Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Pressklipp 21-31 december

02/01/2010 av ifisk

Finlandssvenskar i Nyland och Åboland mest invandrarkritiska
Invandrarfrågan delar finlandssvenskarna i två läger, visar en undersökning gjord av Svenska Yle.
Av finlandssvenskarna skulle 38 procent gärna ta emot fler invandrare och flyktingar i sin hemkommun medan 39 procent säger nej till tanken. De mest kritiska till ökad invandring är unga män, nylänningar och åbolänningar. Kvinnor, österbottningar, ålänningar och de äldre är mer toleranta.
Yle frågade migrationsminister Astrid Thors (SFP) vad hon tror att förklarar de regionala skillnaderna. Thors säger att orsaken är att samhällena i Österbotten och på Åland är mindre och att österbottningar ofta har personliga relationer till folk med invandrarbakgrund. Det ändrar enligt henne på förutfattade meningar.
30/12 HBL/FNB

Arbetslösheten nu uppe i 8,5 procent
Arbetslösheten ökade klart i november från november i fjol, mest i Egentliga Finland och i Nyland. Enligt Statistikcentralen ökade antalet arbetslösa med 63 000 personer (2,5 %) på ett år och arbetslöshetsgraden är nu 8,5 %. Mest steg arbetslösheten bland industriarbetare och högt utbildade personer.
I november var 224 000 personer utan jobb. Det är 9 000 fler än i oktober. Män drabbas också oftare av arbetslöshet än kvinnor. Även de unga drabbas hårt av den pågående recessionen. Arbetslösheten bland under 25-åringar ökade med 12 000 på ett år och deras antal var 33 000 i november i år.
22/12 Svenska Yle Ekonomi

Radioandakter för alla inte aktuellt
Minoritetsombudsmannen Johanna Suurpää vill ha radioandakter också för andra än kristna. Hon tycker att Rundradion borde behandla alla religioner jämlikt. I nuläget sänder YLE andakter enbart för kristna.
Suurpää tror att andakter kunde hjälpa invandrare att hitta sin plats i samhället. Då skulle de känna att man tar dem i beaktande i det finländska samhället. Samtidigt påpekar hon att då andaktstiderna delas ut måste man beakta hur stor andel av befolkningen de olika trosinriktningarna representerar.
Rundradions andakter övervakas av ett övervakningsorgan som föddes under det politiskt turbulenta 60-talet, då det kunde hända att predikanter gjorde partipolitik i andakter och gudstjänster. Organet är en kollektiv överrock som ansvarar för att det inte sker politiska och andra övertramp i andaktsprogrammen.
För Rundradion är frågan inte aktuell förrän samfunden själva frågar efter dem. Ifall till exempel det muslimska samfundet skulle ta kontakt, skulle Rundradion enligt programchefen Olli-Pekka Heinonen börja grubbla allvarligt på frågan.
22/12 Kyrkpressen

Kurdfamilj utvisades mitt i natten
Polisen verkställde i måndags utvisningen av en kurdisk familj inklusive de tvååriga tvillingdöttrarna klockan fyra på morgonen, skriver Turun Sanomat.
Familjen, som fått sitt utvisningsbeslut i november, hämtades från mottagningscentralen i Åbostadsdelen Pansio klockan 4 i måndags och sattes på ett plan via Budapest till Grekland. Kyrkoherden i Mikaelin seurakunta Jouni Lehikoinen var upprörd över polisens agerande. Församlingen hade försökt få till stånd en ny behandling av föräldrarnas och de tvååriga tvillingdöttrarnas asylansökan, skriver Turun Sanomat.
Enligt kommissarien Marko Heikkilä var polisens agerande inte avvikande på något sätt. Mammans fingeravtryck hade hittats i Eurodac-databasen. I den registreras information om de personer som passerar EU:s yttre gräns utan tillstånd. Därför kunde familjen återbördas till det EU-land – Grekland – dit de först anlänt.
22/12 HBL

Behandlingsavgifterna för uppehållstillstånd stiger
Inrikesministeriet har i dag utfärdat en förordning om Migrationsverkets avgiftsbelagda prestationer. Behandlingsavgifterna för uppehållstillstånd stiger från och med början av nästa år.
Behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd stiger från 200 euro till 225 euro. Behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd för studier stiger från 100 euro till 125 euro och behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd för en minderårig sökande från 55 euro till 80 euro. Behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd för arbetstagare är i fortsättningen 250 euro. Från den 1 januari 2010 är avgifterna för ansökan om medborgarskap 400 euro och för medborgarskapsanmälan 240 euro.
22/12 Inrikesministerieta bulletin

Sju migrationsenheter till närings-, trafik- och miljöcentralerna
Från och med början av 2010 kommer samordningen av uppgifter som rör invandring, integration av invandrare och goda etniska relationer att utföras vid migrationsenheter som inrättas vid sju närings-, trafik- och miljöcentraler.
Migrationsenheternas utvidgade ansvarsområde täcker även de närings-, trafik- och miljöcentraler som inte har egna migrationsenheter.
Inrikesministeriet ansvarar för den operativa styrningen av migrationsenheterna. De mål som satts upp för verksamheten 2010 rör i synnerhet organiseringen av migrationsenheterna, främjandet av integrationen och sysselsättningen av invandrare, tryggandet av placeringen av flyktingar i kommuner och utvecklingen av arbetskraftsinvandring.
21/12 Inrikesministeriet

Städfirmorna översvämmas av arbetsansökningar
Rekryteringsproblemen är över hos städfirmorna. De större städfirmorna får en uppsjö av ansökningar av folk som inte hittat jobb inom sin egen bransch. Enbart via webben har ISS fått 50 000 ansökningar på ett år. Ungefär hälften av fastighetsservicebolagets verksamhet är städning.
Fast arbetsgivarna ännu inte kräver branschutbildning av alla har allt fler sökande en examen i branschen. Samtidigt har det blivit svårare för invandrare att få jobb. Enligt rekryteringschefen Maria Dahlberg på ISS Palvelut saknar många språkkunskaper eller erfarenhet från branschen.
Arbetskraftsbyråerna håller inte med om att tillgången till städare blivit bra. Yrket kom på andra plats när arbets- och näringscentralerna i september gjorde en lista på vilka jobb det är svårast att anställa folk för.
En städare tjänar i genomsnitt 1 600 euro i månaden, uppger Finlands näringsliv EK.
21/12 HBL / FNB

7 Mediaklipp (RSS)