Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 30 november – 6 december

07/12/2009 av ifisk

Invandrarkyrkor tackar för fred
Kristna invandrare tackade för fred och bad för vårt land i Helsingfors domkyrka på självständighetsdagen kl 15. Alla var välkommna att be med och möta invandrare som vill bidra till vårt samhälles välfärd, också andligt. Arrangörer var bland andra: Indonesian Christian Fellowship, African Christian Fellowship, Word of Truth Ministry, International Men's group in Järvenpää, Hosanna Chapel, Chinese Evangelical Congregation, Ethiopian Evangelical Church, Korean Church, Lighthouse Christian Fellowship and International Evangelical Church.
06/12 Kyrkpressen

Schweizisk väckarklocka
Ett minaretförbud är ett missgrepp hos en falsk lära. Knappt har schweizarna sagt nej till minareter så skyndar sig högerpopulister i Nederländerna och Danmark att piska fram liknande folkomröstningar. Europa måste se mönstret nu. Det islamska fungerar som ett mobiliserande hot mot den frusna – statiska – bilden av den nationella identiteten. Islamistisk ofördragsamhet bemöts med inskränkningar i den religiösa friheten. Får detta fotfäste hamnar Europa i en ändlös nedförsbacke.
Integrationen av invandrare/flyktingar/utlänningar börjar i din egen trappuppgång, i det egna kvarteret, den egna skolklassen, på gatan, i mötet mellan människor. Men också i riksdagen, i varje kommunfullmäktige.
På ultrapopulismen biter inte ord. Frontlinjen går mellan ultrahögern och den ideologiskt konservativa höger som ligger närmast den ängsliga och tidvis emotionellt blockerade väljare som lockas rösta på vulgärpopulismen. Traditionella partier måste visa sina kort. Vågar inte traditionella partier stå upp för fördragsamheten kan förbudet leda oss dit högerpopulismen faktiskt försöker få oss: till en ännu starkare uppdelning, första steget mot regelrätt förföljelse.
Den schweiziska väckarklockan ljuder över Europa. Ofördragsamhet mot avpersonifierade, avhumaniserade grupper är ett gift i den europeiska kroppen.
Högerpopulismen måste motarbetas av alla traditionella partier – och av människan i sin vardag. Vardaglig rasism måste mötas där den tar sig uttryck; i bussen, på gatan, vid köksbordet hemma där toleransen sprids eller inte sprids till yngre mottagliga generationer.
06/12 Åbo Underrättelser

Integration är i allas intresse
Långsamt mal samhällets kvarnar. Men bättre sent än aldrig: att avtalet om bättre integration av invandrare i huvudstadsregionen ska undertecknas nästa vecka är en god nyhet (Hbl 3.12).
Den kommer samtidigt som beskedet om att levnadsförhållandena försämras för asylsökande - också för dem som verkligen behöver skydd.
Intentionsavtalet formulerades för mer än ett år sedan men staten hade politiska svårigheter med att hosta upp sin del av finansieringen. Ändå är hela det finländska samhället betjänt av stärkt sysselsättning bland invandrare, vid behov också av nyrekrytering från utlandet. Landets regering har upprepade gånger bekräftat att detta behövs.
Arbetsförmedlingen i Helsingfors får 40 nya tjänster för att kunna betjäna arbetssökande invandrare så som de förtjänar att betjänas. Regionens fyra städer ska för sin del bättre än hittills beakta invandrarnas gemensamma och individuella behov av välfärdstjänster som skola, vård och omsorg.
Finland och huvudstadsregionen vinner på att marginalisering och utanförskap bland invånare med utländsk bakgrund minimeras. Det ger ekonomisk tillväxt, samhällsfred och bättre allmän trivsel. Det finns redan brist på arbetskraft i vissa branscher, och värre blir det.
En annan sak är att de kommunala planerna för integrationsfrämjande arbete hittills inte har beaktat de möjligheter som erbjuds på svenska. Men än är det inte för sent att utveckla projekt som kan avhjälpa personalbristen inom till exempel den svenska äldreomsorgen.
Språkkurser och invandraranpassad läroavtalsutbildning måste kunna erbjudas också dem som är intresserade av att arbeta på svenska. Det kräver aktiv marknadsföring.
04/12 HBL Johanna Westman

