Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Pressklipp 26 – 31 oktober

31/10/2009 av ifisk

Ändring av medborgarskapslagen
Projektet har som mål att stärka samhörigheten i samhället för de utlänningar som är bosatta i Finland genom att göra det möjligt att naturalisera personer smidigare än i dag. Inom projektet bereds en ändring av medborgarskapslagen enligt regeringsprogrammet. Detta innebär att den vistelsetid som krävs för medborgarskap förkortas och att det blir lättare i synnerhet för studerande som avlagt examen i Finland att förvärva medborgarskap. Dessutom utreds andra viktiga behov att ändra medborgarskapslagen.
Projektet tillsattes den 15 oktober 2008. Beredningen sköts som tjänsteuppdrag. Remissbehandling är den 29 oktober till den 26 november 2009. Regeringen överlämnar en proposition till riksdagen i början av år 2010.
Du kan sända in dina synpunkter på projektet här.
Utkast till proposition som har sänts för utlåtande 28.10.2009 (pdf, på finska) finns här.
29/10 Inrikesministeriet

Välmående elever ger goda studieresultat
Bildningssektorns basservice i Esbo håller en god nivå också 2010. För att utgifter och inkomster ska hållas i balans måste strukturer och tjänster dock omvärderas och verksamheten måste effektiviseras.
Elevmängden ökar. I förskoleundervisningen deltar nästa år drygt 3 000 barn och i den grundläggande undervisningen deltar ca 26 000 barn. Gymnasierna har ca 5 300 och vuxengymnasierna ca 600 studerande.
Också mängden invandrarelever och specialelever ökar. I de finska grundskolorna och gymnasierna finns nästa år ca 3 880 och i de svenska skolorna ca 80 elever som är invandrare, har invandrarbakgrund eller är återflyttare. Modersmålsundervisning för invandrare ordnas för nästan 2 000 elever. Andelen specialelever är inom finsk undervisning 11,7 procent och inom svensk undervisning 7,3 procent.
Barns och ungdomars välmående stöds bl.a. genom utveckling av specialundervisning tillsammans med småbarnspedagogiken. Inom finsk utbildning tillämpas en verksamhetsmodell enligt vilken skolpsykologen, skolkuratorn och hälsovårdaren verkar i samma skolor. Genom ART-verksamhet förstärks elevernas sociala och etiska färdigheter och de styrs att begrunda verkningarna av egna handlingar.

Att ansöka om skolplats underlättas. Anmälan till lågstadiet kan redan göras via webben. Alla som går ut grundskolan och söker sig till påbyggnadsundervisning i årskurs 10 garanteras studieplats.
30/10 Esbo stad

Illegal invandring på Helsingfors-Vanda?
Gränsbevakningsväsedet utreder ett fall av olaglig invandring på Helsingfors-Vanda flygplats. Fallet uppdagades på fredag senaste vecka. En 40-årig kvinna från Malaysia hämtade en 16-årig pojke från Sri Lanka till Finland. Gränsbevakningsväsendet misstänker att kvinnan försökte ta pojken vidare till Frankrike. Vanda tingsrätt har häktat kvinnan. Förundersökningen räcker omkring två månader.
29/10 Svenska Yle

Sfp i Åbo vill lära invandrare svenska
Invandrare i Åbo bör också få studera svenska om de vill det. Det föreslog Sfp:s stadsfullmäktigegrupp på måndagskvällen vid behandlingen av stadens program för kunskap, företagsamhet och näringsliv. Man fick mothugg av de blåvitas Olavi Mäenpää, som sade att det leder till att de först läser svenska i några år och sedan upptäcker att de inte klarar sig, och sedan ännu måste läsa finska i några år för att kunna få ett jobb. Sfp:s klämförslag godkändes ändå slutligen enhälligt.
Sfp-gruppen betonade också att det är en viktig trumf för Åbo att man i staden kan studera på svenska på alla olika nivåer, ända upp på högskolenivå.
26/10 Svenska Yle

Invandrarföreningarnas representation i huvudstadsregionen
Sanna Saksela-Bergholms avhandling granskar föreningarnas roll för invandrarnas samhälleliga och politiska integration i det finländska samhället. Syftet belyses genom att studera invandrarföreningarnas möjligheter att delta i beslutfattandet när det gäller integrationsärenden och att representera sina etniska gruppmedlemmars intressen på det lokala och nationella planet.
De flesta föreningarna är integrativa. Samhälleliga föreningar fokuserar på att integrera invandrarna till arbetsmarknaden och till det finländska utbildningssystemet, medan de etnokulturella föreningarnas syfte är att förstärka gruppmedlemmarnas identitet. De transnationella föreningarna strävar framför allt efter att förbättra barnens och kvinnornas levnadsförhållanden i medlemmarnas gamla hemländer.
Invandrarföreningarnas möjlighet att mobilisera sina etniska gruppmedlemmar beror delvis på föreningarnas förmåga att finansiera sin verksamhet. Det finns en risk av att den etnokulturella verksamhet dör ut ifall finansiärerna enbart fokuserar på samhällelig verksamhet. Invandrarnas deltagande i myndigheternas integrationsverksamhet sker främst via samarbetsprojekt. Invandrarföreningarnas representation i mångkulturella nämnder har varit ganska svag.
I de mångkulturella nämnderna i städerna Esbo och Vanda var invandrarföreningar inkluderade enbart till planeringsarbetet. Helsingfors stad har inte inkluderat föreningar alls i sin utlänningsnämnd. Också under ETNOs – den Nationella Delegationen för Etniska Relationer – andra verksamhetsperiod var inga invandrarföreningar representerade bland ETNOs medlemmar.
26/10 Helsingfors Universitet

Näringslivet borde ta emot fler invandrare
Finlands näringslivs VD Leif Fagernäs anser att pensionsåldern i Finland borde höjas till 67 år. Han jämförde den lägsta finska pensionåldern på 63 år med 67-årsgränsen i övriga Norden. Med nuvarande försörjningsrelation borde Finland ta emot 70 000 invandrare varje år, förklarade Fagernäs.
Läs hela artikeln som ger en kort översikt av den politiska debatten i Finland.
26/10 Finlands ambassad, Washington

7 Mediaklipp (RSS)