsmarknaden, 2. En väg för invandrare som behöver särskilt stöd, och 3. En väg för barn och unga. Målet är att skapa förutsättningar för integrationsutbildning för alla invandrare.

I projektet testas alternativa och flexibla sätt att ordna utbildningen och själva utbildningens innehåll utvecklas. Dessutom bedöms resultaten och utbildningens effektivitet.

Projektet genomförs i samarbete mellan och med medfinansiering av inrikesministeriet, arbets- och näringsministeriet, undervisningsministeriet, Finlands Kommunförbund, Suomen Kulttuurirahasto och Svenska Kulturfonden.

En uppföljningsgrupp har tillsatts för projektet med bland annat representanter för invandrarorganisationer som särskilt inbjuds.

31/3 Inrikesministeriet Pressmeddelande

Kultur - framtidens kraft
Undervisningsministeriet har i brev daterat 11.3.2010 bett Svenska Finlands folkting (nedan Folktinget) om utlåtande angående förslaget till redogörelsen ”Kulttuuri – tulevaisuuden voima” (Uvm2010:10). Redogörelsen kartlägger förändringsfaktorer på kulturfältet och beskriver förutsättningarna för att främja konst och kultur.

Folktinget konstaterar inledningsvis att Undervisningsministeriet inte har sänt föreliggande redogörelse med begäran om utlåtande på svenska till Folktinget. Folktinget konstaterar att detta är inte är ett föredömligt förfarande med tanke på de svenskspråkiga remissinstanserna och övriga aktörer, som tar del av och kommenterar förslaget till redogörelse på svenska.

Enligt grundlagen är Finlands nationalspråk finska och svenska, och det allmänna ska tillgodose landets finskspråkiga och svenskspråkiga befolknings kulturella och samhälleliga behov enligt lika grunder. Rätten till det egna språket utgör grunden för kulturen. I och med den demografiska utvecklingen och det ökade antalet nyfinländare är det en stor utmaning att säkra och förverkliga de språkliga rättigheterna på lika grunder för de båda språkgrupperna. Därtill kommer det att bli en stor utmaning att tillgodose nyfinländares kulturella behov. Kulturen kommer att bli mer mångkulturell men också mer gränsöverskridande.

Ett mål i förslaget till redogörelsen är att bevara och främja kulturarvet. Folktinget välkomnar detta och önskar att de olika språkgruppernas medlemmar i en så tidig ålder som möjligt kunde få ta del av den andra språkgruppens kulturskatter och kulturarv för att öka förståelsen för den andra språkgruppen och dess specialbehov. I ett allt mer mångkulturellt samhälle är det därtill viktigt att även nyfinländare ges möjlighet att ta del av såväl finskspråkig som svenskspråkig kultur. En insikt och inblick i Finlands båda nationalspråk och det kulturarv som språken för med sig, möjliggör en integrering i samhället och motverkar utslagning och utanförskap.

30/3 Folktinget / utlåtande

Bred enighet om bevekelsegrunder för uppehållstillstånd

När flykting- och invandrardiskussionen under veckan fortsatte blev det klart att det föreligger bred enighet om att stärka rent humanitära bevekelsegrunder för uppehållstillstånd. Det innebär att de två omstridda farmödrarna (se Debatt i Finland vecka 11) uppenbarligen får stanna i Finland. Samtidigt grälade de gröna och socialdemokraterna om det är lämpligt att tala om att invandrare skall ta seden dit de kommer när man avser att lagarna skall följas.

Hela raden prognoser över den ekonomiska utvecklingen har publicerats och regeringen reserverat anslag för sysselsättning av unga.

30/3 Finlands ambassad, Washington, D.C. / pressöversikt

Helsingfors stads expert i invandringsfrågor

Invandringsavdelningens uppgift är att främja stadens och invånarnas helhetsfördelar i frågor kring invandring, invandrare samt internationell flyttningsrörelse. Avdelningen stöder och styr förvaltningarnas verksamhet för utveckling av åtgärder som främjar invandrarnas integration samt jämlikheten och gemenskapen mellan stadens invånare. Samarbetsparter är förutom stadens aktörer, även städerna i huvudstadsregionen och andra kommuner, staten, organisationer och företag samt andra europeiska städer.

Invandringsavdelningen har översatt innehållet på sin webbplats till svenska, ryska och engelska.

De svenskspråkiga sidorna byggs upp som bäst och uppdateringen av sidorna pågår.

29/3 Helsingfors stad

7 Mediaklipp (RSS)