Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Muluken Cederborg har grundat en förening för svenskspråkiga internationellt adopterade

24/09/2009 av ifisk


VIA på föreningsfestival 2009 i Vasa
[zoom]
Internationell adoption har varit möjligt i Finland sedan början av 1970-talet och idag räknar man med över 3000 adopterade. Drygt 500 är i vuxen ålder. De har fått sina första livs- och kulturerfarenheter i ett annat land, men vuxit upp i en trygg finsk eller finlandssvensk familjmiljö. Däremot har vi den andra generationen blattar som är födda och uppvuxen i Finland, men har oftast endast sin kärnfamilj och deras kulturella bakgrund som stöd. Båda grupper av unga vuxna har dock motsvarande problem angående sin personliga identitet.

För att öka kunskapen om adoption och samla vuxna internationellt adopterade för att utbyta erfarenheter och kunskaper om att vara adopterad har Muluken Cederborg grundat en förening för svenskspråkiga internationellt adopterade i Finland. VIA (Vuxna Internationellt Adopterade i Finland) vill samla alla vuxna internationellt adopterade för att utbyta erfarenheter och kunskaper om att vara adopterad. Den största utmaningen under föreningens första verksamhetsår är att nå ut till målgruppen och göra dem medvetna om föreningens existens och dess verksamhet.

Ordförande Muluken Cederborg har i olika sammanhang även varit en del av ifisk:s nätverk. Föreningsfestivalen i Vasa gav goda möjligheter för planering av gemensamma projekt. En egen hemsida ska komma till hösten.

Foto (fvth): Anton Sundén, sekreterare, Muluken Cederborg, ordförande och Oscar Lehtinen, informationsansvarig.

3 Nyheter (RSS)