Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 1-7 februari

08/02/2010 av ifisk

Sannfinländarna kräver att Thors avgår
Sannfinländarna kräver att migrationsminister Astrid Thors (Sfp) avgår. Enligt Sannfinländarnas partistyrelse har Thors upprepade gånger visat att hon i hanteringen av migrationsärendena inte är vuxen sina uppgifter. Partiet pekar bland annat på att Migrationsverket håller på att överbelastas med över 6 000 ansökningar om familjeåterförening.
Enligt Sannfinländarna är det här en följd av Finlands frikostiga och liberala invandringspolitik. Partiet kräver vidare att regeringen stramar åt asyl- och invandringspolitiken för att Finland inte ska te sig som mer lockande än andra länder.
Svenska folkpartiets ordförande Stefan Wallin avvisar sannfinländarnas krav på att Thors ska avgå. Wallin påpekar att Thors arbete för att förnya den finländska migrationspolitiken har hela regeringens stöd. Enligt Wallin börjar sannfinländarna låta som en gammal knarrig skiva som har hakat upp sig.
06/02 Svenska Yle / Nyheter

Romerna förföljs som judarna i Nazityskland
Välfärdsflyktingar. Det ordet används ofta också om de bulgariska och rumänska romerna som tigger på våra gator, säljer blommor eller försöker uppträda som gatumusikanter.
Utgångsläget i diskussionen om vad vi ska göra med dem har långt legat på det som otäckt nog också har kallats för bidragsturism, trots att ordet ”turism” är missvisande i allra högsta grad. Turism är något som fria välbärgade människor sysslar med. Turism är lyx som dessa romer – människor som saknar mänskliga rättigheter i sina hemland – inte ens kan drömma om.
Romer förnekas utbildning, hälsovård och socialskydd. Romer attackeras med skjutvapen och brandbomder i flera länder. Myndigheterna hör själv till förtryckarna och ser mellan fingrarna då medlemmar i högerextrema rörelser – såsom nationalistiska paramilitära Magyar Gárda – mördar romer, också barn.
Systematiken i förtrycket är skrämmande. Romer behandlas på många håll inte ett dyft bättre än judarna i 1930-talets Tyskland. De som får romerna att komma till Finland är av samma skrot och korn som Hitlers fotfolk. Att använda ord som bidragsturism om dem är att blunda för det som pågår i flera länder. Målet verkar vara det samma som för nazisternas politik före andra världskriget: att tvinga romerna till emigration. Det enda som skiljer är att det inte ännu finns taggtråd kring romernas hemkvarter.
05/02 Borgåbladet

Asylsökande tog spaden i vacker hand
Helsingfors senaste vapen mot inplogade bilar: ett tjugotal asylsökande utrustade med byggnadsverkets spadar. Det är en syn sällan skådad denna vinter i Helsingfors. Med iver och energi tar de asylsökande sig an snödrivorna som om arbetet hängde på liv och död. Platsen är Nylandsgatan i Rödbergen, en av många misskötta gator i centrum, gator som endast plogats med maskiner, mycket grovt och slarvigt.
Det fanns ett par orosmoln kring arrangemanget, till exempel glashalka och hotfulla istappar ovanför de oförsäkrade men frivilliga snöarbetarna, för dagen utrustade med reflexvästar.
- Det här var en väldigt bra ide'. Vi som ansökt om asyl har ju inte så mycket annat att göra. Detta är en ny upplevelse. Snö är roligt. Vi kan varken studera eller jobba, säger Khadar Osman Jibril.
Arrangörer för jippot är nätverket RHC, Refugee Hospitality Club.
04/02 HBL / Marcus Lillkvist

Kaskö säljer tjänster för asylsökande
Kaskö säljer utbildnings- och hälsovårdstjänster till asylsökande genom avtal med Röda Korset . Stadsstyrelsen beslöt också vid sitt senaste möte att man hyr ut bostäder till asylsökande. Staden hyr även ut lokaliteter för Röda Korsets byråverksamhet.
03/02 Syd-Österbotten / Jan Ola Klåvus

