Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Märkesåret 1809 och uppkomsten av en ny multikulturell nation

08/10/2009 av Ordförande



Henrich Mannerheim tar emot Hilkka Lindeborgs publicering av ryskspråkiga anhörigvårdarens upplevelser.
[zoom]
Fredagen den 2 oktober har det gått 200 år sedan statsrådet inrättades. Uppkomsten av det autonoma Finland år 1809 är en av milstolparna i landets historia. Under temat ”Nationen växer fram” ville statsrådet uppmärksamma händelser som skapade grunden för Finlands självständighet. För oss kulminerade märkesåret med ett besök på inrikesministeriet lördagen den 3 oktober. Inrikesministeriet öppnade sina dörrar för allmänheten och vi fick nyttiga informationer angående invandring. På plats fanns även Migrations- och Europaminister Astrid Thors som svarade våra frågor.

Återigen var ifisk den enda invandringsorganisationen på plats. Vi representerade fem olika nationer och alla var mycket nöjda med det aktiva intresset för vår verksamhet. Nästan alla våra frågor kunde besvaras på svenska och våra medlemmar fick en del nyttiga informationer som kommer att hjälpa dem att klara av vardagen.

Vi fästade ett särskilt intresse vid Hilkka Linderborgs publicering av ”De ryskspråkiga anhörigvårdarnas upplevelser i vårdandet av sina dementa anhöriga”. Hilkka är planerare vid Centralförbundet för de gamlas väl. Förbundets projekt IkäMAMU vill fungera som brobyggare mellan kommuner, statsmakt, organisationer, kyrka och andra religiösa samfund.

Jag är övertygat om att även 2009 är ett märkesår där ”en ny multikulturell nation växer fram”. Kanske var vi delaktig i uppkomsten av ett multikulturellt Finland där blattar ses som en naturlig del av samhället.

Gerd-Peter Löcke
Ordförande

Läs mer om märkesåret
Läs mer om Centralförbundet för de gamlas väl ry
Hilkka Linderborgs publicering finns tillgänglig som pdf-fil.

2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)