Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Veckans pressklipp 24-31 maj

07/06/2009 av Ordförande

Det här engagerar EU-väljarna
Arbetslöshet och ekonomisk tillväxt är de två frågor som 57 respektive 52 procent av EU-medborgarna anser att EU-valskampanjerna bör handla om, enligt opinionsundersökningen Eurobarometern. Även inflation och köpkraft hamnar högt upp bland de frågor som intresserar väljarna. Tidigare år har runt en tredjedel av väljarna prioriterat brottsbekämpning, terrorism, migration och kamp mot klimatförändringar, men i den ekonomiska krisens spår har intresset för dessa frågor minskat. (FNB-TT 30/5)

ESF-projektet stöder invandrare
Yrkeshögskolans enhet i Jakobstad är huvudansvarig för ett ESF-projekt, vars mål är att stöda efterfråga och utbud av arbetskraft mellan invandrare och näringsliv i nejden. I projektet utvecklas bl.a. modeller för kompetenskartläggning och komplettering av kunnande samt språkutbildning ordnas. (Mellersta Österbottens yrkeshögskola 30/5)

Saml-kandidat tvingas dra bort valreklam
EU-kandidaten Kai Pöntinens (Saml) valreklam har budskapet att socialbidragen till invandrare ska stoppas. Pöntinens reklamkampanj har redan gått som tv-reklam och tidningsannonser. Nu tvingar Samlingsparitet Pöntinen att dra tillbaka reklamen. Samlingspartiets partisekreterare Taru Tujunen kom på fredagsmorgonen överens med Pöntinen om att reklamen stoppas. Partiet godkänner inte en kampanj som kan uppfattas som rasism. Josefin Torrkulla (Syd-Österbotten 29/5)

Kyrkan sysselsätter minst invandrare
Mest har kyrkan sysselsatt långtidsarbetslösa personer, 35 % av organisationen. Motsvarande siffra för unga som saknar yrkesutbildning är 20 %. Grupperna äldre personer, fysiskt handikappade eller invalider samt psykiskt hämmade eller personer under psykisk rehabilitering har utgjort cirka 15 % inom kyrkans olika organisationer. Utvecklingsstörda personer och invandrare har av kyrkans arbetsgivare anställts minst. (Arbets- och näringsministeriet 28/5)

Kyrklig fristad åt Yosuf Bile
Missionsförsamlingarna i Vasa och Kvevlax har tillsammans med Vasa svenska församling sedan början av maj månad gett sjuttonåriga Yosuf Bile från Somalia en kyrklig fristad. Bile har fått avslag på sin asylansökan här eftersom han redan har asyl på Malta, säger Gunnar Särs. Men som flykting på Malta har han ingen framtid. Nu bor han ensam i ett rum i en kyrka i Vasa. Vänner ser till honom dagligen, men det är som om tiden har stannat. Bile är rädd. (Kyrkpressen 27/5)

Rätten att lära sig svenska
Invandringen innebär en stor potential för det svenska Finland. Situationen är ingalunda ny. De svenska trakterna har genom tiderna tagit emot mänskor från annat håll. Tyskar, valloner, ryssar, ester, judar och svenskar har strömmat in genom hamnarna och vikarna, de finskspråkiga från grannsocknarna.
I Raseborg har drygt 20 fullmäktigeledamöter med Midiya Zahir Hatam (SFP) som första undertecknare lämnat in en motion om att staden ska se till att invandrare också i praktiken själva ska få bestämma vilket språk de vill lära sig. I texten sägs att de flyktingar som senast anlänt till regionen endast getts möjlighet att lära sig finska, ”till skillnad från tidigare tradition”. Problematiken dras till sin spets på orter där svenskan är stark: Är det närmiljön eller finskans dominans i landet som helhet som är det viktiga? (Västra Nyland 27/5)

Kaskö kan få filial för asylsökande
Sedan april bor en del av de asylsökande som kommit till den nya mottagningscentralen i Kristinestad i Kaskö. Nu har Röda korset hört sig för om Kaskö har möjlighet att starta en filial till Kristinestads central. Det finns behov av att ta emot ytterligare 50 asylsökande. (Syd-Österbotten 26/5)

7 Mediaklipp (RSS)