Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 22-28 februari

28/02/2010 av ifisk

Nytt språkprojekt för invandrare
Svenska kulturfonden och Suomen Kulttuurirahaso startar tillsammans med staten ett nytt projekt för att effektivera språkundervisningen för invandrare. Avsikten med experimentet är att förbättra undervisningen i både svenska och finska. Projektet har samband med den så kallade Koto-utbildningsmodellen som mer än tidigare understryker vikten av språkundervisning och integration i det finländska samhället.
Modellen prövas i tre års tid i omkring tio kommuner. Kostnaderna för hela projektet uppskattas bli kring tio miljoner euro.
27/02 Svenska Yle / Nyheter

Hård arbetsmarknad drabbar invandrare
När ekonomin går bra skaffar många jobb relativt snabbt, men så fort tiderna blir tuffare slås människor lättare ut om de inte pratar perfekt finska eller svenska. Under lågkonjunkturen blir turordningen på arbetsmarknaden tydlig. När jobben blir färre går det enligt logiken sist in - först ut eller så stängs dörren helt. Svaga grupper slås ut först. Därför är arbetsmarknaden extra tuff just nu om man inte har svenska eller finska som modersmål. Att få jobb som motsvarar utbildningen är nästintill omöjligt för personer som inte har finska eller svenska som modersmål.
År 2008 flyttade nästan 30 000 personer till Finland av olika skäl och siffran pekar uppåt. De flesta kommer för att jobba eller för att bo tillsammans med sin partner. En minoritet är asylsökande eller kvotflyktingar. På ett år har antalet arbetslösa personer som inte har svenska eller finska som modersmål ökat från 3 500 till 5 000 personer.
26/02 Svenska Yle / Huvudstadsregionen

Gravida och invandrare diskrimineras på jobbet
En gravid anställd blev sjukledig och avskedades på direkten med hänvisning till produktionsmässiga orsaker. Företaget hade precis anställt ett par nya arbetstagare.
Fyra utlänningar jobbade långa dagar med olagligt låg lön. De fick inga övertidsersättningar eller lagstadgade semestrar. En del av jobbet skulle göras utan ersättning: de tvättade bland annat smutstvätt från jobbet hemma.
Fallen ovan är typiska exempel på diskriminering i arbetslivet. Arbetarskyddsdistriktet polisanmälde bägge fallen. Arbetsgivare som diskriminerar mot personer med invandrarbakgrund är ofta själva invandrare.
Inrikesministeriet tar upp fallen i sin undersökning Diskriminering i arbetslivet. Undersökningen visar att hälsotillstånd och etnisk bakgrund är faktorer som oftast ligger bakom sådan diskriminering som leder till kontrollåtgärder. Diskriminering på grund av hälsotillstånd drabbar ofta gravida kvinnor.
I undersökningen granskades nästan 200 fall av diskriminering i arbetslivet som lett till kontrollåtgärder 2008-2009.
26/02 FNB / Vasabladet

Den inkompetentens sista utväg är våldet
Det är minst lika viktigt att vi bekämpar våra egna talebaner som att vi är med i kampen mot dem i Afghanistan. Det är alltför vanligt att människor tar till knytnävarna eller något ännu värre när argumenten tryter. Det viktiga är inte att övertyga utan att kväsa motståndaren.
Så har då en person med rasistiskt åsikter grundat en hatgrupp på Facebook på webben mot migrationsminister Astrid Thors (SFP). Gruppen heter fritt översatt ”Jag är beredd att sitta av något år för mordet på Astrid Thors”. På fredagsförmiddagen hade redan 119 personer anslutit sig till den.
Astrid Thors har stått i hetluften under hela sin tid som migrationsminister, trots att reglerna för invandring har skärpts. Men hon har haft en mycket saklig linje, där hon dels har argumenterat med jurudiska och mänskliga argument. Men ett mordhot är så allvarligt att det inte kan passeras med en axelryckning. Man hotar inte att ta livet av människor ens på skämt. Även om hatgruppen inte är menad på allvar, kan det alltid finnas någon överspänd fanatiker som tar uppmaningen, som finns inbakad i namnet, på allvar.
Det är minst lika viktigt att vi bekämpar våra egna talebaner som att vi är med i kampen mot dem i Afghanistan. Det bästa sättet är att omgivningen visar sitt ogillande mot deras åsikter och metoder. Det får inte bli socialt accepterat att sprida hat mot andra människor. Vi behöver inte vara toleranta mot intoleransen.
En miljon finländare har under årens lopp flytt från förtryck och emigrerat i hopp om bättre välfärd och blivit väl emottagna överallt i världen. Nu är det vår tur att vara gästfria.
26/02 Borgåbladet / Sune Portin

