Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Kan tvåspråkighet omfatta mångkultur

14/02/2010 av ifisk


Diskussionens vågor gick höga då ett trettiotal SFP-aktivister i Helsingfors samlades till workshop kring det så kallade Kasnäsmanifestet. Under kvällens lopp skulle de tre viktigaste av de totalt tio teserna röstas fram och finslipas för processens styrgrupp.
I omröstningen om de tre viktigaste teserna vann ettan om liberalism och språk, nian som betonar nya arbetsplatser, företagsamhet och behovet att ta vara på den kompetens och potential som finns bland invandrarna samt tian där det politiska arbetet inom ett proaktivt parti kräver ofta korta ljus i vardagen.
Frågan om hur partiet ska definiera sig i språkfrågan utlöste en lång och häftig debatt. Kasnäsmanifestet säger att SFP ska arbeta för ett flerspråkigt Finland. Några deltagare ville dock hellre betona tvåspråkigheten, men ordet mångkulturellt skulle ändå ingå i tesen. Kretsordförande Wrede ville ha finskt och svenskt för att få tillräcklig tydlighet. Men sista slutligen var det ”blatten” Gerd-Peter Löcke som kom med en formulering som vinner majoritetens stöd: SFP-RKP är Finlands liberala parti som arbetar för ett mångkulturellt Finland med två nationalspråk.
Om vår ordförandes förslag skulle duga även för processens styrgrupp, kommer hans förslag behandlas på SFP:s kommande partidag. Detta skulle vara ett ytterligare bevis på blattarnas inflytande i Svenskfinland. Redan tidigare hade Gerd-Peter varit pappan bakom partiets integrationsutskott med Tanja Ljungqvist (tidigare Enberg) som ordförande.
Läs hela artikeln om kasnäsdiskussionen i HBL 13/02

3 Nyheter (RSS)