Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Veckans pressklipp 15-21 juni 2009

22/06/2009 av Webmaster

Brottshärva med utpressning och människohandel i Nykarleby
Grova förskingringar, grov utpressning och människohandel ingår i en omfattade brottshärva i Nykarleby. Fyra personer greps nyligen av polisen, också misstänkta för bokföringsbrott och olika slags arbetsplatsbrott. De misstänkta är finländska medborgare med utländsk bakgrund och ägare i det lokala företaget. En person har suttit fängslad och tre är anhållna. Polisen har lyckats beslagta en del av de förskingrade pengarna. De anställda är samtliga av utländsk härkomst. Också arbetarskyddsmyndigheterna deltar i utredningen.
Österbottens tidning (21/6)

Svenskfinland
 – ett smältande isberg?
Finlands Kommunförbund och tankesmedjan Magma drar nu i gång ett projekt för att granska finlandssvenska framtidsscenarier. Syftet är att skapa en finlandssvensk vision för år 2030. Det finns ett konkret hot mot skolor, medier och kommuner i form av kommunsammanslagningar. Därför är det inte navelskåderi att måla upp hotbilder för svenskans framtid. Projektet vill engagera alla som på något sätt är intresserade av att svenskan bevaras.
HBL (17/6)

Färdig för arbete eller utbildning?
En handledningskurs för invandrare bosatta i Raseborg, Hangö och Ingå med tillräkliga språkkunskaper i svenska eller finska ordnas av Innofocus Länsi-Uudenmaan aikusten koulutuskeskus ().
Utbildningen riktar sig till invandrare som behöver handledning med att söka en arbetsplats eller utbildningsplats. Målsättningen är att hitta sysselsättning för den sökande genom att kartlägga den egna, nuvarande situationen, samt att bygga upp ett realistiskt mål för framtiden, en egen sysselsättningsplan som sedan prövas och förverkligas. Man vill också förbättra sökandes språkkunskaper i finska och svenska.
Arbets- och näringsministeriet (16/6)

7 Mediaklipp (RSS)