Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Göran von Bonsdorff bortgång är en stor förlust

20/10/2009 av Ordförande


Göran von Bonsdorff
Professor Göran von Bonsdorff avled den 18 oktober i Helsingfors efter en kort tids sjukdom. Han blev 91 år gammal. Göran von Bondsdorff var professor i allmän statslära och internationell politik vid Helsingfors universitet under 1952-1981. Hans långa karriär var nästan oändlig Under åren 1961-1974 var han ordförande för samfundet Finland-Sovjetunionen, ett förtroendeuppdrag han tvingades lämna på grund av sitt motstånd mot återvalet av president Urho Kekkonen med undantagslag.

Under en stor del av 1980-talet var von Bonsdorff ordförande för Fredsförbundet. Han hade dessutom många andra förtroendeuppdrag. Han även gav ut ett 20-tal böcker och var fram till sin död en aktiv opinionsbildare.

Själv hade jag flera gånger äran att träffa professorn i olika sammanhang, bland annat på herrgården Brinkhall på ön Kakskerta i Åbo och hemma hos honom, där han oftast var värd för Fredspostens styrelse och redaktionsråd. Många tillfällen var dock synnerligen opolitiska och jag minns honom som en mycket empatisk humanist som även var full av skämt och optimism.

Professor Göran von Bonsdorffs bortgång är en stor förlust för oss alla som hade tillfället att träffa honom. I synnerhet flyktingarna som är aktiva i ifisk och Finlands fredsrörelse kommer att sakna honom.

Gerd-Peter Löcke Ordförande

2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)