Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Peter Lüttge och 'Underverket'

03/02/2010 av ifisk


Underverket
[zoom]


Peter Lüttge
Sirius Teaterns egen husfilosof och ifiskare Peter Lüttge regisserar en videokonstnärlig teateruppsättning som tar kraftigt ställning om konstens betydelse i världen.

Var terrorattacken mot WTC-tornen det största, vackraste och mest ultimata konstverket någonsin? Finns det alls mera en andlighet i vår sekuraliserade värld? Är det heliga kriget det enda rättvisa sättet att agera i en värld där de fattiga inte har något annat språkrör?

Föreställningen Underverket är ett videokalejdoskop i konstens, trons och terrorns tempel. Ämnesvalet är vågat och frågeställningarna provocerande, de ger orsak att tolka och förstå våra egna fördomar och hycklerier. När man sätter vår moderna värld under lupp kan man alltför ofta konstatera att vi lägger märke till fenomen alldeles för sent - först när det grymma redan har skett.

Pjäsen Underverket är skriven av den aktuelle danske dramatikern Christian Lollike. Undertiteln till pjäsen är en text om konst, tro och terror och den är ett strålande inlägg om konstens betydelse i dagens turbulenta värld. Det är fråga om ett stycke mycket modern dramatik, på samma gång ifrågasättande, provocerande och experimentell.

Sirius Teaterns egen husfilosof Peter Lüttge regisserar uppsättningen och den visualiseras av video-, bild- och performancekonstnärerna Marcus Lerviks och Peter Rosvik. För ljusplaneringen står Ada Halonen. På scen har vi Harriet Abrahamsson, Paul Holländer, Paul Olin och Cecilia Paul.

Föreställningen är svenskspråkig.

Premiär 12.2.2010. Övriga föreställningar 15.2.-31.3. Alla klockan 19. Biljetter 15€/ 10 € Universum: må-fr 11-16 (09) 611 003, universum@universum.fi Piletti: må-fr 9-16 0600 13377 (1,50 €/min), www.piletti.fi Luckan: 0207- 738400, info@luckan.fi Föreställningens hemsida
Föreställningar på Universum, Styrmansgatan 13, Rödbergen, Helsingfors

3 Nyheter (RSS)