Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Pressklipp 14-20 december

23/12/2009 av ifisk

Hur upplever nyfinländare våra jultraditioner
Många av våra jultraditioner är gamla och relativt oförändrade genom årtionden. I min barndom, i efterkrigstiden, var julen någonting man väntade på.
Jag har ofta undrat hur de mänskor som kommit hit från främmande kulturer, nyfinländare från Asien eller från något arabiskt muslimskt land eller från det ortodoxa Ryssland, upplever våra jultraditioner. Många nyfinländare måste förvåna sig över, att mänskor som i vanliga fall är relativt lugna och återhållsamma, med ens rusar omkring och hamstrar mat och prylar, som om all mat skulle ta slut i morgon, och världens undergång vore nära. Men invandrarna är vanligen anpassningsbara och intar kanske en forskande, antropologisk attityd till oss.
För nyfinländarna gäller det naturligtvis att anpassa sig till våra förhållanden och vår lagstiftning. Också sådana ingrepp som könsstympning av flickor är enligt finländsk lag en kriminell handling som bör bestraffas. Liksom patriarkalt våld inom familjen, eller tvångsäktenskap för döttrar för att inte tala om så kallade "hedersmord", som i Sverige väckt stort uppseende och livligt debatterats.
Finland blir allt mera mångkulturellt. Det innebär att vårt samhälle förändras, mest på gott, men ibland också på ett sätt som leder till motsättningar och konflikter. Rädsla för andra kulturer och invandrare beror ofta på att vi vet så litet om de mänskor som kommer hit. Just nu pågår i Danmark hetsiga diskussioner om hur danskarna ställer sig till islam. I Schweiz beslöts nyligen efter en folkomröstning att inte tillåta byggandet av minareter.
Det är bara en tidsfråga när vi i Finland står inför liknande diskussioner. Men när vi virar vår kristet kommersiella gåvojul kan det vara bra att tänka på alla dem, också i vårt land, som inte alls omfattas av eller berörs av vårt julfirande och våra kristna traditioner.
20/12 Joulukirkko / Claes Andersson

Jakobstad säger nej till Oravaiselever
Bristen på lärarkrafter och avsaknaden av utrymmen har lett till att dagvårds- och utbildningsnämndens finska sektion inte kan förnya avtalet om grundskoleundervisning med Oravais kommun. Jakobstads stad och Oravais kommun har haft ett avtal om att staden ordnar finskspråkig grundskoleundervisning för kommunens elever i årskurserna 7-9.
I och med den ökade strömmen av asylsökande familjer och barn har största delen av Oravaiseleverna numera invandrarbakgrund. Elever med svag språkförståelse kräver mycket resurser i form av lärare, skolgångsbiträden och specialundervisning. Tjänstförättande skoldirektör Lisa Svart säger att många invandrarbarns språkkunskaper fortfarande är för svaga trots 1.000 timmar i förberedande undervisning.
- Vi har varken tillräckligt med lärare eller tillgång till mera utrymmen för att klara av att ge eleverna den undervisning de har rätt till.
18/12 Vasabladet

Migrationsverket får nya blanketter
Migrationsverkets blanketter för uppehållstillstånd och medborgarskap förnyas. De nya blanketterna tas i bruk på måndag 11.1.2010. Ansökningar om uppehållstillstånd och medborgarskap samt medborgarskapsanmälningar som gjorts på gamla blanketter tas emot på polisstationer samt beskickningar utomlands fram till 28.2.2010. Efter det tas endast nya blanketter emot.
De nya blanketterna är tillgängliga på Migrationsverkets webbplats efter 8.1.2010. Man hittar dem på samma plats som förut, under punkten Blanketter.
18/12 Suomi.fi

Styrningen av mottagandet av asylsökande överförs till migrationsverket
Ansvaret för den praktiska styrningen och planeringen av mottagandet av asylsökande överförs från inrikesministeriet till Migrationsverket. Migrationsverket axlar samtidigt ansvaret för den praktiska styrningen och övervakningen av förvarsenheten för utlänningar samt styrningen av genomförandet av hjälpen till offer för människohandel. Lagen träder i kraft den 1 januari 2010.
I fortsättningen kommer inrikesministeriet endast att ansvara för inrättandet och nedläggningen av statens egna förläggningar. Migrationsverket ansvarar för inrättandet, nedläggningen och placeringen av övriga förläggningar.
Vid Migrationsverket inrättas en ny enhet för uppgifter som rör mottagande av asylsökande. Avsikten med ändringen är att utveckla och effektivisera asylförfarandet och mottagandet av asylsökande som helhet.
Närmare information: lagstiftningsrådet Tiina Sinkkanen, (09) 160 44829

