Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 1-7 mars

07/03/2010 av ifisk

Skolspjälkning upprör i Esbo
Planerna på att flytta bort högstadiet från Keski-Espoon koulu upprör föräldrar, lärare och elever. Skolan stängs på grund av sitt rykte som invandrarskola. Det var Samlingspartiet, Sannfinländarna och Kristdemokraterna som drev igenom frågan i nämnden med rösterna 8–4.
I bakgrunden finns ett beslut som Esbo fullmäktige fattade i höstas i samband med budgeten att skolor i Esbo får ha högst 15 procent invandrare. Taket på 15 procent lär dock inte vara orsaken till att nämnden vill stänga högstadiet. Orsaken är enligt nämndordförande Marika Niemi att Keski-Espoon koulu inte är så populär. Vissa elever söker hellre till andra skolor.
Keski-Espoon koulu ligger i Södrik nära Esbo centrum. I skolan har 45 procent av eleverna invandrarbakgrund, men det är inte orsaken till att finska dagvårds- och utbildningsnämnden vill avskaffa högstadiet, säger Niemi (Saml) som driver frågan.
07/03HBL Sonja Hellman

President Halonen dödhotades på webben
President Tarja Halonen, flera andra toppolitiker och journalister dödshotas på en rasistisk webbplats. Halonen beskylls för landsförräderi på grund av att hon påverkat Finlands invandrarpolitik.
Domänen är registrerad på ett företag som har bindningar till den amerikanska nynazistledaren Gary Lauck. Enligt MTV3:s uppgifter är det dock finländare som står bakom hotelserna.
Sajten uppviglar också till folkmord och uppmanar till att döda alla utom vithyade och infödda romaner. Centralkriminalpolisen undersöker sajten.
06/03 Peppar

Företagen avvisar särbehandling av invandrare
Att gynna invandrare vid anställningar är inget företagen i Finland är intresserade av. Intresset är lite större inom den offentliga sektorn. Särskilt i kommunerna vill man utöka invandrarnas andel av arbetskraften.
FNB har gjort en enkät om så kallad positiv särbehandling som e-postades till ett 40-tal stora arbetsgivare i slutet av oktober. Knappt hälften, främst privata företag, besvarade enkäten.
Justitieministeriet förmodar att det är sällsynt att invandrare särbehandlas positivt i rekryteringen i Finland. Lagen om likabehandling tillåter att en sökande gynnas om man på det sättet främjar jämlikhet. Men det här är inget som lagen förpliktigar arbetsgivarna att göra. Lagen om likabehandling trädde i kraft 2004.
6/3 FNB

Flera polisanmälningar om hatsajt
Centralkriminalpolisen utreder fallet med en finskspråkig webbplats där man uppmanar läsare att döda invandrare och vid namn nämnda politiker. Polisen utreder fallet som olaga hot.
Sajten palautus.org kallar den nuvarande invandringspolitiken för landsförräderi. Bland de största förrädarna nämns bland andra president Tarja Halonen, statsminister Matti Vanhanen (C), migrations- och Europaminister Astrid Thors (SFP) och finansminister Jyrki Katainen (Saml)
Haapala säger att man fortfarande inte är säker på om brottsmisstankarna riktar sig mot en eller flera personer.
-Det är inte det enklaste möjliga arbetet att identifiera människor som framför hotelser på internet, säger han.
1/3 Vasabladet