Närpesföretag fick sysselsättningspris
Metallföretaget Maxel i Närpes fick på fredagen motta utmärkelsen God arbetsgivare av Österbottens TE-central. TE-centralen delar årligen ut utmärkelsen till en arbetsgivare som på ett betydande och exemplariskt sätt sysselsätter invandrare. På Maxel i Finby är fem av de sjutton anställda invandrare.
04/12Syd-Österbotten

Minister Thors gör ett fantastiskt jobb
Svenska folkpartiets ordförande, kulturminister Stefan Wallin gav migrationsminister Astrid Thors en eloge för hennes jobb på partistyrelsens möte i Helsingfors på fredagen. Thors gör enligt Wallin "ett fantastiskt jobb".
– Om de, som nu efterlyser debatt om invandringspolitiken, faktiskt seriöst vill diskutera substans och behovet av integration så välkomnar jag initiativen. Men om man är ute efter att misstänkliggöra, spela på gamla fördomar och plocka enkla politiska poäng så borde man tänka efter före. För attityderna i samhället har vi alla ansvar för, sade Stefan Wallin.
04/12 FNB / HBL

Hur långt går Finland?
Inställningen till invandrare, asylsökande, kvotflyktingar – ja, utlänningar överlag – har blivit hårdare i vårt land. Rena rasister, populistiska partier och medlemmar i främlingsfientliga falanger inom även seriösa partier har höjt rösten och inte minst genom de möjligheter nätet erbjuder lyckats väcka debatt. Klimatet har otvivelaktigt även blivit bistrare på grund av den ekonomiska nedgången och till följd av att flyktingarna i år är hälften fler än ifjol och betydligt fler än tidigare.
Migrations- och Europaminister Astrid Thors (SFP) har allt oftare fått utså hätsk kritik. Till och med från medlemmar i de övriga regeringspartierna. Hon har ansetts alltför flyktingvänlig. Hon har ofta ensam tvingats försvara utlännings- och flyktingpolitiken.
Nu ser Finland i alla fall ut att följa övriga EU-länder i spåren genom att ändra utlänningslagen på ett sätt som kan ses som en skärpning. Bland annat ska utlänningslagen i fortsättningen innehålla paragrafer om åldersbestämning genom rättsmedicinsk undersökning av personer som ansöker om uppehållstillstånd. Den genomförs för att garantera riktigheten i de uppgifter som den sökande anger som sin ålder.
I regeringens lagproposition föreslås också ändringar beträffande asylsökandes rätt att arbeta. Förslaget är att endast de som innehar ett dokument som berättigar till gränsövergång ska få rätt att arbeta efter tre månader. Många flyktingorganisationer anser emellertid att lagändringarna kan leda till ökad främlingsfientlighet och mer anpassningssvårigheter och att att det inte finns några bevis på att det är vanligt att flyktingar avsiktligt förstör sina dokument.
Flyktingar kritiseras ofta för att inte arbeta utan endast lyfta statligt stöd. Nu kommer stödet som betalas till asylsökande antagligen att minskas. Om den asylsökande får alla dagliga måltider på flyktinganläggningen skulle utkomststödets grunddel minskas med nästan 80 procent. Thors motiverar nedskärningsförslaget med sparkrav.
Asylsökande får för tillfället vänta på beslut i närmare ett år. Med lika många asylsökande som i år (cirka 6 000) så sparar staten årligen sex miljoner euro om Thors förslag godkänns.
Det kan vara på sin plats att Finland sänker nivån på utkomststödet till asylsökande eftersom det hos oss är betydligt högre än de flesta andra EU-länder – de nordiska inberäknat. Beräkningsgrunderna skiljer sig dock en aning och summorna är inte helt jämförbara.
Om det har någon effekt i form av att inte locka hit lyckosökare vet däremot ingen. Finland kan och ska ta emot nödställda medmänniskor, ge dem drägliga och trygga levnadsförhållanden och bevilja dem asyl om de utredningar som utförs visar sig att personerna behöver det.
Samtidigt bör det satsas mer resurser och energi på integreringen av de nya finländarna i vårt samhälle. Endast den vägen kan vi rå på missförstånd, obefogade misstankar och rädslor bland vår egen befolkning och undvika utslagning bland invandrarna.
03/12 Västra Nyland, Tommy Westerlund