Asylsökande belastar inte vården i Kristinestad
Asylsökande flyktingars belastning på hälsovårdscentralen i Kristinestad är obetydlig. Enligt uppgifter som tagits fram för den lokala vård- och omsorgsnämnden handlar det om 15 läkarbesök per månad.
Flest besök har tandläkarmottagningen som under tiden april-oktober noterat sammanlagt drygt 230 besök. Efterfrågan av övriga tjänster har varit moderat och inte äventyrat basverksamheten eller inskränkt vården av den egna befolkningen.
Röda korsets mottningscentral i Kristinestad köper sina icke brådskande läkartjänster av företaget Mediling som förestås av Ulla Slama från Närpes.
17/12 Svenska Yle Österbotten

Främjande av mental hälsa i krissituationer
Föreningen för mental hälsa (FMHF) har nästan 40 års erfarenhet av krisarbete. Dessa erfarenheter och olika former av hjälp kommer till användning i SOS-centret i Helsingfors. All krishjälp och rehabilitering, som syftar till att främja människors förmåga att klara sig och till att förebygga marginalisering i samhället och mentala problem, äger rum i centret.
SOS-centret erbjuder invandrare och deras familjer krishjälp och stöd för att förebygga självmord. SOS-centret koordinerar också stöd för brottsoffer i Nyland i södra Finland.
16/12 Föreningen för mental hälsa

Abir Waked en sann ljusbärerska
Öppna välkomnande dörrar, generositet och fördomsfrihet. Det är julbudskapet som Lovisanejden sprider runtom i landet inför julen.
- Genom att välja muslimska Abir Waked till Östnylands lucia 2009 har vi fått rubriker och teve-tid som bara varit positiva. Vi har visat att alla finländare har rätt att vara med om det traditionella julfirandet där lucia varit en betydande del.
Lucia var en kristen kvinna som blev martyr och dog för sin tros skull. Abir Waked ställer upp i rollen som lucia 2009 utan att ge avkall på sin egen religion och tro. Hon ser ljusbärerskan som en god människa som sprider ljus och värme och håller fast vid sin egen övertygelse.
Östnylands Lucia 2009 Abir Waked är född och uppvuxen i Svenskfinland med finlandssvensk mamma och palestinsk pappa. Abir symboliserar många olika saker; en välkomnande, öppen kyrka, ett fördomsfritt samhälle samt att komma ihåg att islam är en religion bland andra.
Abir Waked tror att Lucia hade ett gott hjärta och var en varm människa. Såna tankar behöver vi i adventstid.
15/12 Östra Nyland / Camilla Berggren

Infocenter för invandrare öppnar i Åbo
Ett informationscenter för invandrare öppnar i dag måndag i Åbo. Centret erbjuder invandrare information på deras modersmål samt råd med att fylla i diverse blanketter. Servicen erbjuds på åtta olika språk samt på svenska och finska.
Informationscentrets verksamhet finansieras av Åbo stad samt av den Europeiska socialfonden. Idag talar nästan sju procent eller cirka 12 000 personer av åboborna ett annat modersmål än finska eller svenska. Antalet invandrare ökar i genomsnitt med 500 personer per år i Åbo. Enligt stadens prognos kommer antalet invandrare att uppgå till 8,5 procent av stadens invånare år 2015.
14/12 Svenska Yle Åboland

Hatbrotten på nätet har ökat explosionsartat
Enligt Inrikesministeriets kanslichef Ritva Viljanen är det bra att man i Finland till skillnad från många andra länder systematiskt har börjat föra statistik över hatbrott. Hon är oroad över att hatbrotten på nätet har ökat explosionsartat.
Med hatbrott avses handlingar vars motiv är fördomar eller fientlighet mot den referensgrupp som offret representerar. Som begrepp omfattar det även rasistisk brottslighet. Motivet till handlingen kan även vara offrets religiösa övertygelse, sexuella eller könsrelaterade läggning eller handikapp.
I fjol kom betydligt fler misstänkta hatbrott än tidigare till polisens kännedom. Enligt utredningen anmäldes 859 misstänkta rasistiska brott eller andra hatbrott till polisen i fjol. Liksom tidigare år var misshandel det vanligaste misstänkta rasistiska brottet som kom till polisens kännedom. I Helsingfors mer än fördubblades antalet registrerade brottsmisstankar med rasistiska inslag från år 2007.
Delvis beror ökningen på det ändrade sättet att föra statistik: I Finland har man följt den rasistiska brottslighet som kommit till polisens kännedom i över tio år, men nu har uppföljningen utvecklats till en mer omfattande statistik över hatbrott.
14/12 HBL / FNB

7 Mediaklipp (RSS)