Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Peter Lüttge regisserar pjäsen Underverket

08/12/2009 av ifisk


Peter Lüttge
Peter Lüttge är född i Tyskland för 46 år sedan. Redan tidigt kom han med i den katolska kyrkans verksamhet, först som ministrand, en pojke som hjälper till vid gudstjänsterna, senare också som ungdomsledare. Att vara kristen innebär för honom att försöka förstå sin omvärld snarare än att omvärlden ska se honom på ett visst sätt.

Senare ville han meddela sina intryck från omvärlden i form av teater. Han började syssla med cabaret som i Tyskland är en form av politisk teater. När universitetsstudierna förde honom till Åbo blev han engagerad i Studentteatern och 1992 var han med om att starta Teater Sirius. Sirius är en fri, professionell teatergrupp med Helsingfors som hemort som har specialiserat sig på experimentell, alternativ teater. 2001 fick Peter Lüttge ett språkpris för sina insatser på Radio X3M.

Fast Peter är bosatt i Vasa blev det nu praktiskt möjligt att igen återuppta diskussionerna med gamla vänner från Sirius. Varför finns man till och vad vill man göra? Gruppen vill fortfarande ställa svåra frågor och vara provokativ. Gruppen upptäckte Underverket, en pjäs som försöker hitta en förklaring till vad piloterna tänkte och kände när de styrde mot World Trade Center.

Underverket är skrivet av den danske dramatikern Christian Lollike och har undertiteln "En text om konst, tro och terror". Pjäsen är ett strålande inlägg om konstens betydelse i dagens turbulenta värld. - När man talar om kultur i Finland så är det oftast kultur med stort K. Själv har jag en betydligt mera semiotisk syn på saken. Alla yttringar är egentligen kultur. Underverket är mycket modern dramatik, samtidigt ifrågasättande, provocerande och till sin form ytterst experimentell.

Pjäsen Underverket har premiär den 12 februari 2010. Pjäsen visualiseras av video-, bild- och performance-konstnärerna Marcus Lerviks och Peter Rosvik. På scen står Harriet Abrahamsson, Jessica Grabowsky, Paul Holländer och Paul Olin. Föreställningar pågår till slutet av mars 2010. Hoppas vi har nöjet att kunna besöka en av föreställningarna.

5 Lingva poetica (RSS)