Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Pressklipp 07– 13 december

14/12/2009 av ifisk

Finländarna negativa till flyktingar
Finländarna har en reserverad hållning till flyktingar, framgår det av en utredning som MTV3 låtit göra. Nästan hälften av finländarna ställer sig negativa till tanken på att hemkommunen skulle ta emot flyktingar.
Ungefär en femtedel är starkt negativa till flyktingar i den egna kommunen. Å andra sida sade en ungefär lika stor del av finländarna att de ganska gärna tar emot flyktingar. 70 procent av de tillfrågade vill inte att staten ska kunna förplikta kommunerna att ta emot flyktingar.
För undersökningen intervjuades över 2000 finländare vid månadsskiftet. Felmarginalen är två procentenheter.
13/12 Österbottens tidning / FNB

Svart som synden
På den ensligt belägna gården Pity Wood gör några byggjobbare en fasansfull upptäckt. I leran där de grävt hittar de en människohand. Det är allmänt känt att Pity Wood tidigare utnyttjat fattiga invandrare som billig arbetskraft men har några av dessa invandrare mött ett värre öde än så? Polisen kontaktas och gräver vidare och hittar inte bara en utan två människokroppar som blivit begravda vid två olika tillfällen. Poliserna Diane Fry och Ben Cooper koppas in i fallet och försöker ta hjälp av lokalbefolkningen som är allt annat än samarbetsvillig.
Svart som synden är den åttonde boken av Stephen Booth. Det är en verkligt spännande, smart och fascinerande roman. Lösningen till alla gåtor som rullas upp i berättelsen är näst intill omöjliga att gissa sig till och man sitter som på nålar mest hela tiden då man läser denna bok.
10/12 Radio X3M

Få fick asyl i Finland
Ungefär 740 sökande beviljades asyl i Finland i fjol. De utgjorde mindre än en procent av de cirka 76.300 personer som under året beviljades asyl i ett EU-land. Av de som beviljades asyl inom EU var irakierna den största gruppen, följda av somalier, ryssländare, afghaner och eritreaner. Irakierna var den största gruppen även i Finland, där de följdes av somalier och afghaner.
Bäst på att ge flyktingar asyl var Frankrike, Tyskland och Storbritannien. I vart och ett av de här länderna fick över 10.000 asylsökande en fristad. Sverige var femma på listan med närmare 8700 bifall på asylansökningar. I Estland, Lettland och Slovenien godkändes färre än tio asylansökningar under fjolåret.
Uppgifterna framgår av asylstatistik som Eurostat gav ut på tisdagen.
08/12 FNB/Vasabladet

Huvudstadsregionen vill främja sysselsättningen av invandrare
Migrations- och Europaminister Astrid Thors, arbetsminister Anni Sinnemäki, näringsminister Mauri Pekkarinen, undervisningsminister Henna Virkkunen, Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen, Esbo stadsdirektör Marketta Kokkonen och Vanda stadsdirektör Juhani Paajanen undertecknade idag huvudstadsregionens avsiktsförklaring för främjande av sysselsättning av invandrare. Avtalsperioden gäller åren 2010-2012.
Statens och kommunernas åtgärder för att stödja sysselsättningen av invandrare ska bilda en kontinuerlig servicekedja som stöder individens integrations- och sysselsättningsprocess. Enligt avsiktsförklaring ska en integrationsplan utarbetas inom fyra veckor från det att invandraren har anmält sig till TE-centralen.
Utbildningen ska så att invandraren inte behöver vänta länge på att komma in på en utbildning. Utbildningen för invandrare, fortbildningen för högt utbildade invandrare och invandrarutbildningen utvecklas så att den blir mer inriktad på arbetslivet och kan genomföras kontinuerligt. Även erkännandet av examina ska utvecklas.
Ca hälften av invandrarbefolkningen bor i huvudstadsregionen och andelen uppskattas öka ytterligare. Detta innebär att behovet att utveckla integrationstjänster för invandrare är bestående.
I enlighet med avsiktsförklaringen allokerar arbets- och näringsministeriet år 2010 två miljoner euro i tilläggsanslag till arbets- och näringsbyråerna i huvudstadsregionen för att öka personalresurserna inom invandrartjänsterna med ca 40 årsverken.
8/12 Statsrådet

Finland risas igen av människorättsdomstol
Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har igen kritiserat Finland för en utdragen rättegång. Den här gången gäller det ett brottmål som behandlades i tingsrätten i sju år och åtta månader. Orsaken till detta var att man inte lyckades nå två utländska vittnen.
Europadomstolen godkänner Finlands utredning om att staten inte kan använda tvångsmedel för att få utländska medborgare att infinna sig i rätten. Domstolen anser däremot att vittnesförhören denna gång förhindrades av att tingsrätten inte hade tillgång till utrustning för en videokonferens.
Dessutom hade den klagande inte heller haft möjlighet att kräva snabbare behandling i tingsrätten eller skadestånd på grund av rättegångens längd.
Europadomstolen ålade staten att betala drygt 7 000 euro i ersättningar till den som klagade. (FNB)
08/12 FNB / Annonsbladet

Nyland måste välja - och välja bort
Svenska språket är en strategisk resurs för Finland. Därför måste det beaktas också när landets största landskap långtidsplanerar. En så kallad landskapsöversikt med sikte på 2033 ska godkännas, som underlag för all annan planering i medlemskommunerna under de kommande åren. Viktiga strategiska val ska klubbas av vid landskapsfullmäktiges möte. I praktiken är de emellertid bara prat, om inte kommunerna följer upp dem i sin markplanering.
Framtidsplanerna utgår från att stagnation är tillbakagång. Utan befolkningstillväxt ingen ekonomisk tillväxt, utan ekonomisk tillväxt inget välstånd. Befolkningen åldras i snabb takt och Nyland kan inte längre hoppas på stor inflyttning från resten av Finland. Det strategiska valet är alltså att satsa på migration från utlandet. Av det valet följer att arbetet på att integrera och sysselsätta nyfinländare med utländsk bakgrund måste föras till nya höjder.
Planerarna har räknat ut att Nyland behöver ett flyttningsöverskott på ca 6 500 varje år - och att både befolkningsökning och ekonomisk tillväxt måste basera sig på invandring. De har också räknat ut att Västnyland lider av särskilt svår demografisk obalans. Det som inte sägs är att denna obalans bör rättas till med respekt för Västnylands svenska språk.
08/12 HBL / Johanna Westman

Sannfinländarunga vill ha minaretförbud
Sannfinländarnas ungdomsförbund vill att riksdagen överväger att införa ett minaretförbud (ett torn i anslutning till en moskébyggnad) i Finland. Förbundets ordförande Vesa-Matti Saarakkala anser att det är en så stor fråga att man måste ta ställning till den på högsta riksnivå. Också en rådgivande folkomröstning kunde komma i fråga.
Ungdomsförbundet hänvisar till att schweizarna i en folkomröstning nyligen förbjöd nya minareter i landet.
– Ett förbud mot minareter handlar inte om religionsfrihet, eftersom de inte är en förutsättning för utövande av islamsk tro. Minareter nämns varken i koranen eller i andra islamska heliga skrifter, påpekar förbundet.
Enligt de unga sannfinländarna vore ett omfattande byggande av minareter ett steg i riktning mot islamisering av Europa.
07/12 FNB /HBL

7 Mediaklipp (RSS)