Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Människosläktet är en dum elev

15/02/2010 av Gerd-Peter Löcke


Gunnar Hilén, Ales Markau, Jean Claude Mutiganda, Gladys Okocha-Löcke
[zoom]


Seter Lüttge
Efter en paus på tio år är tysken Peter Lüttge tillbaka som regissör på Sirius där han satt upp den danske dramatikern Christian Lollikes kontroversiella pjäsen Underverket. Pjäsen ställer frågor om främlingshat, terrorism och konstens betydelse som följd av tonsättaren Karlheinz Stockhausens uttalande att terrorattacken mot World Trade Center den 11 september 2001 är "det största och mest ultimata konstverket någonsin – i alla kategorier".

Nio ifiskare besökte premiären den 12 februari och fick uppleva pjäsens A-, B-, C- och D-personer runt ett kvadratformat utrymme där vi befann oss i mitten bland publiken och omgavs av ständigt skiftande videobilder. Peter Lüttge påpekade att pjäsen bland annat frågar vad det största konstverket egentligen är: terrordådet den 11 september, folkmordet i Rwanda eller kanske gisslandramat i skolan i Beslan?

”Jag är Mohammed. Mohammed Atta. Född 1 september 1968 i Egypten. Död i New York 11 september 2001. Också jag var en gång en jollrande liten pojke som blev vaggad i min farmors arm.

This is me – live från New York och de älskade det för de är kåta – det visste jag och timade allt, så CNN skulle hinna fram – just in time. Om bara aktionen är tillräckligt kraftfull, så kommer de att förstå. Och deras dumhet transformeras till andligt samförstånd. Nej, jag var inte utan hopp, men människosläktet är en dum elev. Det vet jag nu.

Tror du det är lätt att flyga en Boing 727? Tror du det var lätt – för mig – att få flygundervisning i USA? Jag klarade proven. Tror du, vi en dag ska vakna och veta hur det är att vara människa? Nej, eller hur – och därför har vi bara bönen.”

I pjäsen berättar Mohammed att det påstådda sammanhanget mellan olycka och insikt är en illusion – oavsett katastrofens storlek. Och vi liksom hela publiken blev en del av illusionen eftersom vi stod mitt i händelsen. Peter Lüttge gjorde Underverket till ett intellektuellt spektakel och ett slags filosofisk teater som annars tyvärr finns all för sällan på finlandssvenskt håll. Peter Lüttge gjorde Underverket till ett äkta blatteverk.

3 Nyheter (RSS)