Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Internationell litteraturkväll

03/02/2010 av ifisk


Gladys, Raymond, Kiamars
[zoom]

Sfp:s Gerd-Peter Löcke
[zoom]
På lördagen den 30 januari var Gerd-Peter Löcke värd för Caisas internationella litteraturkväll. Gerd-Peter höll det inledande föredraget ’Den tyska litteraturen och kulturen’ på finska och svenska.

I sin power point presentation hänvisade Gerd-Peter till Pacius tonsättning av Runebergs Vårt Land som Finlands länk till Tyskland. Tyskland ställning och inflytande på Finlands kultur och utveckling fram till en självständig nation har alltid varit av största betydelse. Pacius värld var präglad av Weimarklassicism (1810 - 1830), där utöver Goethe, Schiller och Heine fanns även Gottfried Keller som en företrädare för den borgerliga realismen. Keller var fram för allt känt för sina utvecklingsromaner (ty. Bildungsroman), en romanform som skildrar en ung hjältes eller hjältinnas utveckling till vuxen mogenhet. Det påstås även att Keller hade stort inflytande på nedskrivningen av det finska nationaleposet Kalevala med sina runor om sagohjälten Väinämöinen (1822 av Zacharias Topelius).

Efter pausen läste Gerd-Peter ur den tyska antologin word:on, där en av hans dikter publicerades. Till slut hade publiken möjlighet att läsa upp egna dikter. Till publikens stora nöje bar Raymond Bell (från England) och Gladys Okocha-Löcke (från Nigeria) fram Raymonds engelska dikten om kärlek. Litteraturkvällen arrangerades av Caisa och Kiamars Baghbani (Kulttuuritarha) tillsammans med ERS och Gerd-Peter Löcke.

3 Nyheter (RSS), 5 Lingva poetica (RSS)