Nätet måste ha regler
Hur kan det komma sig att flera dagar efter att Astrid Thors polisanmält mordhotet på Facebook finns sidan fortfarande kvar. Under devisen "Jag är redo att sitta några år för att ha mördat Astrid Thors" finns nu nästan 200 personer.
Det är upprörande att sidan inte tagits bort. I stället ståtar sidans grundare, en finländsk lokalpolitiker som är obunden Sannfinländare, med namn och familj som skapare av gruppen och medlemmarna blir flera dag för dag.
Mordhotssidans skapare har satt upp en nazistisk videosnutt på sin egen sida. Den avslutas med ett blått hakkors på vitt botten till tonerna av låten "We are skinheads".
Redan tidigare stals emigrationsministerns identitet på Facebook. Många har blivit Astrid Thors vänner på den falska sidan utan att antagligen vet om att de är lurade och att de samtidigt skyltar för rasistiska uttalanden.
Det sociala mediet Facebook växer så det knakar men nu ser vi hur farligt det kan vara. Därför ifrågasätter mordhotssidan nu hela Facebooks trovärdighet. Borde den inte fungera enligt de fina principer som man ska godkänna då man blir medlem. I reglerna som man ska godkänna då man blir medlem finns betydligt mindre brott än mordhot listade. Nu händer ingenting fastän folk har reagerat och protesterat på engelska till sidans upprätthållare. I liknande, mycket mera oskyldiga fall har man relativt snabbt kunnat få bort tråkiga bilder och personliga angrepp från olika nätforum.
Nu är det hög tid att lagstadga om hur sociala medier kan användas. Inte för att man den vägen skulle få fast alla skurkar men för att sätta gränser. Vi måste ju ändå tro att majoriteten av de snart 200 finländare som gått med i mordhotssajten gjort det mot bättre vetande, som en skojig grej.
Internet som är vår vän då vi snabbt vill ha kontakt med vänner överallt i världen eller snabbt vill söka fakta hotar nu att bli vår fiende. Vill vi ens vara med i ett socialt medium som tillåter vad som helst. Det minsta man hade väntat sig var att sajten snabbt skulle stängas, att Sannfinländarnas ordförande skulle ta avsteg från tilltaget liksom Thors medministrar. På måndagen fördömde statsminister Matti Vanhanen mordhotet. Vanhanen säger också att Astrid Thors linje i invandringspolitiken är densamma som hela regeringens.
Det måste sägas mycket tydligare och mycket snabbare. Så som Thors nu lämnats i sticket av starkare partier är inte bara fegt och populistiskt, det är djupt orättvist. Finland är redan ett mångkulturellt samhälle. Finländarna har i tiden emigrerat till Amerika och till Sverige i stora skaror. Vi kan inte stänga våra gränser och vi ska inte tillåta vad som helst - ens på nätet. Mordhot måste alltid fördömas.
02/03 Östra Nyland / Camilla Berggren

Minister Wallin kräver fördömning av mordhot
Svenska folkpartiets ordförande, minister Stefan Wallin kräver att samtliga partiledare öppet fördömer det mordhot, som migrations- och Europaminister Astrid Thors blivit föremål för i Facebook.
Wallin säger att namnlistan, som initierats av en kommunalpolitiker med politisk hemvist i Sannfinländarna, definitivt överskridit gränsen för vad som är acceptabelt till och med i den virtuella debatten. Därför är det korrekt att Thors polisanmält namninsamlingen.
Wallin är också kritisk mot massmediernas sätt att hantera de inlägg som förekommer på mediernas egna webbsidor.
- Alla tidningar med självrespekt har redan för länge sedan förbjudit anonyma debattinlägg på insändarsidorna. Men nu legitimeras också mycket osakliga uppkastningar bara för att de uttalats anonymt - på webben. En del tidningar publicerar dessutom en del webbinlägg i själva papperstidningen och rehabiliterar på detta sätt den anonyma debattkulturen i alla fall. Någon öppen mediainitierad värdedebatt om detta viktiga fenomen har vi tyvärr inte sett, säger Stefan Wallin, som själv har bakgrund som journalist på Åbo Underrättelser och Vasabladet.
1/3 Riksdagen /SFP

Arbetsplikt för invandrare
Enligt Päivi Lipponen är det i invandrarnas intresse att motta allt erbjudet arbete. I sin blogg skriver hon att invandrare borde åläggas att motta allt arbete som erbjuds dem. Lipponen motiverar sitt förslag med risken för passivering och stödberoende bland arbetslösa invandrare löper. Enligt Lipponen baserar sig initiativet på väl integrerade invandrares egna önskemål.
Bland Helsingfors-sossarna stöter Lipponens uttalande på kritik. Thomas Wallgren som är fullmäktigegruppens viceordförande anser att Lipponen går den populistiska högern till mötes med sitt uttalande. Personligen förespråkar Wallgren mera morot och mindre käpp då det kommer till invandrarnas integrering på arbetsmarknaden. Enligt Wallgren kunde man tänka sig en statlig garanti som skulle trygga arbete för utsatta grupper under en begränsad period.

Lyssna: Invandraren Arshe Said om förslaget
Arshe Said om att söka jobb som invandrare

1/3 Svenska Yle / Huvudstadsregionen

7 Mediaklipp (RSS)