Thors får skulden för hela regeringens asylpolitik
Invandringsdebatten drabbar finlandssvenskarna, säger SFP:s ordförande Stefan Wallin. Han kritiserar de stora regeringspartierna Centern och Samlingspartiet för att de öppnar vägen för hets mot finlandssvenskarna.
- Det som kanske är avsett att vara kritik av migrationspolitiken leder i praktiken också till svärmar av anonym hets mot finlandssvenskar och SFP, sade Wallin vid SFP:s partistyrelsemöte i Helsingfors.
Titta på videon
04/12 Svenska Yle

Helsingfors vill rekrytera fler invandrare
Helsingfors vill fördubbla antalet och antalen invandrare som jobbar vid Helsingfors stad. För tillfället har omkring fem procent av arbetstagarna vid Helsingfors stad ett annat modersmål än finska eller svenska.
I fortsättningen ska den här siffran hissas upp till närmare tio, vilket alltså skulle motsvara andelen invandrare i Helsingfors. Meningen är också att invandrare ska få mer varierande jobb än nu.
I dagens läge arbetar många invandrare som till exempel busschaufförer eller städare.
03/12 Svenska Yle

Regeringen stöder sänkt utkomststöd för asylsökande
En majoritet i regeringen stöder en ordentlig nedskärning av utkomststödet till asylsökande, säger migrations- och Europaminister Astrid Thors (SFP). Hon presenterade sitt förslag i regeringens aftonskola på onsdagskvällen. Någon linje i frågan spikades ännu inte.
Thors vill sänka en ensamstående asylsökandes utkomststöd med 84 euro till 292 euro i månaden. För utkomststödet köper asylsökande bland annat sin mat och sina kläder. Om mottagningscentralen bjuder på gratis mat ska asylsökaren bara få 21 procent av utkomststödet. Asylsökande har också hittills fått lägre utkomststöd än andra bosatta i Finland. Enligt Thors vill en del ministrar utreda ärendet vidare innan några beslut fattas.
En utredning vid Inrikesministeriet visar att Finland betalar mera stöd till asylsökande än andra EU-länder. Kritiker har ändå påpekat att systemen är olika och därför svåra att jämföra länderna med varandra.
02/12 FNB/Vasabladet

