Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Veckans pressklipp 1-7 juni 2009

15/06/2009 av Ordförande

Finland behöver invandrare
De nuvarande finländarnas arbetsinsats räcker inte till för att finansiera välfärdssamhället. Fler invandrare behövs. Det skriver finansminister Jyrki Katainen i Turun Sanomat. Katainen ser invandringen som något positivt. Vissa problem är dock så detaljerade att man bör tala ganska svävande om dem.
Katainen tycker att det är viktigt att man förhåller sig fördomsfritt till debatten om invandringen och problem som uppstår då olika kulturer möts. Han tillägger att han delar nästan alla finländares åsikt om statusen som flykting eller asylsökande inte får missbrukas.
(HBL 7/6)

Tistelfjärilar sprider sig i Finland
Under de senaste veckorna har det skett en ovanligt omfattande invandring av tistelfjärilar till Finland. Den praktfulla tegelbruna arten kommer ursprungligen från Nordafrika. Tistelfjärilen är hos oss en vanlig sommargäst med arten klarar inte av att övervintra här.
FNB (06/06)
(Ifisk undrar hur fjärilen slapp in utan visum. I övrigt låter nyheten nog bekant.)

Råd för olika situationer
En rådgivningspunkt i Östra centrum för invandrare erbjuder olika slags service för alla invandrare som bor i Helsingfors. Rådgivningspunkten ger handledning och råd för olika livssituationer och information om evenemang, kurser, organisationer och myndigheter. Den betjänar på finska, ryska, somali, arabiska, engelska, bulgariska, turkiska, kurdiska och estniska.
(infopankki.fi 5/6)

Finland behöver flitiga invandrare
Enligt medias rapporter går uppfattningarna grovt isär vad gäller migrationen. Det våra politiker hittills orkat orda om är arbetskraftsinvandringen. Det är den dogm som vilket parti som helst från vänster till höger lever efter: Finland behöver flitiga invandrare, sådana som kan göra rätt för sig. Sådana som kan språket (Felfritt! Utan någon som helst brytning!) och helst skall de väl vara vithyade också, helst experter. Inte halta eller lytta, insjuknade i någon märklig depression framkallad av något obegripligt krig på andra sidan planeten. Skulle vi kunna få några tjog friska, starka människor i sina bästa år som är villiga att arbeta dagarna i ända för några hundralappar?!
Ahtisaari ville gärna betona arbetskraftsinvandringen som utgångspunkt för all invandring. Halonens uppfattning är den diametralt motsatta. Vi måste komma ihåg att det är människor som flyttar in i vårt land, sa hon. Att det är endast president Tarja Halonen som vågat knysta om synen på invandraren ger en sorglig bild av F demokratiska tillstånd.
Tiina Räisä/Ny Tid (04.06.2009)

Öppna dörrar för invandrarna?
Peppar har talat med den yngsta EU-valskandidaten från varje parti om det är okej att öppna upp dörrarna för invandrarna. Efter en rundringning till de olika partierna i EU-valet visar det sig att alla inte ens har kandidater som är under 30. Borde man göra det lättare för invandrare som kommer från områdena utan för EES-länderna att legalt komma till EU? Absolut, och det på grund av hur EU:s demografi i framtiden kommer att se ut. Bestämmelserna för invandrarna som kommer utifrån EU borde vara samma i alla länder. Jag tycker också att det ska bli smidigare att röra sig mellan EU-länderna, säger Borgarsdóttir Sandelin (SFP). Av nej-sägarna är Saarakkala (Sannf) mest kritisk. (Peppar.fi 3/6)

Integrationsutbildningspaket för invandrare
Migrations- och Europaminister Astrid Thors föreslår nya sätt att förbättra integrationen av invandrare. Enligt ministern bör man överväga att skapa ett integrationsutbildningspaket. – Paketet skulle innehålla olika delområden av vilka invandraren kunde välja de delar som han eller hon behöver för att t.ex. lära sig språket eller få arbete. Nu sker integrationen för schematiskt, sade ministern.
– Invandrarna är en mycket heterogen grupp och därför behövs tillräckligt flexibla och varierande lösningar för att uppnå språkkunskap och samhälleliga färdigheter, sade ministern.
Inrikesministeriet (3/6)

EU:s invandringspolitik ska avvärja framtida arbetskraftsbrist
Europeiska rådet kom överens om EU:s gemensamma invandringspolitik 1999 och den har senast uppdaterats sommaren 2008. Situationen gällande invandringen i medlemsländerna avviker stort från varandra: de sydeuropeiska staterna tar emot ett betydande antal legala invandrare, men dit kommer också illegala invandrare. Medlemsländerna avgör själva hur många invandrare får komma in i länderna. Bakom Europeiska unionens politik finns ett behov att tillåta invandring för att förhindra arbetskraftsbrist. Antalet personer i arbetsför ålder förväntas minska med nästan 50 miljoner i EU fram till 2060 trots den nuvarande invandringstakten.
(Europainformationen 2/6)

Etniska toner och danser i fokus
Över hundra personer skrev sina namn i en framlagd gästbok på kulturkarnevalen som ordnades på Academill i Vasa. Karnevalen med ryska sånger, danser från Balkanområdet, linedance av en mexikansk grupp och svängiga latinamerikanska rytmer riktade sig till både finländare och invandrare. Evenemanget var en lämplig upplevelse för olika personer som arbetar med invandrare.
(Vasabladet 1/6)

Kvinnoföretagarcentralen får erkänsla för sin rådgivningstjänst
Den finländska Kvinnoföretagarcentralen belönades i maj i en tävling som ordnades av Europeiska kommissionen. I kategorin ”Investering i färdigheter och kompetens i tävlingen Europeiska Näringslivspriser” tog Kvinnoföretagarcentralen hem segern. I tävlingen fick centralen erkänsla för den avgiftsfria rådgivning som mer än 400 kvinnliga företagare fått. Gemenskapsstödet har varit särskilt betydelsefyllt när det gäller att sporra till entreprenörskap bland invandrare.
(Yrityssuomi 1/6)

7 Mediaklipp (RSS)