Rädda och misstänksamma
För inte så länge sedan var det inte förenligt med politisk etikett att ifrågasätta flyktingpolitiken, men efter Sannfinländarnas valframgångar har också andra partier låtit höra invandrarkritiska tongångar.
Invandrar- och flyktingkritiska åsikter får allt större synlighet och acceptans. Ett färskt exempel är den samlingspartistiske Helsingforspolitikern Harry Bogomoloff, som är stamgäst när debattprogrammet Slaget efter 12 vill ha provokationer om invandrare, eller om Åland.
Nu har Hufvudstadsbladet gett Bogomoloff en egen blogg, där han bland annat delger läsarna sina intryck från Vancouver. Han noterar ett stort antal ”orientaler” i gatubilden, och konstaterar att invandrarna ska vara beredda att jobba och ”ha annat med sej än bara sin gamla mormor.” Åsikterna är naturligtvis Bogomoloffs, men Husis ger honom megafonen.
I går berättade Yle med hänvisning till Ilta-Sanomat att en ökänd sannfinländsk kommunfullmäktigesuppleant i Urjala har bildat en hatgrupp mot Astrid Thors på Facebook. Gruppens namn är en ren uppmaning till mord. Efter avslöjandet bildades andra liknande grupper.
Astrid Thors meddelade senare att hon polisanmäler hotelserna, de har inte längre någonting med yttrandefriheten att skaffa.
26/02 Västra Nyland / John-Erik Jansén

Rasismen finns mitt ibland oss
Invandrarna tar våra jobb och våra kvinnor. Ja, så låter det faktiskt ibland även i Finland - också bland unga. Xenofobin har blivit djärvare och fränare de senaste åren. Men det har sina naturliga orsaker, hävdar forskare.
Enligt sociologen Östen Wahlbeck har den groende rasismen sin givna förklaring.
- Attityderna till utlänningar och invandrare följer de ekonomiska konjunkturerna. Nu ligger ekonomin nere och då börjar man igen vara mera kritiskt inställd till invandring, säger han.
Professor Peter Kraus, ordförande för Centret för forskning om etniska relationer och nationalism (CEREN) i Helsingfors, tycker att hela diskussionen är snedvriden.
- Jag finner det slående att man gör så stora rubriker av något som är ett non-event. Att det bor hela fem somalier i en förort kan utlösa en enorm debatt i media. Finland har verkligen inte många invandrare men likväl är det en väldigt känslig fråga.
Enligt Kraus ligger en delförklaring i Finlands närhistoria.
- Xenofobi uppstår när människor blir rädda för att bli förlorare i globaliseringen. Det har att göra med en kulturell osäkerhet och skräcken att förlora den nationella trygghetsgrund man står på. Och Finland har ju bagage med det som hände med Sovjetunionen. Det påverkar.
Som detalj kan nämnas att uppemot 10 miljoner sovjeter miste livet som en direkt följd av Stalins skräckvälde. Följaktligen har nu också hatbrotten ökat drastiskt i landet på grund av återgången till mera radikalt tänkande.
25/02 Peppar / Anders Eklund

"Mångkulturellt inte bra för Finland"
Vi släpper in för många utlänningar och kvotflyktingar ska vi helt sluta ta emot. Finland får inte bli ett mångkulturellt samhälle. Det låter som Jussi Halla-aho, men orden är Samlingspartiets Wille Rydmans.
Är man ordförande för Samlingspartiets ungdomsförbund kan man ha en strålande politisk framtid framför sig. Förbundet har letts av politiker som Ilkka Suominen, tidigare riksdagsledamot, minister och partiordförande, och Ilkka Kanerva, riksdagsledamot och ex-minister. Det gäller bara att lyfta fram frågor som ligger i tiden, menar ungdomsförbundets nuvarande ordförande Wille Rydman.
Rydman anser att visionen om ett mångkulturellt Finland är inte bra, eftersom idén består av att det i samma samhälle finns många olika sätt att tänka, till exempel så att vissa kan leva efter sin egen sharialag och andra följer finländsk lag. Han har inget emot muslimer, men samma regler och lagar ska gälla för alla.
Rydman tycker att vi ska bara ta hit utlänningar vi har nytta av. Om någon behöver asyl är det nog okej, det är humant att bevilja asyl åt en behövande, men ska vi ta hit dem så att de aldrig åker tillbaka? Finland ska sluta ta emot kvotflyktingar.
Hur många människor vi tar hit påverkar inte bara Finlands utan EU:s och hela Europas framtid, säger Rydman.
22/02HBL / Marianne Lydén (uppdaterad)

Webbplats på ryska publicerad
Helsingfors stad har publicerat en webbplats på ryska med de ryskspråkiga invånarna i Helsingfors som främsta målgrupp. Webbplatsen finns under По-русски (på ryska) i språkmenyn på www.hel.fi och nås också via länken www.hel.fi/ru.
På den nya webbplatsen finns information om Helsingfors stads tjänster, och där publiceras också sådana nyheter och aktualiteter om Helsingfors som främst intresserar invånarna. Redigeringen till ryska sköts av Spektr Kustannus Oy. Layouten är densamma som på stadens andra webbplatser.
Helsingfors stad upprätthåller webbplatser inte bara på svenska och finska utan också på engelska, tyska och franska.
23/02 Heslingfors stad / Nyheter

7 Mediaklipp (RSS)