Stefan Wallin - Mannen med det svåraste uppdraget i Svenskfinland
Det är generellt omöjligt att till allas belåtenhet leda ett politiskt parti. Men frågan inte om ordförandeskapet för Svenska folkpartiet i Finland hör till de allra mest kvistiga uppdragen.
Det är inte nog med att ordförande ska balansera mellan ett helt spektrum av ideologiska värden och regionala intressen - uppdraget innefattar dessutom en ständig fajt med de som vill offra det svenska elementet i partiet i tron att det är vägen till väljartillväxt.
I sig är det följdriktigt att den marginalisering svenska språket upplever i Finland också inifrån urholkar det parti, som bildades för att värna om svenskan i vårt land. Den dag svenskan i Finland kommer till vägs ände har partiet - i den mån det överhuvudtaget finns kvar - redan för länge sedan börjat intressera sig för andra saker i samhället.
Enda chansen till reell tillväxt är att SFP genom sin egen aktivitet får till stånd en tillväxt för det svenska språket i Finland. Ju fler finskspråkiga som lär sig svenska, ju fler invandrare som integreras in i svenskan och ju starkare, samhällsbärande roll svenskan har i statlig och kommunal förvaltning, desto större är sannolikt chansen för att SFP överlever.
Läs hela artikeln här
04/02 Vasabladet / Kenneth Myntti

Vision för 2030 kräver framtidstro och innovationer
Vision 2030Visionen är ett resultat av ett framtidsprojekt som tankesmedjan Magma har genomfört i samarbete med Kommunförbundet, Synocus och Svenska kulturfonden. För att det skall finnas förutsättningar att förverkliga visionen krävs bland annat förändringar i attityder och ett grepp där finlandssvenskarna själva aktivt formar sin framtid.
Projektet "Det svenska i Finland 2030" utgår från de förändringar som sker eller kan tänkas ske i vår omvärld, både i Finland och i världen. Visionen grundar sig på fyra scenarier med olika teman: den tekniska utvecklingen, klimat- och miljöfrågor, mångkulturella frågor samt finanskrisen. Arbetsprocessen har varit öppen, bland annat har över 300 personer svarat på en omfattande enkät.
De fyra scenarierna i visionen är alternativa framtidsbilder och beskrivs med hjälp av essäer där läsaren får uppleva en dag i respektive omgivning år 2030. Scenario A beskriver medborgarna som aktiva och innovativa, de utnyttjar gärna teknologin och ser möjligheter i förändringar. Scenario B sätter miljön i fokus och poängterar å ena sidan globala insatser, å andra sidan individualism. Scenario C handlar om "smörgåsbordet" där individen plockar åt sig det bästa på alla samhällsområden på bekostnad av gemenskapen. Scenario D är det mest negativa alternativet med en konfliktfylld omvärld. Nationalstaterna sluter sig, samhällsklimatet hårdnar och finlandssvenskheten riskerar att dö ut.
År 2030 är svnskan en naturlig del av Finland och ses som en rikedom. Basservicen i Finland fungerar på svenska, också finlandssvensken får vård och utbildning på sitt modersmål. Finlandssvenskarna är innovativa föregångare och det svenska språket anses vara en tillgång i samhället. Så ser en finlandssvensk vision för år 2030 ut.
Visionen förutsätter konkreta åtgärder. Bland förslagen finns en nationell språkstrategi, en samordning av den svenska basservicen över kommun- och förvaltningsgränserna och ett starkare innovationsklimat i Svenskfinland.
Ladda ner rapporten
02/02 Magma

Kirsi Virtanen ville provocera i radioprogram
Kirsi Virtanens radioprogram på Yle Radio 1 var till för att provocera finländare som är emot invandrare. I programmet frågade hon sig hur det är möjligt att det bor folk som inte ids lära sig finska i Finland. Enligt henne är det onödigt att klaga på att invandrare inte lär sig finska så länge det finns finländare som bara pratar svenska och inte vill lära sig finska.
- Meningen var att provocera finskspråkiga finländare som är emot invandrare och tycker att de får stanna i landet endast om de lär sig finska. Jag tog den tanken och förde den vidare på finlandssvenskarna. Tänker man på det viset kan vi lika gärna be finlandssvenskarna flytta ut ur landet eftersom det finns sådana som inte kan någon finska. Man kan inte kräva att folk lär sig finska flytande på två, tre veckor eller månader. Eller ett till fem år, säger Kirsi Virtanen.
Enligt Virtanen går det att använda svenska språket och finlandssvenskarna för att på ett lätt sätt få igång debatten i Finland. Hon har förståelse för att hennes uttalande kan reta upp finlandssvenskar.
01/02 Vasablade

7 Mediaklipp (RSS)