Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Veckans pressklipp 8-14 juni 2009

20/06/2009 av ifisk

Tuomiojas kritik gäller hela etablissemanget
SDP-veteranen Erkki Tuomioja går hårt ut mot sitt eget parti i onsdagens nummer av kvällstidningen Iltalehti. Tuomioja kritiserar sitt eget partis oppositionspolitik. Han menar att en trovärdig oppositionspolitik inte kan bygga på att man bara kritiserar regeringen i varje fråga skilt för sig.
Flera kommentatorer har efter valet konstaterat att de andra partierna lämnade fältet fritt åt Soini i invandrarfrågan. Därför saknades balanserade argument i debatten och många väljare fick den uppfattningen att de andra partierna inte erkänner att invandring kan medföra problem.
Resultatet kan i värsta fall bli ruskigt, men detta är den inneboende risk som vi bör lära oss att hantera om vi vill värna om ett demokratiskt samhälle.
Borgåbladet 10.06.2009

Beslut om resedokument
Migrationsverket fattar beslut om ansökningar om främlingspass och resedokument för flykting för närvarande i genomsnitt inom sju månader efter att ansökan lämnats in. Man kan säkerställa en så snabb behandling som möjligt genom att se till att alla behövliga bilagor och utredningar medföljer ansökan redan när den lämnas in.
Ansökan om resedokument lämnas alltid in till den lokala polisen. Behandlingsavgiften ska betalas när ansökan lämnas in. Beslut om beviljande av nytt resedokument fattas av den lokala polisen när sökanden kan uppvisa ett tidigare resedokument som fortfarande är giltigt. Migrationsverket fattar alltid beslut på personens första ansökan om resedokument.
Migrationsverket 9.6.2009

Riksdagen behandlar den nya integrationslagen
Riksdagen remitterade den 7 oktober 2008 statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen (SRR 4/2008 rd ) till förvaltningsutskottet för beredning. I enlighet med riksdagens beslut har utrikesutskottet, kulturutskottet, social- och hälsovårdsutskottet och arbetslivs- och jämställdhetsutskottet lämnat utlåtanden i ärendet. Syftet med integrationslagen (493/1999 ) är att stödja invandrare i början, framför allt genom åtgärder som hjälper dem att lära sig språket och på så sätt få möjligheter till arbete.
Utskottet anser att redogörelsen är en heltäckande utredning om genomförandet av integrationslagen. Redogörelsen känner igen problem i anknytning till integrationen och framför flera utvecklingsförslag i syfte att åtgärda dem. Trots att Migrationsverkets personalresurser har utökats är asylsökandena tvungna att vänta på det första beslutet omkring ett år.
Utöver omdisponeringen i ramarna för statsfinanserna behövs det enligt förvaltningsutskottet ett tilläggsanslag över budgetramen på minst 1 miljon euro per år 2010 och 2011 för att främja invandring och invandrarnas integration.
Riksdagen 11 jun 2009

7 Mediaklipp (RSS)