Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 1-8 november

10/11/2009 av ifisk

Färre politiker än förr försvarar svenskan
”Förr kunde man gå till statsministern och säga att det här är viktigt för oss finlandssvenskar, och i de flesta fall löstes det. Nu är det inte längre på det sättet”, säger expolitikern Ole Norrback (SFP). Han anser att attityderna till finlandssvenska särlösningar har förändrats sedan han lämnade politiken för tio år sedan.
Samtidigt visar en undersökning som tankesmedjan Magma lät Taloustutkimus göra ifjol att nästan tre av fyra finnar anser att det svenska språket är en väsentlig del av det finländska samhället.
Björn Sundell, utredningsansvarig på Magma, säger att de flesta nog är välvilliga bara det inte kostar något för dem själv.
05/11 HBL/ FNB

A-laget gästas av Pablo Francisco
På torsdag ca kl. 8.30 gästar Pablo Francisco (bilden) Radio X3M:s A-lag. Pablo är en av USAs hetaste stand-up komiker och är för tillfället på sitt första Finlandsbesök. Hans shower med mycket skämt om invandrare, sex och relationer kryddade med en bred arsenal av ljudeffekter säljer slut land och rike runt. Lyssna på A-laget och vinn två biljetter till Pablos stand-up show på söndag i Helsingfors.
5/11 Radio X3M

Nya integrationslagen rör alla invandrare
Enligt migrations- och Europaminister Astrid Thors är utgångspunkten för integrationslagen, som är under beredning, att integrationsåtgärderna ska röra alla invandrare.
- Tanken är att vi ska ha en kontaktyta till alla invandrare omedelbart efter att de anlänt till Finland och att alla får grundläggande information på ett centrerat sätt. Efter det styrs invandrarna vid behov till en inledande kartläggning och därifrån in på integrationsvägen, sade ministern i dag när hon talade vid ett seminarium om utveckling av migrationsfrågor i Salo.
- Jag har ofta betonat att invandrarna inte är en enhetlig grupp. Den inledande kartläggningen ska visa vilket stöd som behövs på individnivå. Invandrarna styrs till olika integrationsvägar efter individuellt behov. För en räcker språkutbildning, en annan behöver säkerställande av yrkeskompetensen, sade ministern.
Enligt minister Thors är avsikten att även beakta sådana grupper som lätt hamnar utanför samhället i den nya lagen.
- Det kan handla om t.ex. mammor som sköter sina barn hemma och som måste få möjligheter till språkutbildning så att de inte hamnar utanför, sade ministern.
- Jag tycker att den integrationsplan som görs för invandrarna borde bli bindande för myndigheterna. Det är också viktigt att förbättra samarbetet mellan myndigheterna och den tredje sektorn, eftersom man ofta kan sköta uppgifter relaterade till integrationen på organisationsnivå, sade minister Thors.
Avsikten är att regeringens proposition till ny integrationslag avlåts till riksdagen våren 2010.
3/11 SFP

Kina och Finland börjar samarbeta inom arbetskraftsinvandringen
Enligt kanslichef Ritva Viljanen förhåller sig Kinas finansministerium positivt till Finlands inrikesministeriums förslag att de ministerier som ansvarar för migrationen i de båda länderna ska underteckna ett samarbetsprotokoll om arbetskraftsinvandring.
Avsikten är att samarbetsprotokollet ska innehålla bl.a. riktlinjer för hur länderna i fortsättningen ska utbyta information om frågor som rör arbetskraftsrekrytering. Enligt den kinesiska regeringen får endast rekryteringsföretag som auktoriserats av staten förmedla arbetskraft från Kina till andra länder.
Ett sektorsövergripande projekt som tillsatts av migrations- och Europaminister Astrid Thors för att utreda främjandet av arbetskraftsinvandringen färdigställde i oktober 2008 sina rekommendationer för rekrytering av arbetstagare från utlandet. Arbetsgruppen utgick ifrån att en målinriktad rekrytering ska ske ansvarsfullt och enligt etiska principer och dessutom nyttja både arbetstagaren och arbetsgivaren samt samhällsutvecklingen i ursprungslandet. Det bör också uppmärksammas att de invandrare som redan är i landet behöver sysselsättas.
Läs hela artikeln här
2/11 Inrikesministeriet

Alla invandrare ska integreras
Migrationsminister Astrid Thors (SFP) säger att Finland ska få en ny integrationslag som berör alla invandrare. Enligt Thors är utgångspunkten för den nya lagen att alla invandrare ska beröras av integrerande åtgärder.
Thors säger att myndigheterna ska få en kontaktyta med alla invandrare så fort de har kommit till Finland. Grupper som lätt hamnar utanför samhället, till exempel kvinnor som sköter sina barn hemma, ska beaktas särskilt.
Invandrarnas integrationsplan borde enligt Thors bli bindande för myndigheterna. Regeringen ska avge sitt förslag till ny integrationslag våren 2010.
2/11 Svenska Yle

Alla ska inte behöva läsa svenska i finska skolor
Nästa generation i tre av de fyra största partierna vill göra svenskan åtminstone delvis frivillig, visar Yles kartläggning. I områden med en stark rysk befolkning ska eleverna kunna välja ryska som andra inhemskt språk. Det är en typisk åsikt för ungdomsförbunden.
- För invandrare som varken kan finska eller svenska ska det räcka med att lära sig det ena språket, säger Erkki Perälä, ordföranden för Gröna ungdomar och studerande.
Det mest dramatiska uttalandet kring språkfrågan kom för ett par veckor sedan från de sannfinländska ungdomarna som krävde att svenskan slopas som nationalspråk och Finland blir enspråkigt.
Av de i dagsläget fyra största partiernas ungdomsförbund är det bara Socialdemokraterna som inte vill röra svenskan.
- Vi är ganska nöjda nu, säger ordförande Heta Välimäki.
Läs hela artikeln här.
2/11 HBL

7 Mediaklipp (RSS)