Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Mediaklipp 23 -29 november

30/11/2009 av ifisk

Centerunga efterlyser debatt om invandring
Centerns ungdomsförbund anser att debatten om invandring är alltför svartvit i Finland. Vid partidelegationens möte i Jakobstad efterlyste ungdomsförbundet en mer nyanserad debatt. Ungdomsförbundets ordförande Antti Kurvinen kritiserar migrations- och europaminister Astrid Thors (SFP) för att bara tala om flyktingpolitik och flyktingkvoter i stället för att också ta upp invandringsproblem integrationsfrågor.
Då Kurvinen talade vid partidelegationens möte marscherade Centerunga in i salen bärande på antirasistiska plakat. Enligt Kurvinen finns det inga rasistiska krafter inom Centern och rasister får inte bli partimedlemmar.
Lyssna: "Astrid Thors alltför ensidig i debatten"
29/11 YLE Nyheter

Europeisk paradox
Partierna har ett drygt år tid att samla sig till en argumenterande invandrarpolitik. Finland ger asylsökande mest utkomststöd i EU. Men bidragsturism gagnar inte invandringen. Den sysselsätter sedan finländska myndigheter och poliser – som borde kunna koncentrera sig på verkliga fall (ur asyljuridikens synvinkel). Bidragsturism klingar krasst. Men om EU-länder inte vill beakta romers mänskliga rättigheter ligger inte lösningen i en temporär vistelse i Finland.
Finland betalar mer än dubbelt så mycket i utkomststöd till asylsökande än vad de kan lyfta i invandrarvänliga Sverige. Uppgiften publicerades i lördags i Aamulehti.
Det väcker frågan på vilka grunder Finland ger en fempersonersfamilj (pappa, mamma och tre 10–17-åriga barn) 1 277 euro i månaden och Sverige bara 531 euro.
En följd är bl.a. att bulgariska romer gör en sväng till Finland trots att de saknar förutsättningar att beviljas asyl i Finland. Bara under tiden juni–september i år kom cirka 400 romer från Bulgarien och Rumänien (EU-stat också det) till Finland. De flesta vet sannolikt att de inte har en chans att få asyl hos oss. Men de flesta vet säkert också att man här får EU:s största bidrag.
Det är våra politiker som i vår marknadsförda värdegemenskap med övriga EU-stater ska bygga upp en invandrarpolitik av gammalt europeiskt humanistiskt märke.
Än så länge verkar de flesta köra huvudet i busken. Det gagnar extremhögern och det drar ett mörker över Europa.
I Finland har invandraransvariga ministern Astrid Thors (SFP) länge fått klä skott för en politik som inte tydligt nog har varit hela regeringens. Statsminister Matti Vanhanen (C) agerar värde(rings)lös statsledare om han inte tar sig an den nationella debatten och skapar en finländsk linje som kan motiveras när de sannfinländska angreppen kommer.
Men Finland leds i dag inte av en intellektuell ledare. Politiken saknar en idégrund.
28/11 Åbo Underrättelser

Asylrätten får inte inskränkas
Som ringar på vattnet sprider sig den illegala migrationen norrut från Medelhavet. Som FN- och EU-land måste Finland bära sin del. EU-staterna är kommunicerande kärl, och Finland har accepterat solidaritetsprincipen. Medelhavsländerna ska inte lämnas ensamma med bördan av illegal invandring.
På ett filosofiskt plan kunde den principen tänkas kräva att Finland, som hittills har kommit lätt undan, snarast öppnar sig för fler asylsökande. Men den frågan intresserar inte i det främlingsfientliga klimat som dominerar offentligheten.
Migrationsminister Astrid Thors (SFP) kunde gärna med kraft påpeka att varje västerländsk demokrati med självaktning, bland dem förhoppningsvis Finland, tvärtom ser som en av sina angelägna uppgifter att attrahera asylsökande - i betydelsen personer som är i behov av internationellt skydd. Om villkoren i Finland för illegala invandrare ter sig mer attraktiva än förut är det knappast minister Thors fel. Allt är som känt relativt.
Det kan vara rimligt att i större utsträckning än hittills hålla asylsökande med mat än med kontanter. Orimligt är det däremot av Samlingspartiet att motarbeta Röda Korsets mottagningscentral för flyktingar i Kristinestad. Det är varken mer eller mindre än farlig populism.
Les hela artikeln här.
25/11HBL Johanna Westman

Arton lever utan bostad i Jakobstad
I dagens läge finns det arton bostadslösa i staden. Av dem är tolv ångtidsbostadslösa. De här uppgifterna framgår av kommunens bostadsmarknadsutredning med uppgifter från 15 januari. Åtta bor på härbärgen eller hem för bostadslösa, två bor på någon form av vårdhem eller anstalt, en är frigiven och saknar bostad och sju bor tillfälligt hos släktingar eller bekanta.
Ingen av de bostadslösa uppges i alla fall tvingas bo ute eller i trappuppgångar. Två av de bostadslösa är kvinnor och två invandrare. Ingen är under 25 år. Under 2009 har stadens bostads- och socialväsende skaffat bostad åt tre bostadslösa. Det finns ingen särskild plan för att utveckla boendet för de bostadslösa i Jakobstad.
25/11 Österbottens tidnin

Integrationsprojekt ska hjälpa invandrare
Kust-Österbottens samkommun och Vasa stad har startat ett integrationsprojekt. Målsättningen är att skapa god praxis i samband med integregringen av invandrare.
Projektet ska ta fram information både för invandrare och personalen som arbetar med dem. En grupp med specialister inom olika sektorer, till exempel social och hälsovård, ska arbeta med att samordna verksamheten mellan hälsocentralerna så att alla invandrare i framtiden ska kunna få lika service.
Projektkordinator Mirja Högstrand säger att det är viktigt att servicen samordnas eftersom det finns många invandrare i Österbotten. Hon säger också att det för tillfället finns för lite information både för invandrare och personal.
Både Vasa stad och Kust-Österbottens samkommun är huvudmän för projektet. Finansieringen har erhållits från inrikesministeriet.
23/11 Svenska Yle

Minster Thors besöker Malta och Italien
Migrations- och Europaminister Astrid Thors besöker Malta och Italien den 24-26 november. Temat för resan är aktuella migrationsfrågor och EU-politiska ärenden.
Malta är intresserat att få asylbyrån till Valletta. Minister Thors besöker även en lokal flyktingförläggning och träffar representanter för organisationer som arbetar med migrationsfrågor. Med Italiens inrikesminister Maroni diskuterar minister Thors ett förbättrat samarbete mellan Finland och Italien när det gäller Dublinförfarandet för asylsökande, olaglig invandring och människohandel.
23/11 Inrikesministeriet

7 Mediaklipp (RSS)