Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Blattekandidater ger Svenskfinland europamandatet

20/06/2009 av Ordförande


Oge Eneh och Calle Haglund
på valvakan i Helsingfors
[zoom]
256 kandidater ställde upp i europaparlamentsvalet 2009. Samlingspartiet tog tre mandat, Centern tre, SDP två, De gröna två, Sannfinländarna ett, Kristdemokraterna ett och det trettonde mandatet tog SFP:s Carl Haglund. Valets röstmagnet blev som väntat sannfinländarnas Timo Soini med 130.432 röster. Soini har talandets gåva och har lyckats komprimera sitt budskap i några skarpa paroller. Där EU finns, finns det problem, påstår han. Även invandrarna hör till hans problemgrupp.

I Svenskfinland var man medveten om att det svenska mandatet kunde hänga på några hundra röster. Men den finlandssvenska lampan i Brysselfönstret släcks inte den 13:e juli. Måhända var det blattekandidaternas totala 3917 röster som avgjorde en finlandssvensk expertrepresentant i det allt viktigare EU-parlamentet också under de kommande fem åren. Nu är det 30-årige Carl "Calle" Haglund som kommer att tillbringa fem år i EU-parlamentet. Allt tycks gå vägen för Haglund. Han var röstmagnet i kommunalvalet i Esbo, blev statssekreterare innan han fyllde 30 och nu EU-parlamentariker trots att SFP förutspåddes bli utan plats i EU-parlamentet. Politices magister Axel Hagelstam blir Haglunds specialmedarbetare. Hagelstam jobbar för närvande som specialforskare på försvarsministeriet.

Carl Hagglund och Svenska folkpartiet arbetar för en stark svenskhet, en fungerande tvåspråkighet, en levande nordism, en stärkt europeisk gemenskap och ett globalt ansvar. Vi vill tacka alla som har deltagit i blattekandidaternas valkampanj och kommer noggrant att följa med blattarnas framgång i den europeiska arenan efter valet.

Gerd-Peter Löcke Ordförande

Blattarnas röster och placering

129. Emina Arnautovic, SFP (1.716 röster)
38 år, bosatt i Närpes, tolk och närvårdarstuderande
Mest röster i Vasa valkrets (1 408)

131. Silja Borgarsottir Sandelin, SFP (1.611)
24 år, bosatt i Borgå, politices studerande
Mest röster i Nyland (574) och i Egentliga Finland (513)

141. Oge Eneh, SFP (596 röster)
48 år, bosatt i Esbo, pedagogie magister, kulturproducent
Mest röster i Nyland (222) och i Helsingfors (182).

Uppdaterad: 20/06/2009 12:58

2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)