Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 8-14 februari

14/02/2010 av ifisk

Kan tvåspråkighet omfatta mångkultur
Diskussionens vågor gick höga då ett trettiotal SFP-aktivister i Helsingfors samlades till workshop kring det så kallade Kasnäsmanifestet. Arbetet med manifestet är på slutrakan i Helsingfors och under kvällen skulle de tre viktigaste av de totalt tio teserna röstas fram för processens styrgrupp.
I omröstningen om de tre viktigaste teserna vann ettan om liberalism och språk, nian som betonar företagsamhet samt invandring och tian, där SFP sägs vara ett proaktivt parti med korta ljus i vardagen och fjärrljus för innovativa grepp.
Men det är lättare sagt än gjort att få fason på formuleringarna. Hur mycket och på vilket sätt ska det svenska språket betonas, hur ska liberalismen lyftas fram, hur vara ett riksparti som samtidigt för domänkamper och hur garantera det allra viktigaste, att vackra ord också omsätts i handling?
Nyfinländaren Gerd-Peter Löcke kommer med en formulering som vinner majoritetens stöd: SFP-RKP är Finlands liberala parti som arbetar för ett mångkulturellt Finland med två nationalspråk.
13/02 HBL

Illegala invandrare lever farligt
Människosmugglingen blir ett allt större problem i Finland. De som tar sig in utan giltiga papper får ofta problem med kriminalitet. Många av dem som tar sig in i Finland illegalt har betalat stora pengar till någon som arrangerat inresan. För att betala av skulden tvingas många till bland annat prostitution, som i det uppmärksammade fallet med en nigeriansk kvinna i Helsingfors.
Människosmuggling är ett växande problem i Finland och polisen har under det senaste halvåret jobbat extra hårt mot fenomenet. En samarbetsgrupp med representanter för Helsingforspolisen och gränsbevakningen grundades i juni. Antalet fall har ökat hela tiden sedan dess.
11/02 FNB /HBL

Projektet ’Likabehandling i främsta rummet’ (YES)
I projektets utredning granskas utbildnings- och arbetsstigarna för unga vuxna handikappade, romer och sådana med invandrarbakgrund som studerat i specialklass under sin grundskoletid.
Utredningen är en del av projektet Likabehandling i främsta rummet (YES) och det är genomfört i samarbete med beteendevetenskapliga institutionen vid Helsingfors universitet, undervisningsministeriet och inrikesministeriet.
Utredningen genomfördes som en intervjuundersökning och man intervjuade 27 unga vuxna vilka under sin grundskoletid studerat i specialklass. I utredningen skildras hurdana utbildnings- och arbetslivsstigar som bildas för de unga vuxna som studerat på specialklass vilka utgör målgruppen, en hurdan betydelse den upplevda specialundervisningen får i de intervjuades berättelser och hurdana eventuella hinder i utbildningssystemet det uppstår för de i fråga varande unga vuxna att gå framåt på sina utbildningsstigar.
Elektronisk version (pdf 547 Kt)
11/02 Inrikesministeriets publikationer 1/2010

Sjölund redo för första EU-mötet
Idag inleder den nyvalda regionkommittén sitt arbete med session i Bryssel och nya åländska representanten Folke Sjölund är på plats. Regionkommitténs huvuduppgift är att uttala sig om aktuell lagstiftning inom EU, men den kan även på eget initiativ utreda hur lagar och planer kan komma att påverka regioner och det lilla, lokala samhället. Den nya kommittén sitter till och med 2015.
Inom regionkommittén finns flera utskott som arbetar med olika specialområden. Finland har tre platser i varje utskott och av dessa har Åland tilldelats totalt två. Den ena platsen finns i Civex, där fokus ligger på bland annat konstitutionella frågor, EU:s styresformer, invandring och medborgerliga rättigheter, och den andra i Educ, där fokus ligger på utbildning.
09/02 Nya Åland

Thors identitet stulen på Facebook
Migrations- och Europaministern Astrid Thors (SFP) har utsatts för identitetsstöld på Facebook, uppger Svenska Yle. Någon har skapat en falsk profil under Thors namn. Profilen innehåller ironiska kommentarer om invandring. Den falska Astrid Thors skriver bland annat "Suomi somalilaisille" (Finland åt somalierna, på svenska).
Thors har råkat ut för häftig kritik på grund av sina åsikter om invandring. Senast krävde Sannfinländarna att Thors bör avgå från ministerposten.
Identitetsstöld är inte ett brott i Finland.
08/02 FNB/ HBL

7 Mediaklipp (RSS)