Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Trygg och säker föreningsfestival

15/09/2009 av ifisk




Björn Palmén och Gunvor Sarelin-Sjöblom
[zoom]
Årets "Finlandssvensk Föreningsfestival" hölls den 11-12 september i Vasa. Syftet med föreningsfestivalen var att fungera som ett en mötesplats för föreningsaktiva och organisationsanställda i Svenskfinland. Temat för årets festival var en trygg och säker förening.

I årets festival deltog Gerd-Peter Löcke och Björn Palmén. Vi hade inget eget bord utan ville koncentrera oss på att träffa nya aktiva samt fördjupade kontakter vi redan har. Nytt på blattefronten var Muluken Cederborg som grundat en förening för svenskspråkiga internationellt adopterade i Finland. VIA (Vuxna Internationellt Adopterade i Finland) vill samla alla vuxna internationellt adopterade för att utbyta erfarenheter och kunskaper om att vara adopterad.

En annan intressant aktör var Kvinnobanken som nu finns även på svenska. Den första svenskspråkiga cellen har grundats i Jakobstad och vi hoppas att även blattar kommer att ha en bärande roll i många projekt. Kvinnobankens kontaktperson i Jakobstad är Gunvor Sarelin-Sjöblom.

Evenemanget initierades och finansieras av Svenska kulturfonden och har sedan 2005 i tur och ordning arrangerats i Åbo, Vasa och Helsingfors. Festivalen riktar sig i första hand till finlandssvenska föreningar, organisationer och intressegrupper. Som arrangör för festivalen stod Finlandssvensk festivalförening r.f. De praktiska arrangemangen sköttes av Svenska Österbottens Ungdomsförbund.

3 Nyheter (RSS)