Kränk inte invandraren
"Kränk inte invandraren" är rubriken på en artikel som ingår i senaste numret av Kyrkans Ungdoms tidning "Kummin". "Invandring, och det nyare och modernare ordet, globalisering, är ingenting nytt under solen. Redan i Gamla testamentet möter vi starka ord och uppmaningar om hur vi skall bemöta invandraren. Vill vi leva enligt Bibelns lära och undervisning har vi egentligen inget val. Vi ska behandla invandraren väl" skriver Ann-Katrin Store i artikeln.
I 3 Mos. 20:33 läser vi: "Om en invandrare slår sig ner i ert land skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv..."
En sak som starkt kommer fram i Gamla testamentets texter är invandrarens rättigheter, men också skyldigheter. Invandraren skall få samma daglön som den som redan bor i landet sägs det. När det sedan talas om att till exempel offra lamm säger Skriften att också invandraren som bor hos er ska offra ett lamm.
Bibeln pekar på vishetens väg genom total integrering. Invandraren ska behandlas väl, men han har också förpliktelser som han i sin tur ska uppfylla.
Nya testamentet säger att vi ska visa gästfrihet. Vi kan få änglar till gäster. Att bjuda på ett leende och att fråga främlingen hur han mår kostar oss inte mycket. Att följa Bibelns ord och visa invandraren aktning ger oss välsignelse både som enskilda och som samhälle", avslutar Ann-Katrin Store.
Låt oss söka vishetens väg och acceptera olikheter. Låt oss ta väl emot invandraren. Senegals kyrkas ledare Pierre Séne sade vid ett tillfälle; "kom ihåg att invandrarna är hitsända till er för att få lära känna evangelium!"
Ur: Kummin 11/2009
30/11 Kyrkpressen

Lagen om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte remitterades
Riksdagen remitterade den 13 oktober 2009 en proposition med förslag till lagar om ändring av 2 och 10 § i lagen om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte.
Enligt FPA-statistiken finns det drygt 51 000 personer som har varit arbetslösa 500 dagar. Även om långtidsarbetslösa personer får en aktiveringsplan är det inte säkert att den alltid innehåller arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Vid aktiveringsplaner måste man alltid ta ställnings till om arbetsverksamhet är den rätta åtgärden och om den i kombination med andra stödtjänster inom social- och hälsovården och arbets- och näringsförvaltningen eller exempelvis utbildning tillgodoser den arbetslöses behov.
Dessutom kan el del av dem behöva arbetsverksamhet enligt socialvårdslagen eller arbetsverksamhet för invandrare. Följaktligen måste social- och hälsovårdsförvaltningen och arbetskraftsförvaltningen organisera servicen i nära samarbete. Inte minst äldre långtidsarbetslösa som inte längre bedöms kunna få arbete bör i stället för att utsättas för sanktioner aktivt slussas till pensionsutredning, anser social- och hälsovårdsutskottet i likhet med arbetslivs- och jämställdhetsutskottet.
01/12 Riksdagen

Gratis utbildning – en hörnsten i finländsk välfärd
SAMOK och FSF anser att det försök med terminsavgifter vid högskolorna som startar nästa år utgör ett verkligt hot mot jämlikheten i vår utbildning och framtiden för vårt välfärdssamhälle. Hittills har gratis utbildning garanterat att alla har likvärdiga möjligheter till högskolestudier.
På grund av vår åldersstruktur kommer vi under de närmaste åren att behöva utbildad arbetskraft, utan vilken vi får svårt att klara pensionsvågen bland de stora åldersklasserna. Invandrare som har fått högskoleutbildning i Finland är en viktig resurs som vi inte har råd att låta bli att utnyttja.
Från och med 1.1.2010 kan högskolorna enligt lagen uppbära terminsavgifter av studerande från länder utanför EU/EES-området som studerar på engelskspråkiga magisterprogram eller för engelskspråkiga högre yh-examina. SAMOK och FSF anser att försöket med terminsavgifter inte lockar mera potentiell arbetskraft till vårt land – tvärtom.
Finland upphöjdes i år till världens mest välbeställda land i den brittiska undersökningen Prosperity Index, enligt vilken Finlands tre bästa sidor är förvaltningen, säkerheten och utbildningen. Man kan alltså utan tvekan konstatera att den finländska högre utbildningen, som bygger på jämlikhet, har haft betydelse i byggandet av välstånd och välfärd i vårt land.
SAMOK och FSF protesterar kategoriskt mot terminsavgifter. Gratis högre utbildning är en förutsättning för finländsk välfärd, både nu och i framtiden!
30/11 Finlands studiekårens förbun

7 Mediaklipp (RSS)